Hopp til innhold

EU åpner for serbisk medlemskap

EUs utenriksministrer er enige om å sette i gang en prosess for å se om Serbia er klar til å starte forhandlinger om EU-medlemskap.

"Kosovo er Serbia" står det på denne grafittien i Beograd

'Kosovo er Serbia' hevder denne grafittien i Beograd. Nå åpner Serbia for samtaler med Kosovo, og belønnes for det av EU.

Foto: Darko Vojinovic / Ap

Utenriksministrene ber EU-kommisjonen uttale seg om Serbias ønske om medlemskap - det første formelle skrittet for å bli EU-kandidat.

Avgjørelsen opprettholder presset mot serbiske ledere for å arrestere Ratko Mladic og Goran Hadzic, etterlyst for krigsforbrytelser av spesialdomstolen.

Men det ses også som en belønning fordi Serbia åpner for samtaler med Kosovo. dermed har Serbia bøyd seg for det internasjonale kravet om bedre regionalt samarbeid.

Mladic og Hadzic er de to siste som er tiltalt av FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY), og som er på frifot. Mladic er blant annet anklaget for folkemordet i Srebrenica i 1995, mens den kroatisk-serbiske politikeren Hadzic er anklaget for andre krigsforbrytelser under krigen på Balkan på 1990-tallet.

Mandagens avgjørelse innebærer at EU-kommisjonen skal uttale seg om hvor godt forberedt Serbia teknisk sett er for et medlemskap, noe som er et viktig skritt før landet kan få formell status som søkerland.

Kommisjonen skal først og fremst gå gjennom landets lovverk og se hvilke endringer som må til for å tilpasse det EUs lover og regler.

LES ÖGSÅ: Kosovo nekter å forhandle om egen uavhengighet

LES OGSÅ: Arkan - Balkans største kjeltring?

LES OGSÅ: Norge positiv til Kosovo-uttalelse

LES OGSÅ: – Ingen grense er trygg hvis FN godkjenner Kosovo

SISTE NYTT

Siste nytt

5sr92PoUWQs

– Høye rop om hjelp og blod over alt

Minst 260 mennesker mistet livet i en togulykke i India. To passasjertog var involvert, og flere enn 900 mennesker er skadd.