Hopp til innhold

Etterforsker soldater som urinerer på døde talibansoldater

USAs militære etterforsker en video som angivelig viser amerikanske marineinfanterister som urinerer på likene av Taliban-opprørere. Det er ikke fastslått om videoen er ekte.

Video Soldater i Afghanistan urinerer på døde talibanere

Det amerikanske forsvaret sier de vil iverksette etterforskning etter at en video som viser soldater fra US Marines (det amerikanske marinekorpset) som urinerer på det son skal være døde talibansoldater har blitt spredd på Internett. Innholdet i videoen er ikke verifisert. Videoen er sladdet av NRK.

På videoen sees fire personer i amerikanske kampuniformer som urinerer på tre blodige lik på bakken. Alle fire ser ut til å være fullt klar over at de blir filmet.

– Ha en fin dag, kompis, sier en av de urinerende soldatene.

Det amerikanske forsvarsdepartementet har ennå ikke fastslått om videoen er ekte, men talsmann John Kirby sier at det filmen viser, uansett er motbydelig oppførsel som er uakseptabel for alle i uniform.

– Den gjorde meg kvalm, sier han og gjør det klart at saken er
under etterforskning.

Forsterker antivestlige følelser

I en uttalelse fra marineinfanteriet heter det at handlingene som er vist, ikke er i overensstemmelse med «infanteriets kjerneverdier og kan ikke tas som indikasjon på våre marineinfanteristers karakter».

Videoen kan forsterke de antiamerikanske følelsene som sprer seg i Afghanistan etter et tiår med krig, der det har vært mange andre tilfeller av mishandling.

Flere utenlandske medier trekker paraleller til USAs fangemishandling i Abu Grahib-fengselet i Irak. Også dette ble kjent gjennom offenttliggjøring av bilder og film, i 2004.

Også i Afghanistan har det vært episoder som har skadet amerikanske soldaters omdømme. I 2010 ble en gruppe soldater soldater anklaget for å ha drept sivile for moro skyld.

Den gang var det bilder tatt av Der Spiegel og Rolling Stones som var utgangspunktet for saken.

– Ser ekte ut

Filmen, som dukket opp på YouTube, Live Leak og andre nettsteder, blir kjent på et tidspunkt da USA gjør sitt beste for å oppmuntre til forsoning i Afghanistan før de amerikanske styrkene trekkes ut.

To offisielle militære kilder, som snakker på grunnlag av anonymitet, sier til nyhetsbyrået Reuters at det ser ut som videoen er ekte.

Til AFP sier en annen militær kilde at hjelmene og våpnene indikerer at soldatene kan tilhøre et eliteteam av skarpskyttere.

Washington Post melder at soldatene trolig tilhører tredje bataljon fra det andre marinekorpset fra Lejeune-basen i Nord-Carolina, som returnerte fra Afghanistan i september, etter noen måneders tjeneste.

Mediene presiserer samtidig at man foreløpig ikke har vært i stand til å fastslå hvorvidt filmklippet er autentisk, eller hvem som har filmet det.

Selv om soldatene refererer til de døde som «talibans», er det uklart om de var Taliban-opprørere eller ordinære sivile som var drept i forbindelse med kamper. De døde er kledd i afghanske tradisjonelle klær og er uten sko.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Video Etterforsker likskjendingsvideo med amerikanske soldater i Afghanistan

Stillbilde fra videoen som har blitt spredt på internett. Det amerikanske forsvaret har iverksatt etterforskning av videoen.

Foto: Nyhetsspiller

Kraftige fordømmelser

Videoen blir kraftig fordømt av Rådet for amerikansk-muslimske relasjoner (CAIR), en framtredende amerikansk borgerrettighetsorganisasjon.

– Hvis det bekreftes at videoen er ekte, viser den oppførsel som er fullstendig uakseptabel for amerikansk militært personell, oppførsel som kan sette andre soldater og sivile i fare, sier CAIR i en uttalelse.

På amerikanske militære nettsider spredte det seg raskt kraftige reaksjoner på videoen. Mens noen mente at de som var filmet, burde settes bak lås og slå, kritiserte andre dem for å ha filmet seansen og lagt ut videoen på nettet.

Rundt 20.000 marineinfanterister er i Afghanistan, først og fremst i Kandahar og Helmand i den sørlige delen av landet. Til sammen har USA fortsatt 90.000 soldater i Afghanistan, andre NATO-land 40.000.

Etter planen skal USA og de andre landene i koalisjonen trekke ut sine styrker og overlate sikkerheten til afghanske styrker innen slutten av 2014.

Trapper opp sikkerheten i Kabul

Anders Sømme Hammer

Flere organisasjoner flytter nå sine ansatte til nye, hemmelige adresser, forteller frilansjournalist Anders Sømme Hammer.

Foto: Privat

– Nyheten om denne videoen har nettopp nådd Kabul, men alle som har sett denne filmen reagerer med avsky. Det sier Anders Sømme Hammer som er frilansjournalist i Afghanistan.

Han forteller at vestlige ambassader og organisasjoner i den afghanske hovedstaden nå har trappet opp sikkerhetstiltakene.

– Mange har flyttet på sine ansatte fra de vanlige kontorene og mange iverksatt ekstra sikkerhetstiltak, sier Hammer.

SISTE NYTT

Siste nytt