NRK Meny
Normal

- Serbia må få noe i retur

Ljubisa Rajic ved universitetet i Beograd sier at Serbia må få noe igjen fra EU når Mladic blir utlevert til Haag.

Ljubisa Rajic

Professor Ljubisa Rajic sier til NRK.no at utleveringen av Mladic er selve nøkkelen for at Nederland og Belgia skal gi tommelen opp for serbisk forhandling om EU-medlemskap.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Den ettersøkte bosnisk-serbiske generalen Ratko Mladic ble pågrepet i Serbia ved 11-tiden torsdag , bekrefter landets president Boris Tadic. Han sier at prosessen med å sende Mladic til Haag nå er i gang.

Ratko Mladic

Den bosniskserbiske generalen Mladic ble pågrepet

Foto: RANKO CUKOVIC / SCANPIX

Serbia har blitt nektet forhandlinger om EU-medlemskap på grunn av kravet om at krigsforbrytere som Mladic og Goran Hadzic skal arresteres og sendes til krigsforbrytertribunalet i Haag.

Profil: Var satt 110 millioner for hans hode

Forventer demonstrasjoner

Professor Ljubisa Rajic sier til NRK.no at utleveringen av Mladic er selve nøkkelen for at Nederland og Belgia skal gi tommelen opp for serbisk forhandling om EU-medlemskap.

Serberen er professor i nordiske språk og litteratur, og er kjent for mange for sine rapporter fra bombingen av Serbia i 1999. Han sier at pågripelsen vil splitte Serbia.

- Dette vil for mange serbere være et stort pluss, mens for nasjonalistene vil det være et minus. Det er delte meninger om dette, og nasjonalistene vil helt sikkert demonstrere både i kveld og i morgen her i Beograd, sier Rajic.

Serbias president Boris Tadic

– På vegne av republikken Serbia kan jeg kunngjøre at Ratko Mladic er pågrepet. En utleveringsprosess er i gang, sa Tadic på en pressekonferanse i Beograd torsdag.

Foto: Darko Vojinovic / Ap

Serbias president Tadic sier at de ikke tenker i slike baner.

- Vi jobber slik vi skal. Jeg jobber for at vi skal være et stabilt land. Jeg forventer ikke at Serbia på grunn av dette skal bli kastet ut i ustabilitet, men alle som forsøker å få til en slik utvikling kommer til å bli tatt hånd om, sa Tadic.

Les også: Nå er dusøren på 110 millioner

Forventer et positivt tilbud

Rajic forventer nå at EU må kaste et kjøttbein til serberne for å gjøre pågripelsen mer spiselig.

Video Dette er Ratko Mladic

Video: Dette er Ratko Mladic

- Det er en forutsetning at Serbia får et positivt tilbud slik at flere ser det positive i dette og støtter linjen til myndighetene. Det vil også føre til at støtten til nasjonalistene i denne saken faller, sier Rajic.

- Hvor stor støtte har Mladic i landet?

- Det vet jeg ikke, men meningsmålinger har vist at godt over halvparten av serberne ikke ville ha angitt ham om de visste hvor han var.

Den mest sentrale ettersøkte

Serbias president Tadic sa under pressekonferansen torsdag at pågripelsen av Mladic lukker ett kapittel på vei mot forsoning i regionen. Han ba også om at alle andre på Balkan også gjorde sitt ytterste for selv å lukke sine kapitler.

Rajic utelukker at det har vært aktuelt med en rettssak for Mladic i Serbia.

- Den forrige presidenten Vojislav Kostunica skrev under på en avtale om utlevering til Haag, så det er en klar forutsetning at Mladic sendes dit.

Professor Svein Mønnesland.

Professor Svein Mønnesland sier det er ille at Mladić har fått være på flukt i 15 år, i eget land og i et land midt i Europa.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

NRKs utenrikskommentator Gro Holm sier at Mladic er den viktigste og mest sentrale ettersøkte for krigsforbrytelser i perioden etter krigene i det tidligere Jugoslavia.

- Dette er på linje med da Karadzic, som var president for bosnia-serberne, ble tatt, sier hun.

- Har ikke hatt kontroll

Balkanekspert og professor Svein Mønnesland har tidligere sagt til NRK.no at problemet har vært at myndighetene ikke har hatt full kontroll på det hemmelige politiet og deler av militæret. Det har derfor gått rykter om at slike krefter har holdt ham skjult.

– Det er ille at en krigsforbryter som Mladić har fått være på flukt i 15 år, i eget land og i et land midt i Europa. Det bør være mulig å arrestere ham nå. Han er trolig ikke kamuflert og skjult som Radovan Karadžić, og det er andre koster ved makten, sa Mønnesland.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt