- Skal ut av Gaza innen Obama overtar

Israelske styrker vil være ute av Gazastripen før Barack Obamas innsettelse tirsdag, sier kilder i den israelske regjeringen.

Israelske soldater ved grensen til Gazastripen
Foto: Tara Todras-Whitehill / AP

Uttalelsen kommer fra talsmenn som vil være anonyme fordi planen ennå ikke er bekreftet fra offisielt hold, melder AP.

Det blir i så fall første offisielle tidsplanen for Israels tilbaketrekking siden våpenhvilen ble kunngjort.

Israelske styrker startet ifølge øyenvitner tilbaketrekkingen fra Gaza by i helgen, og Hamas gikk med på en ukes våpenhvile søndag. Omfanget av tilbaketrekkingen er foreløpig uklart.

Les: - Stopper krigen klokken 1 i natt

Les: - Israel trekker seg ut

Vil ikke bekrefte

Statsminister Ehud Olmerts talsmann Mark Regev vil ikke bekrefte planen, men sier ifølge AP at Israels tilbaketrekking vil skje fort så lenge våpenhvilen overholdes.

Les også: Olmert: Våpenhvilen er skjør

Avgjørelsen skal være en del av Israels ønske om å få en god start på forholdet til USAs nye president, som innsettes i morgen .

FN har tidligere bedt Israel legge fram en plan for tilbaketrekking av styrkene fra Gazastripen, men Israel har så langt ikke fastsatt noen tidsplan. Olmert sa søndag at Israel vil trekke seg ut av Gaza så fort som mulig.

Varsler opprustning

Minst 95 døde er funnet i ruinene i Gaza by det siste døgnet, som har forløpt uten nye angrep. Dermed er tallet på palestinske tap oppe i 1300, ifølge sykehuskilder.

På israelsk side er tre sivile og ti soldater drept.

Den væpnede fløyen av Hamas kunngjorde mandag at den kun har mistet 48 soldater i angrepene på Gazastripen, mens Israel hevder over 500 Hamas-medlemmer er drept siden angrepene ble innledet 27. desember.

Abu bu Obeida, som er talsmann for Hamas' væpnede fløy Ezzedine al-Qassam-brigadene, varsler også en ny opprustning etter krigen.

– Dere kan gjøre hva dere vil. Å fremstille hellige våpen er vårt oppdrag, og vi vet hvordan vi skal skaffe oss nye våpen, sa Obeida på en pressekonferanse i Gaza by mandag.

Egypt inviterer til samtaler

Egypt har invitert utsendinger fra Israel og palestinske organisasjoner til separate samtaler i Kairo, men ingen av partene har så langt svart på invitasjonen.

Egypts president Hosni Mubarak har også kunngjort at han vil være vert for en internasjonal konferanse, der målet er å samle inn penger til gjenoppbygging på Gazastripen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt