Hopp til innhold

Tror fortsatt ikke det var Al Qaida som planla 11. september

Mulla Zaeef, som var Taliban-regimets fremste ansikt for 10 år siden, sier han ble forskrekket da han så TV-bildene fra New York 11. september 2001. Men han tror ikke Osama bin Laden planla verdens mest spektakulære terrorangrep.

Video Intervju med Mullah Zaeef

Mulla Zaeef sier han ble lei seg og følte med vanlige folk da han så hva som hendte i USA 11. september 2001.

Afghanistan: Gro Holm
Foto: NRK

Mulla Abdul Salam Zaeef var Taliban-regimets ambassadør i Pakistan.

Da Vestens bombing av Afghanistan startet i oktober 2001 - som svar på at Taliban-lederen mulla Omar nektet å utlevere Osama bin Laden til USA etter terrorangrepene 11. september - var det mulla Zaeef som løpende rapporterte til verdenspressen om Talibans syn på utviklingen.

Kun tre land hadde anerkjent Taliban som Afghanistans legitime makthaver, Pakistan, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater.

Men på grunn av press fra USA, ble Talibans ambassadører der utvist.

Dermed ble Zaeef Taliban-regjeringens eneste gjenværende ambassadør og talerør utenfor Afghanistan. Overfor internasjonal presse hamret han løs mot den amerikanskledede invasjonen høsten 2001, etter terrorangrepene i USA.

Forskrekket

Selv om Taliban-regimet gav ly til Osama bin Laden, var de ifølge den tidligere talsmannen uvitende om hva som skulle skje.

Zaeef sier til NRK at han reagerte sterkt da han omsider fant et fjernsyn som tok inn bildene fra New York 11. september.

– Jeg så det andre flyet treffe det gjenværende tvillingtårnet. Jeg syntes en slik handling var fryktelig trist. Men jeg skjønte raskt at de ville klandre Afghanistan. Og at det ville bli problemer!

Like etter angrepet sendte Zaeef et brev til president George W. Bush og den amerikanske Kongressen.

– Jeg understreket at vi fordømte det som hadde hendt. At vi ikke identifiserte oss med dem som stod bak og at vi ikke hadde noe med dette å gjøre. Jeg skrev også at jeg visste at de la skylden på Afghanistan men at de ikke måtte forhaste seg, sier han i dag.

Amerikansk etterretning slo raskt fast at Al Qaida-nettverket var knyttet til terrorhandlingen og USA forlangte derfor Osama bin Laden utlevert.

Talibans leder mulla Omar svarte at i henhold til islamsk skikk og bruk utleverer man ikke en gjest.

USA og NATO, som for første gang hadde tatt i bruk forsvarspaktens paragraf 5 om at et angrep på ett medlem er et angrep på alle og som hadde en FN-resolusjon i ryggen, svarte med invasjon i jakten på Al Qaida-lederen.

Folket har betalt prisen

Mullaen er fortsatt ikke overbevist om at Osama bin Laden og Al Qaida var det heller.

– Jeg sier ikke at de ikke var involvert. Men det var ikke Al Qaida-folk i Afghanistan som planla det, sier han til NRK.

Men han vil heller ikke utdype hvem han mener var hjernene bak.

Det han er klar på, er at det afghanske folk har betalt en høy pris for noe de ikke var delaktig i, og viser til 10 år med krig og enorme sivile tapstall. Fortsatt er det ikke dyptgripende stabilitet i sikte.

Til Guantanamo

I november 2001 forlangte Pakistan ambassaden stengt og fratok Zaeef hans diplomatstatus, etter at de gjentatte ganger hadde bedt ham slutte med sine daglige pressekonferanser og uttalelser til verdensmedia.

For Pakistan ble til slutt mullaens stadige utsagn en belastning.

Mulla Zaeef søkte asyl for seg selv, sine to koner og da seks barn, men den pakistanske regjeringen - Talibans tidligere nære allierte men også USAs - avslo. Deretter ble han arrestert og overlevert til amerikanerne i januar 2002.

Han ble først sendt til den amerikanske militærbasen i Bagram utenfor Kabul. Deretter ble han forflyttet til et militærfengsel i hjembyen Kandahar. Et halvt år senere ble han overført til fangeleiren Guantanamo.

Allerede fra starten i Afghanistan ble han stadig slått bevisstløs, ifølge hva han forteller til NRK. Da han våknet opp, lå han i snøen og var avkledd.

Han ble avhørt om hvor Osama bin Laden og andre Al Qaida-ledere kunne være, og hvor Talibans leder mulla Omar hadde gjort av seg.

I 2004 slipper han ut av den amerikanske fangeleiren fordi det ikke fantes bevis for at han hadde kjennskap til Al Qaidas terrorplaner.

Mellommann

Zaeef, som var med i Taliban fra bevegelsens begynnelse, ble ansett for å tilhøre den moderate fløyen. Mullaen regner seg fortsatt som talib.

Han bor nå i en beskyttet bolig i Kabul sammen med sin familie.

De siste årene har han fungert som mellommann mellom president Hamid Karzais regjering og opprørsbevegelsen.

Det store internasjonale spørsmålet er om Taliban skal inkluderes i samtaler om Afghanistans fremtid, i et forsøk på å finne en politisk løsning på situasjonen i landet.

Der vil mullaen få en rolle å spille i verdens søkelys - igjen.

SISTE NYTT

Siste nytt