Dawood Shafahi
Foto: Eivind Aabakken / NRK

– Det betyr så mye å endelig bli norsk

Det har vært en lang vei for Dawood (22) å bli norsk statsborger, både bokstavelig og i overført betydning.

Dawood Shafahi fra Afghanistan kom til Norge som enslig, mindreårig asylsøker for seks år siden. Sist helg fikk han og 56 andre nye nordtrøndere sitt statsborgerskap i en høytidelig seremoni. NRK fikk følge 22-åringen helt fra han iførte seg findressen på den store dagen.

– Når man jobber i barnehage er det ikke så ofte man bruker slips, sier Dawood, som har både lærlingplass, leilighet og ikke minst kjæreste i Verdal.

Vel på plass i Statens Hus i Steinkjer vanker det klemmer fra andre som også offisielt blir nordmenn denne dagen. Under åsyn av fylkesmannen og selveste inkluderingsminister Solveig Horne skal de lese troskapsløftet og feire at de er gjennom integreringsprogrammet.

– Dette er en dag jeg har ventet lenge på. Det betyr så mye for meg å endelig bli helt norsk.

Dawood Shafahi

Reisen frem til norsk statsborgerskap for Dawood Shafahi har gått via Iran, Tyrkia, gjennom Europa og flere steder i Norge.

Foto: Solvår Flatås / NRK

– Anbefaler andre å prøve å være litt norske

Statsborgerseremoniene gjennomføres i hvert fylke, én til to ganger hvert år.

– Han har gledet seg mye til dette, sier Dawoods kjæreste Eline Vilhelmsen, som satt ved hans side under hele seremonien, før de alle reiste seg og sang den norske nasjonalsangen.

Dawood Shafahi

I tillegg har det vært en reise mentalt. – Jeg måtte starte på nytt med alt.

Foto: Solvår Flatås / NRK

– Seremonien var fantastisk. Det var fint å synge nasjonalsangen, og det var fint å høre fylkesmannens og inkluderingsministerens taler, sier Dawood selv.

Dawood understreker at selv om mange blir norske statsborgere, er det ikke alle som greier å integreres i og tilpasse seg det norske samfunnet. Selv synes han ikke det var vanskelig å komme inn i det norske fellesskapet.

– Jeg anbefaler andre som blir norske statsborgere om å være positive og ta utfordringen med å komme inn i det norske samfunnet. Jeg har respekt for at andre, enten de kommer fra Afghanistan eller Somalia, tar vare på sin egen kultur og sitt eget språk. Men de bør også prøve å være litt norske.

Som norsk statsborger lover jeg troskap til mitt land Norge og det norske samfunnet, jeg støtter demokratiet og menneskerettighetene og vil respektere landets lover.

Troskapsløftet

Solveig Horne: Følger også med plikter

– Vi holder denne seremonien for å ønske dere hjertelig velkommen som nye medlemmer i det norske og nordtrønderske fellesskap, sa fylkesmann i Nord-Trøndelag, Inge Ryan, til forsamlingen.

Regjeringens representant var tilstede for å feire, men også for å fortelle hvilke krav Norge stiller til sine nye statsborgere.

– Det er ikke slik at de skal glemme sin bakgrunn, men samtidig er det viktig å understreke hvor viktig det er med språk, opplæring, arbeidsliv og deltakelse i samfunnet. For Norge slik det er i dag har ikke kommet av seg selv. Det er forfedrene våre som har gjort det til et så godt land å bo i, sier statsråd Horne.

Hun fremholder viktigheten av at landets nye statsborgere får brukt ressursene sine og er med på å bidra.

– Du har rettigheter med norsk statsborgerskap, men du har også noen plikter som følger med.

Fra statsborgerseremonien i Nord-Trøndelag november 2015

Inkluderingsminister Solveig Horne taler til Nord-Trøndelags nye statsborgere.

– Smuglerne bestemmer hvor du havner

Det har vært en lang reise for Dawood å komme dit han er i dag. Da han var 11 år flyktet han fra Afghanistan til Iran, hvor han bodde sammen med sin bror.

– Det var krig i Afghanistan, jeg hadde mistet min far og jeg fikk ikke skolegang. Jeg hadde ikke noen fremtid der, sier han.

Da Dawood var 16 år reiste han fra Iran. Han forteller at det var veldig tøft å ikke vite hvilket land han ville havne i.

– Det er det smuglerne som bestemmer. Jeg reiste helt alene fra Iran til Tyrkia og videre til Norge. Det var helt forferdelig, er det eneste han vil si om den lange turen.

Dawood Shafahi

Dawood var gjest i NRK Trøndelags radiosending få dager etter at han fikk norsk statsborgerskap.

Foto: Sigrun Hofstad / NRK

– Det eneste jeg har fra hjemlandet er minner

– Hva var førsteinntrykket ditt av Norge?

– Jeg følte meg trygg. Folk smilte og politiet i Oslo tok meg godt imot. En av politimennene sa til meg: "Du er ikke så stor. Hvordan har du kommet deg helt fra Iran til Norge?" Det var snilt av ham å spørre.

Men utfordringene opphørte ikke etter ankomsten til Oslo og deretter asylmottaket på Kyrksæterøra.

– Jeg kunne ikke språket. Jeg kunne ikke engelsk heller. Jeg måtte starte på nytt med alt.

Statsborgerseremoni i Steinkjer

Dawood fikk sammen med 56 andre nordtrøndere sitt norske statsborgerskap sist helg.

Foto: Solvår Flatås / NRK

Fra Kyrksæterøra gikk turen til Grong i Nord-Trøndelag, hvor han gikk på videregående skole og deretter på folkehøgskole før han altså havnet i Verdal.

– Er det noe du har med deg fra hjemlandet ditt?

– Ingenting. Det eneste jeg har er minner fra barndommen.

Jeg tilhører hazare, den tredje største folkegruppen i Afghanistan. De er kjent for å være nøytrale.

Dawood Shafahi
Solveig Horne, Inge Ryan og Dawood Shafahi

Det er Fylkesmannen, her Inge Ryan fra Nord-Trøndelag, som på vegne av staten arrangerer statsborgerseremoni.

Foto: Solvår Flatås / NRK

Debatt om kravene til nye statsborgere

Alle som skal bli norske statsborgere gjennom kurs i norsk og samfunnskunnskap. Hittil har de kunnet ta samfunnskunnskapsprøven på sitt eget morsmål, men regjeringen har kommet med forslag til endringer i statsborgerskapsloven.

– For oss er det en selvfølge at de som søker om norsk statsborgerskap, behersker et minstenivå av kunnskaper om det samfunnet de skal bli borgere av, sa Frps innvandringspolitiske talsmann Mazyar Keshvari i februar.

Krav om at søkere mellom 18 og 67 år skal beherske et minimum av norsk muntlig samt bestå en test i samfunnskunnskap fikk motbør av flere eksperter, som mener testene blir for vanskelige når det kreves at de gjøres på norsk.

Velkommen som ny statsborger

Alle de nye statsborgerne mottar en bok om Norge.

Foto: Solvår Flatås / NRK

– Mange vil trolig ha store problemer med å bestå prøven. Det gjelder særlig kvinner som kommer fra områder med krig og som har hatt små muligheter til å gå på skole, sa professor Anne Golden ved Senter for flerspråklighet ved Universitetet i Oslo.

I det såkalte asylforliket den 19. november fikk regjeringen støtte for en rekke innstrammingstiltak i forbindelse med flyktningkrisen i Europa. Høyre og Frps forslag om å heve kravet om botid fra tre til fem år for å få statsborgerskap ble imidlertid ikke omfattet av avtalen.

Synes synd på de som er på flukt

Dawood sier han synes synd på de som nå opplever krig i Syria og i Afghanistan og på de som er på flukt.

– Det er veldig vanskelig. Det er også veldig trist det som nylig skjedde i Frankrike, sier Dawood.

Selv er han muslim, men sier han har respekt for andre religioner.

– Jeg aksepterer det som er bra med islam, men det som ikke er bra - som for eksempel IS - aksepterer jeg ikke.

I sin fargesterke turjakke ser Dawood ut som hvilken som helst annen, typisk nordmann.

– Jeg elsker norsk natur og norsk vær. Jeg er også veldig glad i å gå tur i fjellet, og i barnehagen hvor jeg jobber har vi mange turdager, smiler han.

Fra statsborgerseremonien i Nord-Trøndelag november 2015

Dawood Shafai og kjæresten Eline Vilhelmsen under avsyngingen av den norske nasjonalsangen.