Hopp til innhold

Ekteparet Hashimi klamrer seg til håpet om et bedre Afghanistan

Kabul (NRK.no): Afghanistan er ikke blitt slik Assadullah (54) og Rabia Hashimi (50) drømte om da de vendte hjem etter at Taliban ble styrtet fra makten.

Rabia (t.v.) og Assadullah Hashimi

Rabia (t.v.) og Assadullah Hashimi foretrekker å bo i Afghanistan framfor Pakistan selv om de blir stadig mer urolige for utviklingen i hjemlandet.

Foto: Anders Sømme Hammer

9. september 2001 ble den afghanske militærkommandanten Ahmad Shah Massoud angrepet av to selvmordsbombere som hadde gitt seg ut for å være journalister.

Massoud var leder for Nordalliansen og sto i spissen for kampen mot den fundamentalistiske bevegelsen Taliban, som da regjerte i store deler av Afghanistan.

Assadullah Hashimi forteller at han hadde sett på Massoud som en helt.

Meldingene om selvmordsangrepet mot Massoud i Takhar-provinsen i Nord-Afghanistan var motstridende. Assadullah slet med å finne ut om Massoud faktisk var blitt drept der han skiftet mellom nyhetssendingene.

Assadullah satt derfor allerede klistret til TV-en da de kaprede flyene traff tvillingtårnene i New York 11. september 2001.

CRASH TRADE CENTER NEW YORK'S WORLD TRADE CENTER COLLAPSES

Den 11. september satt en hel verden klistret til TV-skjermene og så tvillingtårnene på Manhattan rase.

Foto: RAY STUBBLEBINE / REUTERS

– Vi ble veldig triste da vi så hvordan USA ble angrepet. Flere tusen uskyldige mennesker ble drept. Alle gråt hjemme, sier Assadullah til NRK.

Skremt av 11. september-angrepene

Han forteller at han med en gang var sikker på at det var en sammenheng mellom angrepene på Massoud og USA. Han mente terrornettverket Al Qaida måtte stå bak.

Massoud hadde blitt drept for å styrke Taliban-regimet i en ny usikker fase, trodde Assadullah.

Han og kona Rabia bodde da i den pakistanske hovedstaden Islamabad sammen med deres fire døtre.

– Angrepet i USA skremte oss. Når dette kunne skje der, tenkte vi at hva som helst kunne skje i Pakistan, sier Assadullah.

Han og familien hadde forlatt Afghanistan sju år tidligere. Som mange afghanere hadde de flyktet fra borgerkrigen og søkt tilflukt i nabolandet Pakistan.

Assadullah hadde arbeidet i det afghanske statsapparatet da president Mohammad Najibullah styrte Afghanistan med støtte fra Sovjetunionen.

I Pakistan måtte Assadullah ta det han kunne finne av strøjobber. Han arbeidet både som snekker og elektriker og kokte en periode suppe på markedet i Islamabad.

Imponert over Karzai

Osama Bin Laden

Kort tid etter angrepene var øynene rettet mot Afghanistan og Osama Bin Laden.

Foto: MAZHAR ALI KHAN / AP

I begynnelsen av oktober 2001 innledet USA og allierte en storoffensiv mot Taliban i samarbeid med Nordalliansen.

USA gikk til krig som en direkte konsekvens av 11. september-angrepene. Målene var å tvinge Taliban fra makten, forhindre at Al Qaida-nettverket bruke Afghanistan som frihavn, og å fange eller drepe nettverkets leder Osama bin Laden.

Assadullah var glad for at USA gikk til angrep.

– Jeg tenkte at uten Taliban og Al Qaida ville det kanskje bli mulig å leve et normalt liv i Afghanistan, sier Assadullah.

Han understreker at han ble svært trist da han hørte om hvor mange uskyldige afghanere som ble drept i de amerikanske bombeangrepene.

I begynnelsen av 2002 dro Assadullah tilbake den afghanske hovedstaden Kabul for å se om det ville være trygt nok for familien å flytte hjem.

Familiens hus var overtatt av en annen familie, og Assadullah måtte bruke mye tid på å bevise at han var den rettmessige eieren.

Fordi så mange er blitt drevet på flukt, er slike eiendomstvister svært utbredt i Afghanistan.

Assadullah forteller at han på tross av problemene, satte pris på å være tilbake i hjemlandet.

– I begynnelsen var jeg veldig fornøyd. Jeg var imponert over president Hamid Karzais diplomatiske evner og syntes han førte en god utenrikspolitikk.

– Jeg hadde godt håp om at Afghanistan skulle bli et fint sted for barna mine å studere og å arbeide. Og jeg syntes de utenlandske soldatene var flinke til å ta ansvar for sikkerheten, sier Assadullah.

– Elsker landet mitt

I 2003 flyttet Rabia og døtrene etter ektemannen og faren.

– Jeg var veldig glad for å være tilbake i hjemlandet mitt, sier Rabia, som byr på grønn te, kaker og tørket frukt.

Assadullah og Rabia deler hus i Kabul sentrum med to voksne døtre, en mann og deres barn.

Det er første fredag etter den muslimske høytiden id, og venner stikker stadig innom for å drikke te og slå av en prat mens barna leker. Rabia lar mannen føre ordet når de siste ti årene oppsummeres, men bryter av og til inn med korte kommentarer.

Etter hvert som årene gikk i Kabul, merket Assadullah og Rabia hvordan sikkerhetssituasjonen ble forverret og opprøret vokste.

Assadullah mener den negative utviklingen skyldes at politikerne som er igjen i Afghanistan ikke har kompetansen som kreves for å styre et land.

– President Karzai får ikke rådene han trenger for å lede Afghanistan i riktig retning, sier han.

Kabul

Store deler av Kabul er fortsatt preget av årtier med krig. Den nåværende situasjonen hjelper heller ikke byen med å reise seg.

Foto: Åse Marit Befring / NRK

Rabia arbeider som lærer, men heller ikke utdanningssystemet er blitt slik Assadullah hadde håpet:

– Dagens unge mangler skikkelig utdanning, og de får ikke erfaringen som trengs for å ta over, sier han.

Han er også bekymret for hva som kommer til å skje når det store flertallet av utenlandske soldater etter planen skal trekke seg ut av Afghanistan i 2014.

Afghanske soldater og politimenn har allerede overtatt sikkerhetsansvaret for enkelte deler av Afghanistan, og det har ikke gått bra, mener Asadullah.

Rabia synes mannen blir for pessimistisk.

– Jeg elsker landet mitt, og jeg er ikke redd. Jeg tror fortsatt at det kan bli bedre her, sier hun.

– Ja, vi er nødt til å håpe på det, sier Assadullah.

SISTE NYTT

Siste nytt