Folk tømmer butikkene for smågodt på billigsalg. Det er usunt, men fryktelig billig.

VIDEO: Eirik Lund benytter seg gjerne av lave priser på smågodt.

Vil ha lik politikk for sukker, alkohol og tobakk

Kommunelege Vegard Nilsen mener sukker må avgiftsbelegges på lik linje med tobakk og alkohol. Han er blant dem som misliker at smågodt nå selges for kroner 2,50 per hekto.

– Halvparten av det norske folk veier for mye. Jeg kjenner ikke noen positive effekter av sukker. For en stor del går det greit med lave priser, men så vet vi at det er noen som har problemer med å styre seg. De må betale den høyeste prisen: Dårlig helse, for tidlig sykdom og for tidlig død, sier Vegard Nilsen.

Kommunelegen i Søgne har jobbet med fedme og livsstilssykdommer i en årrekke, blant annet som overlege på Sørlandet sykehus. Sukker fører til fedme, som igjen fører til en rekke dødelige sykdommer som kreft, diabetes type 2, hjerteinfarkt og hjerneslag.

Alkohol, tobakk og sukker

Plakat max fem kilo godteri

Enkelte butikker har innført begrensninger på hvor mye godteri kundene kan kjøpe. Noen har handlet godteri i bæreposer.

Foto: Anne Wirsching / NRK

Nilsen mener sukker er et så stort problem for folkehelsa at politikerne bør vurdere mer drastiske tiltak for å få ned forbruket.

– På alkohol og tobakk bruker man både pris og tilgjengelighet for å begrense salget. Hvis man ønsker å få ned sukkerforbruket kan man gjøre det med samme. Høyere pris rammer alle, men treffer best de som trenger det mest.

Et klasseskille

Vegard Nilsen

Kommunelege Vegard Nilsen mener sukker må ha samme avgift som tobakk og alkohol.

Foto: Skår, Kari Løberg / NRK

Ifølge Nilsen er det store ulikheter i hvor god helse man har ut fra hvilken sosial klasse man tilhører. De med lav utdannelse og lav inntekt har dårligere utgangspunkt for å få en god helse, og det er denne gruppen som også trigges lettest av lave priser.

Nilsen får støtte av psykoterapeut Ivor Høy ved Sørlandet sykehus, som jobber med avhengighet. Følelsen av at man må handle noe når det er billig rammer spesielt de som ikke har mye penger.

Alle mennesker har noe av dette behovet for å handle ting som er billige. Får man kjøpt ei fin kåpe på halv pris kan det gi et kick som sender hormoner til den emosjonelle delen av hjernen og skaper velbehag, ifølge Høy.

– Dette rammer de med dårligst råd hardest, fordi de oftere føler at de må stoppe sine egne behov. Når man kan kjøpe noe billig, kan man oppleve at man gir seg selv noe, det er en erobring for seg selv. Det utløser disse «lykkehormonene».

Selger tonnevis

Prisen på smågodt er nå nede i 25 kroner kiloen på Extra i Sørlandsparken, mens mange andre butikker har smågodt til 29 kroner kiloen. En del kunder fylte onsdag bæreposer med smågodt og det var til tider kaotiske tilstander ved smågodthyllene.

Sukker er et såpass stort folkehelseproblem at politikere bør vurdere om de skal bruke samme virkemidler for sukker som for alkohol og tobakk.

Vegard Nilsen

Rema 1000 butikken på Myrene i Arendal solgte onsdag over ett tonn smågodt, det samme gjorde Rema 1000 på Tangen i Kristiansand.

– Vi solgte sinnssykt mye og kunne solgt vanvittig mye mer, men vi klarer ikke å henge med i vareleveringa på smågodt, sier kjøpmann Richard Dovland i Kristiansand.

Hos ham er det tomt i alle smågodthyllene, men nye paller med påskegodt er på vei.

Folk i Rema 1000-butikk forteller hvorfor de vil eller ikke vil kjøpe godteri til 29 kroner kiloen. Kjøpmann forteller at de solgte mer enn ett tonn godteri dagen før.

VIDEO: Denne butikken i Arendal solgte ett tonn med smågodt på en dag. – Vi selger smågodt som vi aldri har gjort før, sier kjøpmann Håkon Tønnessen.

Kjøpmann Håkon Tønnessen hos Rema 1000 på Myrene i Arendal forteller at de har solgt ett tonn godteri på en dag. En av kundene hans kjøpte tre smågodt (se video over).

– Må ta større ansvar

Diabetesforbundet er opprørt over at butikkjedene driver priskrig med sukkerholdige varer som skader helsa. Nestleder i Kristiansand, Sverre Hansson, mener de store kjedene må ta større samfunnsansvar.

– Vi er overrasket over at kjedene har valgt smågodt. Vi kunne tenke oss at de hadde brukt appelsiner eller noe annet. Dette er en fortsettelse av priskrigen vi så før jul, og verken Rema, Kiwi eller Extra vil gi seg. Det er ikke bra.

Hansson sier de store kjedene burde ta mer samfunnsansvar, og tror det kunne være god markedsføring for butikkene å vri priskrigen over til frukt- og grøntavdelinga. Han får støtte av Vegard Nilsen.

– Jeg synes det hadde vært kult om næringslivet tok ansvar her. De lever av kundene, men det hadde vært kult om de kunne inngå en allianse om hvilke varer de ikke skal krige på, og da gjerne produkter som har stor negativ innvirkning på folkehelsa, sier Nilsen.

– Vår jobb å være billigst

– Vår jobb er å ha de billigste varene. Så er det noen som ikke liker det, men stort sett synes kundene at det er fantastisk, sier kjøpmann Richard Dovland hos Rema 1000 i Kristiansand.

– I min familie har halve gjengen diabetes, så vi har snakket om dette. Men folk må passe på sin egen helse og ta sine egne valg, og så må vi drive butikken.

Før jul var det full priskrig på diverse julemat. Flere av landets største kjeder dumpet prisene på ribbe, julemarsipan, riskrem og pepperkaker.

Administrerende direktør Ole Robert Reitan i REMA 1000 sa for et par dager siden til NRK at priskrigen kommer til å bli enda mer spinnvill i årene som kommer.

Sukkeravhengighet er ikke en diagnose per i dag. Men den subjektive opplevelsen folk kan ha er at de må ha det og at de føler seg handlingslammet om de ikke får det.

Ivor Høy, psykoterapeut ved SSH

– Må få kose seg

Helseminister Bent Høie mener folk må få kose seg i påska.

Helseminister Bent Høie (H)

Helseminister Bent Høie synes folk må få lov til å kose seg.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

– Nå er det snart påske, og det er helt vanlig med slik priskrig på godteri. I påska skal folk få kose seg og fylle opp påskeegget sitt. Jeg synes ikke dette er sjokkerende, skriver Høie i en e-post til NRK.

Helseministeren sier at han sammen med matvarebransjen har jobbet med å få til et sunnere kosthold for alle for å få ned mengden salt i maten som produseres i Norge og at de nå jobber tilsvarende på mettet fett.

– På neste møte i næringslivsgruppen før sommeren skal vi ta opp sukker. Når det gjelder sukker, kan det være snakk om å redusere sukker fra produkter som man vanligvis ikke tenker på at det er sukker i, som frokostblandinger og yoghurt. Produktplassering i butikkene vil også bli tatt opp, skriver Høie.

Gode hverdagsvaner viktigst

Renate Vetnes er fysioterapeut og jobber for Frisklivssentralen i Kristiansand kommune. Hun hjelper blant andre familier med barn som strever med overvekt.

Hun er enig med helseministeren i at folk må få kose seg med påskeegget sitt med god samvittighet, men ber folk om å ikke spise mye mer, bare fordi det er så billig. Hun minner om at godteri har tomme kalorier, mens frukt og grønnsaker gir fiber, vitaminer og mineraler.

Renate Vetnes

Renate Vetnes er fysioterapeut og jobber for Frisklivssentralen i Kristiansand kommune.

Foto: Privat

– Det er fint å bruke alternative kilder til søtt, som frukt og grønt. For å få til det må man i første omgang kjøpe inn frukt og grønt. Man kan kutte opp frukt og sette fram fruktfat, lage smoothie og kutte opp grønnsaker med dipp til.

Til vanlig kan det være en god idé å ha en godteridag i uka, men Vetnes mener man kan kose seg litt ekstra i høytider. Det man kan være bevisst på er mengden, mener hun.

– Gi barna ei skål med en porsjon, slik at når den er tom, så er det nok. Man trenger ikke å sette fram ei stor skål som det bare er å forsyne seg fra. Det er viktig at foreldrene setter grenser.

Man bør heller ikke bytte ut vanlig, sunn mat ut med godteri. For barns vekt og utvikling er det viktig med et sunt kosthold.

– Det er vanskeligere å kutte ned på godteri etter påske dersom man har spist mye over flere dager. Gode rutiner er viktige å etablere i ung alder. Vanene man etablerer i barndommen tar man med seg inn i ungdommen og voksenlivet. Jo lenger man har levd med uvaner, jo vanskeligere er det å endre dem.