Olmert: Våpenhvilen er skjør

Det har vært nye angrep fra begge parter etter at Israels ensidige våpenhvile trådte i kraft i natt. Én palestiner er drept.

Palestinsk rakett mot Israel
Foto: GBRTV

Israel innledet i natt en ensidig våpenhvile, men har sagt at palestinske rakettangrep vil bli besvart.

LES: - Stopper krigen klokken 1 i natt

Det israelske militæret sier at fem raketter har slått ned like ved den israelske byen Sderot. Ingen skal være skadet i rakettangrepet.

Israelske jagerfly har gått til motangrep en rakettutskytingsbase på Gazastripen, melder militæret.

– Israelske jagerfly angrep rakettutskytingsramper på Gazastripen etter at palestinske militante avfyrte raketter mot Sør-Israel til tross for den ensidige israelske våpenhvilen, sier en israelsk militærtalsmann.
– Vi traff utskytingsrampen som avfyrte rakettene mot Israel, sier talsmannen.

Video nsps_upload_2009_1_18_9_30_57_2726.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: Skyter raketter mot Israel

En 20 år gammel palestinsk mann ble det første dødsofferet etter at våpenhvilen trådte i kraft. Mannen ble skutt og drept av israelske soldater sør på Gazastripen under en skuddveksling, opplyser palestinske sykehuskilder.

Mannen skal ha vært sivil og ikke medlem av en militant gruppe, opplyser kildene.

– Skjør våpenhvile

Israels statsminister Ehud Olmert sier i dag at landets ensidige våpenhvile på Gazastripen er skjør og vurderes kontinuerlig.

LES: Avviser våpenhvile med Israel
LES: Seks drept i skolebombing i Gaza

– Regjeringens beslutning tillater oss å gjenoppta bombingen av våre fiender på Gazastripen hvis de fortsetter sine angrep, uttalte Olmert kort tid etter rakettangrepene mot Sderot.

– Vi håper at angrepene stopper. Men hvis de fortsetter, vil den israelske hæren svare. Den er forberedt og står klart til nettopp dette, sier Olmert.

Han har invitert seks europeiske ledere til middag i kveld for å diskutere situasjonen, opplyser diplomatiske kilder til nyhetsbyrået AFP.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier han håper den skjøre, israelske våpenhvilen vil holde, til tross for dagens angrep fra både Gaza og Israel.

I ettermiddag skal Ban Ki-moon møte lederne for Egypt, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Italia og Tyrkia i egyptiske Sharm el-Sheikh, der de skal prøve å koordinere forsøkene på å få en endelig slutt på krigen på Gazastripen.

EU oppfordrer Hamas om å inngå våpenhvile, og ber samtidig
Israel om å oppheve blokaden av Gazastripen.

Henter ut lik

Palestinernes president Mahmud Abbas mener våpenhvilen ikke er tilstrekkelig og ber om full israelsk tilbaketrekking fra Gazastripen.

Det har også vært skuddvekslinger mellom israelske soldater og palestinske opprørere nå i morgentimene.
Det opplyser både israelske og palestinske kilder.
Skuddvekslingen fant sted like ved flyktningleiren Jabalya, like utenfor Gaza by.

I løpet av natten har palestinske redningsarbeidere startet arbeidet med å leter etter omkomne i ruinene av sammenraste hus nord på Gazastripen.

Nå i formiddag er til sammen 95 døde personer hentet ut, ifølge palestinske sykehuskilder.

Avventende til våpenhvilen

Den norske Norwac-legen Dagfinn Bjørkli arbeider på Shifa-sykehuset i Gaza by, og sier våpenhvilen er et etterlengtet pusterom for den palestinske befolkningen:

– Folk her i Gaza er avventende til hele våpenhvilen. Ingen har vel den store troen, før man ser at det faktisk varer.
Men dette pusterommet er kjærkomment. Folk her er fryktelig slitne etter krig og drap. Jeg er sikker på at nesten alle familier her i Gaza har mistet noen i den voldsaktiviteten som har vært den siste tida, sier Bjørkeli til NRK.

Rett før våpenhvilen trådte i kraft, hørte den norske legen flere kraftige eksplosjoner i nærområdet. I timene etter er det lyden fra apachehelikoptere, spionfly og et betydelig antall F16-fly som har preget byen, forteller legen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt