Smågodt
Foto: Kristian Kapelrud / NRK

Sukkerkrigen

Bunnpris og Coop har solgt 430 tonn smågodt på to uker. Enkelte eksperter er svært bekymret for påskekosen. Noen holder seg fortsatt til rådet om begrensning. Andre mener rådet er gammeldags, og foreslår å erstatte sukker med alternativ søtning.

Folk flokker seg rundt plastbokser med figurer i alle former og farger. Det er trangt, og boksene begynner å bli tomme. Noen bruker albuer for å få den siste biten.

Vi befinner oss i smågodthylla. Mange fyller posene med kilo – ikke hekto.

– Før i tiden spiste vi en liten mengde lørdagsgodt – og var ferdig med det. Nå spiser nordmenn gjerne godteri fra fredag til søndag, for ikke å snakke om i høytider som jul og påske. Mange vil putte i seg godteri i 14 dager i strekk denne påska.

Ernæringsfysiolog Sally Haugen er skremt over sukkerinntaket til store deler av befolkningen, og hevder sukker og godteri er i ferd med å bli hverdagslig.

Sally Haugen

Ernæringsfysiolog Sally Haugen er bekymret for dagens barn, som vokser opp med at godteri er svært tilgjengelig.

Foto: Kirsti Kringstad / NRK

– Når eksperter går ut og advarer foreldre mot å gi barna godteri, får vi høre at det er synd på ungene som ikke får kose seg. Jeg er veldig redd for hvordan det skal gå med den neste generasjonen nordmenn om ting fortsetter slik, sier Haugen til NRK.

Se forskjellen på et tradisjonelt og et sunnere påskeegg lenger ned i artikkelen!

– Vi har kost oss for mye

Allerede to uker før påske begynte flere dagligvarekjeder å selge smågodt til 29 kroner kiloen. I Los Angeles i USA satt en utflyttet nordmann med hakeslepp.

Cornelis Elander

Personlig trener Cornelis Elander er rystet over handelsstanden i Norge som selger smågodt og annet godteri på billigsalg.

– Det som skjer i Norge er dramatisk. Norge som nasjon har ikke råd til dette, sier Cornelis Elander, og sikter til overvektsproblematikken.

Han livnærer seg som personlig trener i statene, hvor én av tre har fedme. Tall fra 2014 viser at én av fem nordmenn har fedme.

Det er ikke rart befolkningen blir feitere når butikkene nærmest dytter godteri ned i strupen på folk.

Cornelis Elander, personlig trener.

Elander er redd for at Norge tar igjen USA om noen år.

Smågodtprisene dumpes

Flere av de største butikkjedene i Norge har solgt smågodt til 2,90 kroner per hekto i tiden før påske.

Foto: Kirsti Kringstad / NRK

– Det er fedmeepidemi i Norge. Det er neppe lenge til vi er på amerikansk nivå. Kanskje vil vi til og med passerer amerikanerne. Vi har tydeligvis kost oss for mye, sier Elander.

I stedet for å dumpe smågodtprisene, mener Elander at norske myndigheter bør kutte momsen på sunne matvarer.

– Sunn mat må bli mer tilgjengelig, mens usunn mat må bli mindre tilgjengelig. Det er ikke rart befolkningen blir feitere når butikkene nærmest dytter godteri ned i strupen på folk. Mange hamstret nok billiggodteriet for å ha det i påska, men jeg tror dessverre at mange har spist det opp, allerede før påska har startet, sier Elander.

Gi heller ungen din en proteinbar eller sjokolade søtet med stevia, enn en snickers

Sally Haugen, ernæringsfysiolog.
Sally

Å legge handleturen til en helsekostbutikk er kostbart, men Sally Haugen mener det er verdt det. – Invester i egen helse, og bruk pengene du egentlig tenkte å bruke på smågodt på sunnere godteri. Tenk kvalitet, ikke kvantitet, sier ernæringsfysiologen.

Foto: Kirsti Kringstad / NRK

Foreslår alternativ søtning

Mange kommer ikke i påskestemning uten påskeegg med godis. Sally Haugen mener foreldre må være svært bevisste når de fyller egget.

Hun mener proteinbarer og sjokolade uten sukker er gode alternativer til sukkertøyet, men understreker at det ikke skal erstatte ordinære måltider:

– De sunnere alternativene for godteri skal erstatte ordinært godteri, ikke vanlig mat. Gi heller ungen din en proteinbar eller sjokolade søtet med stevia, enn en snickers. Mange foreldre er mer redde for proteinbarer og alternativ søtning, enn for sukker, sier Haugen, som foreslår å fylle påskeegget også med tørrfryste bær, cashewnøtter, dadler og marsipan med mye mandler og lite sukker.

Jeg har større tro på menneskeheten enn at jeg lar meg bekymre av prisdumpingen.

Charlotte Bjørk Ingul

Få tips til sunnere påskekos nederst i saken!

sunnere vs. tradisjonelt

Til høyre er et tradisjonelt påskeegg til cirka 30 kroner, fylt med blant annet sjokolade, drops og vingummi. Det sunnere påskeegget til venstre kostet omtrent 250 kroner å fylle, med dadler, sjokolade søtet med stevia, cashewnøtter, barer med lite sukker, grov marsipan med mørkt sjokoladetrekk og frysetørkede bringebær, blåbær, jordbær, bjørnebær og rips.

Foto: Kirsti Kringstad / NRK

Sunnere godteri er i en helt annen prisklasse enn smågodt, særlig med dagens smågodtpriser. Et påskeegg fylt med et kilo smågodt koster 29 kroner. Samme egget med sunnere alternativer koster cirka 250 kroner å fylle.

Hvorfor skal folk ta seg råd til det? Sally Haugen mener nordmenn må lære seg å prioritere:

– Invester i egen helse – tenk kvalitet fremfor kvantitet. Du får mye mer for pengene om du bruker dem på sunnere godteri enn på sukkerbombene. Dessverre er det veldig mange som begynner å prioritere etter at de er blitt syke av kostholdet sitt, hevder Haugen.

Lege: – Gjeninnfør lørdagen

Charlotte Björk Ingul

Lege og forsker på livsstilssykdommer, Charlotte Bjørk Ingul, er klar i sin tale: – Vi må ikke gå av skaftet og anbefale proteinbarer i stedet for godteri.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

– Sukker er én av næringskildene nordmenn spiser for mye av. Sukker er ikke farlig i små mengder, men i store. Glem proteinbarer – gjeninnfør lørdagen.

Lege og NTNU-forsker, Charlotte Bjørk Ingul, synes sukkerdebatten er dratt for langt når proteinbarer blir anbefalt for å kutte ned på inntaket. Hun har fortsatt tro på at folk vil lytte når eksperter oppfordrer til begrenset inntak av det usunne.

– Vi må fortsatt snakke om mengder. I små mengder går alt bra. Smågodtprisene dumpes noen ganger i året. Dette er ikke et stort problem ennå. Jeg har større tro på menneskeheten enn at jeg lar meg bekymre av prisdumpingen, sier Ingul.

– Barna gjør som du gjør

Rådet hennes er å spise litt sukkertøy på påskeaften, og ellers lag for eksempel fruktsalat eller jordbær dyppet i sjokolade.

– Vær også fysisk aktiv. Det er viktig å understreke at du som går på ski hele dagen ikke vil ta skade av litt sukker. Du forbrenner det likevel, sier Ingul.

Ingul påpeker at det er et øvre anbefalt inntak av stevia både til voksne og barn, men mener det er unødvendig å gå inn i en stor diskusjon om alternativ, naturlig søtning. Når det kommer til barns sukkervaner, mener hun alt handler om oppdragelse:

– Hvis mamma og pappa spiser smågodt, er det liten vits i å be barnet ta til takke med en klementin. Barna gjør ikke som foreldrene sier – de gjør som foreldrene gjør.

Norgesgruppen: – Aldri vært bort i noe liknende

På cirka to uker med historisk lave smågodtpriser, solgte Coop alene 359 tonn smågodt.

Det er nesten halvparten av alt smågodteriet som Coop har solgt totalt i 2016.

christian lykke

Flere av de mest solgte varene hos Bunnpris er usunne, ifølge Bunnprissjef Christian Lykke.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Bunnpris har solgt 70 tonn de to siste ukene. Rema 1000, som var de første til å dumpe prisene, ønsker ikke å gi informasjon om salg til NRK.

Norgesgruppen har ikke oversikt over hvor mye smågodt som er solgt under «priskrigen».

Vi kan ikke estimere noe, men det er i alle fall ekstreme mengder. Vi har aldri vært bort i noe liknende, sier kommunikasjonssjef i Norgesgruppen Kine Søyland.

Bunnpris: – Ikke heldig

– Vi er vant til priskriger og har ikke noe problemer med det. Det er likevel ikke så heldig at priskrigen er på smågodt. Det er ikke veldig sunt, sier Bunnpris-sjef Christian Lykke til NRK.

Han forteller at flere av de mest solgte varene hos Bunnpris har et fellestrekk: De er usunne.

– Hvis man ser på de hundre mest solgte varene på Bunnpris, finner man veldig mye usunt. Både tobakk, snus og alkohol. Hvis vi skulle hatt dårlig samvittighet for det vi har solgt har vi sovet dårlig om natten. I utgangspunktet må kunden bestemme selv hva han velger å putte i munnen, sier Lykke.

– Smågodt skiller seg litt ut fra mengden. Det henvender seg litt mer til ungdom enn andre varer. De kan få et dårlig kosthold og et vedvarende sukkerbehov av fristelsene. Så det er nok ikke helt heldig, fortsetter han.

Tips til påskekosen

Charlotte Bjørk Ingul:

Til egget:

  • Rosiner og tørket frukt uten tilsatt sukker.
  • Hjemmelaget marsipan. Da har du kontroll på sukkermengdene. Hovedingrediensen i marsipan er mandler, som er fulle av vitaminer og mineraler.
  • Usaltede nøtter: Pekannøtter, makadamianøtter, pistasienøtter, cashewnøtter og valnøtter. Nøtter inneholder mye fett, og sliter man med overvekt må inntaket begrenses.

Cashewnøtter i en blå bolle

Nøtter har høyt kaloriinnhold, men inneholder mye sunt fett.

Foto: Caroline Drefvelin / NRK
  • Mørk sjokolade. Typene med 70 prosent kakao inneholder masse antioksidanter.

Annen påskekos:

  • Grønnsaker med mye sødme, som for eksempel minigulrøtter og reddiker.
  • Frukt som pasjonsfrukt, Physalis, fersk fiken, appelsiner, mandariner og kiwi. Lag gjerne fruktsalat.
  • Jordbær dyppet i mørk sjokolade.

Mørk sjokolade

Mørk sjokolade inneholder antioksidanter. Ekspertene anbefaler minst 70 prosent kakaoinnhold.

Foto: Colourbox

Sally Haugen:

Til egget:

  • Mørk sjokolade. Velg helst dem med 70 prosent kakaoinnhold.
  • Sjokolade søtet med andre søtningsstoffer enn vanlig sukker, som stevia og sukrin.
  • Proteinbarer – men vær oppmerksomme på at enkelte merker kan ha mye sukker. Les innholdsfortegnelsen.
  • Små leker, som hårstrikk eller fargeblyanter.

Cornelis Elander:

Til egget:

Blåbær og bringebær

Både ferske og tørkede bær anbefales av ekspertene som påskegodt.

Foto: Sara Johannessen / NTB Scanpix
  • Proteinbarer.
  • Sukkerfri tyggegummi.
  • Valnøtter, paranøtter og mandler.
  • Mørk sjokolade.

Annen påskekos:

  • Friske bær og frukt. Frukt har høyt innhold av sukker, men er også rike på fiber og vitaminer.
  • Hjemmelagde desserter. Frukt- eller nøttekompott for eksempel. Bland bananer, bær og kvarg sammen til en kompott, og topp det med valnøtter.