Hopp til innhold

- Varslingssystemet for tsunamier kan ha sviktet

Det kostbare varslingssystemet som ble utarbeidet etter tsunamien i 2004 kan ha sviktet. Forsatt er mange savnet etter ulykkene som har rammet Indonesia nok en gang.

Tsunami i Indonesia

I Nord-Pagai ble enkelte landsbyer fullstendig ødelagt av tsunamien.

Foto: KRIS HADIYANTO / Afp

Tsunamirammet landsby i Indonesia

Landsbyen Muntei Baru Baru ble hardt ramet av tsunamien.

Foto: HO / Reuters
Massebegravelse i Indonesia

Slektninger sprer blomster over kistene til sine slektninger som ble tatt av vulkanutbruddet.

Foto: ADEK BERRY / Afp
Offer ber etter vulkanutbrudd i Indonesia

Sukadi ber for boren sin som ble et offer for vulkanutbruddet. Minst 700 mennesker fryktes omkommet og hundrevis er skadd etter vulkanutbrudd og tsunami i Indonesia de siste dagene.

Foto: BEAWIHARTA / Reuters
Teltleir i Indonesia

Rundt 50.000 mennesker har flyktet fra området rundt Merapi-vulkanen på den indonesiske øya Java.

Foto: HO / Reuters

Overlevende forteller at de ikke ble varslet om den tre meter høye bølgen som plutselig skyllet inn over land, til tross for at et sofistikert nettverk av alarmer er installert langs kysten utenfor Sumatra, skriver nyhetsbyrået AFP.

Det kostbare systemet ble satt opp etter tsunamien i 2004. Da døde over 168.000 indonesere som følge av den voldsomme bølgen.

Mangler ekspertise

Systemet virker slik at flytebøyer sender signaler til en satellitt hvis en tsunami oppstår. Det ble ferdigstilt i 2008, men allerede i 2009 ble det oppdaget problemer, skriver Sky News.

Ifølge sjefen for Indonesias meteorologiske og geofysiske institutt, Fauzi, skal hele systemet ha sluttet å virke for en måned siden.

– Vi har ingen ekspertise til å overvåke flytebøyene slik at de virker som de skal, sier Fauzi.

Dermed ble ingen varslet da jordskjelvet rammet Indonesia mandag.

På et tidspunkt ble også varselet trukket tilbake.

Begraver sine døde

Indonesia må nok en gang begrave sine døde etter naturkreftenes voldsomme herjinger. Minst 700 mennesker fryktes omkommet etter vulkanutbrudd, jordskjelv og tsunami de siste dagene, skriver NTB.

–343 personer er døde og 338 er fortsatt savnet, opplyste en talsmann for redningsmannskapene på Sumatra torsdag.

Sumatra er hjem for nærmere 50 millioner mennesker, og mandag ble flere småøyer utenfor vestkysten rammet av et kraftig jordskjelv som ble etterfulgt av en tsunami.

Kort tid etter våknet også den mektige Merapi-vulkanen på naboøya Java til live og begynte å spy ut dødelig gass, aske og glødende lava.

Utslitt

Også på øygruppen Mentawai vest for Java utspant det seg hjerteskjærende scener torsdag.

Minst ti landsbyer ble vasket bort av en kjempebølge etter mandagens jordskjelv, som ble målt til hele 7,7. Døde mennesker ble funnet i på strendene og langs kysten av Mentawai-øyene.

– Ti minutter etter jordskjelvet hørte noe som lignet et eksplosjon – da skjønte vi at det var en tsunami, forteller Chandra, en 20 år gammel kvinne fra Nord-Pagai.

Nord Pagai ble hardt rammet av tsunamien. Chandras ektemann ble funnet død av naboene i landsbyen Muntei Baru Baru. Hennes seks måneder gamle sønn er savnet.

– Jeg vet at han er død, men jeg fortsetter å be. Jeg er så trøtt, jeg har ikke spist på to døgn, sier hun til AFP.

På flukt

50.000 mennesker har flyktet fra landsbyer som omkranser den nesten 3.000 meter høye vulkanen, der mange hus har gått opp i flammer og er begravd i aske.
32 mennesker er til nå funnet omkommet etter utbruddet, de fleste av dem døde av brannskader eller kvalt av aske og gass fra utbruddet.

Letemannskaper forsøker å gjennomsøke området, men faren for nye utbrudd er ifølge myndighetene overhengende. Lukten av råtnende lik og døde dyr henger tungt over de forlatte landsbyene.

Massegrav

Drøyt 20 av ofrene ble lagt i en massegrav i landsbyen Sidorejo torsdag, flere av dem barn og eldre som ikke rakk å flykte da myndighetene slo full katastrofealarm rett før utbruddet.

– De fant moren min inne i huset hennes, mens søsteren min lå på bakken utenfor, fortalte 45 år gamle Dali Sri gråtkvalt da hun tok et siste farvel.

Blant de omkomne var også den høyt respekterte 83-åringen Marijan, som sultanen av Yogyakarta hadde gitt i oppdrag å vokte over «det hellige ildfjellet» Merapi.

Marijan nektet å forlate landsbyen da vulkanvarselet kom, noe som kostet ham livet.

– Han var som en kaptein som valgte å gå ned med sitt skip, sier landsbyboeren Ani Wijayanti.

Venter på hjelp

Tre dager etter katastrofen ankom de første hjelpearbeiderne torsdag området med båter og helikoptre, og landets marine er også satt inn i arbeidet som har tatt tid på grunn av dårlig vær.

Hundrevis av mennesker ble skadd da de ble kastet rundt av vannmassene, og mange venter fortsatt på helsearbeidere og medisiner.
Mangelen på likposer er også prekær, og mange omkomne ligger fortsatt langs strendene, skriver NTB.

Flere land har lovet hjelp, men myndighetene i Jakarta hevder å være i stand til å dekke behovene ved egen hjelp.

Mange katastrofer

Indonesia er ikke ukjent med store naturkatastrofer. Tsunamien i Asia i 2004 kostet minst 168.000 indonesiere livet, og året etter omkom over 1.300 mennesker i et jordskjelv på Sumatra.

I 2006 omkom nærmere 6.000 indonesiere i et jordskjelv på hovedøya Java, og så sent som i fjor kostet et jordskjelv i byen Padang på Vest-Sumatra 1.100 mennesker livet.

Merapi-vulkanen regnes som en av verdens mest aktive, og et utbrudd i 1994 kostet 43 mennesker livet. Det siste store utbruddet fant sted i 1930 da mange landsbyer ble jevnet med jorda og over 1.400 mennesker omkom.

SISTE NYTT

Siste nytt