NRK Meny
Normal

- Fredagsbønnen kan føre til uro

- Raseriet kan komme etter fredagsbønnen i morgen, sier frilansjournalist Anders Sømme Hammer i Kabul om videoen som viser amerikanske soldater som urinerer på drepte talibansoldater.

Anders Sømme Hammer om likskjendingen i Afghanistan

Frilansjournalist Anders Sømme Hammer mener hva som blir sagt under fredagsbønnen i Afghanistans moskeer kan bli avgjørende for om det blir voldelige demonstrasjoner mot videoen.

Foto: HANDOUT / Reuters

Han sier at mange afghanere verken har tilgang til Internett eller nyhetssendinger.

- Selv om videoen er publisert i afgahnske medier i dag, så er det foreløpig et mindretall som har fått dette med seg. Derfor knytter det seg stor spenning til hva som vil skje etter fredagsbønnen i morgen, sier han til NRK.

Hammer sier at fredagsbønnen tidligere har vært en anledning for mullaer til å oppfordre til demonstrasjoner mot Vesten, også til demonstrasjoner som har utviklet seg til voldelige angrep på vestlige mål.

- Folk som har hørt om dette eller sett videoen reagerer med avsky. De kan ikke forstå hva som får mennesker til å urinere på noen. Dem jeg har snakket med understreker at mange ser på Afghanistan som et brutalt sted, men dette er handlinger som er forbudt i alle land, og ansees for å være spesielt krenkende her.

Video Soldater i Afghanistan urinerer på døde talibanere

Soldater i Afghanistan urinerer på døde talibanere. (Videoen er sladdet av NRK).

- Frykten for vold er berettiget

Han mener frykten for voldelige aksjoner etter denne videoen absolutt en berettiget.

- Internasjonale organisasjoner og andre begynte allerede i morges, før videoen ble omtalt i afghanske medier, å flytte folk fra beskyttede kontorer her i Kabul til mer festningsliknende bygninger. Spesielt i det internasjonale miljøet er det stor frykt for at dette skal bli voldelig, mest fordi man har sett at demonstrasjoner tidligere har utviklet seg til angrep mot vestlige kontorer og gjestehus, sier frilansjournalisten.

Amerikansk fordømmelse

Hillary Clinton

USAs utenriksminister Hillary Clinton sier at hun er forferdet over videoen.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

Amerikanske myndigheter sier de jobber med å bekrefte at videoen er ekte, men har allerede gått langt i å si det er tilfellet.

Ledelsen for det amerikanske marinekorpset sier i kveld at de trolig har identifisert soldatene som er filmet, ifølge en kilde en anonym kilde. En offisiell talsmann for korpset sier samtidig at han ikke kan opplyse hvilken avdeling soldatene tilhører, fordi saken er under etterforskning.

Både utenriksminister Hillary Clinton og forsvarsminister Leon Panetta har brukt sterke ord i sin fordømmelse av ugjerningen.

Forsvarsministeren har gjort det klart at etterforskningen av hendelsen allerede har startet, og han lover streng straff for de skyldige.

Utenriksminister Hillary Clinton sier hun er forferdet og fordømmer handlingen på det sterkeste.

- Dette er overhodet ikke i tråd med amerikanske verdier, sier hun.

- Uheldig tidspunkt

- Tidspunktet for denne skandalen er også svært uheldig, sett med amerikanske øyne. Kommende helg har USA planlagt et skytteldiplomati for å komme på talefot med Taliban, sier USA-korrespondent Jon Gelius.

Taliban har kalt urineringen en «barbarisk handling».

Likevel sier en talsmann for organisasjonen til nyhetsbyrået Reuters at videoen ikke skal få ødelegge for mulighetene til å oppnå avtaler om fangeutveklinger og framtidige fredssamtaler.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt