Hopp til innhold

FBI advarer mot dødsbilder

Falske bilder av Osama bin Laden sprer virus og nettsvindel.

PAKISTAN-US-ATTACKS-BIN LADEN-MEDIA-COMBO

Dette bildet sirkulerte over hele verden etter at Osama bin Laden ble bekreftet drept. Det er en forfalskning, og nå utnytter nettsvindlere den enorme interessen for bildene til å spre virus.

Foto: FRANCK FIFE / Afp

FBI advarer i dag nettbrukere mot flere e-postvirus som sprer seg akkurat nå. E-postene inneholder lenker eller vedlegg som lover bilder eller videoopptak fra de amerikanske soldatenes aksjon mot Osama bin Laden.

Klikker du på lenken eller åpnet vedlegg installerer du samtidig et virus, som gir uvedkommende kontroll over hele eller deler av datamaskinen.

Aftenposten.no advarer mot filene Fotos_Osama_Bin_Laden.zip og Fotos_Osama_Bin_Laden.exe, som blir sendt som vedlegg.

Et virus kan føre til at datamaskinen kan kræsje, du kan miste filer eller person- og bankopplysninger, eller at maskinen din blir del av et større nettverk beregnet på å svindle andre.

Viruset som går nå er en trojaner av «Banload»-familien , som er beregnet på å stjele nettbankinformasjon fra uvitende nettbrukere.

LES OGSÅ: Osamas datter (12): – Han ble henrettet foran familien
LE
S OGSÅ: – Bin Laden var ikke bevæpnet

Garantert falske bilder

Kort tid etter at Al Qaida-lederen ble drept dukket det opp minst ett manipulert bilde, som ble vist på nettsteder og TV-kanaler verden over. Det ble fort avslørt som en forfalskning, men flere av e-postene som nå sirkulerer, inneholder dette bildet.

Det er enorm interesse for disse bildene akkurat nå, og det er derfor FBI går ut med advarselen. Det hvite hus fikk bildene overlevert fra amerikanske militære i går, men har ennå ikke tatt standpunkt til om de skal publiseres.

Bildene skal være såpass grafiske at det ikke vil være uproblematisk å vise, og amerikanske myndigheter holder kortene tett til brystet.

Det betyr i alle tilfeller at bildene du får i e-posten er falske.

Også på Facebook

Osama lever også på Facebook akkurat nå, og det er mange lenker som lover deg bildene som beviser Osamas død. Lenken kommer fra en bekjent av deg, og oppfattes derfor som troverdig. Om du klikker, sprer du uvitende budskapet til dine venner.

De fleste av de store virusselskapene har uttalt seg de siste dagene, og budskapet er stort sett det samme. Vær kritisk til lenker og eposter du får, om du ikke er helt sikker på hva de inneholder.

– I løpet av de første 24 timene dukker det vanligvis opp om lag 100 millioner spam-eposter. Hver gang det skjer noe stort, kommer svindlerne, sier Steve Martin, sikkerhetsjef i Symantec til nettstedet Secure Computing.

Post- og teletilsynet har utarbeidet en rekke råd for sikker bruk av nettet. De finner du her.

SISTE NYTT

Siste nytt