Willman gir det han har i NM

Frederik Wilmann fra Viggja er den lokale favoritten i Landevei elite i Sykkel NM Trøndelag 2010, og han satser tungt.

Frederik Wilmann

Trøndelags eneste proffsyklist gir det han har i NM i Trondheim.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

– En andreplass i NM er lite vert. En førsteplass derimot, er viktig. Å kjøre med mesterskapstrøye blir lagt merke til internasjonalt, og betyr mye for laget, sier Frederik Wilmann.

Fersk proff

Det er første året han kjører som profesjonell. Kontrakten med nederlandske Skil Shimano ble signert i fjor. Han har allerede vært med på flere løp internasjonalt og regner med at grunntreninga er bra.

I NM skal han delta i tempoløp og i elite senior. Tempoløpet går i hjemtraktene og elite senior går i Trondheim. Men han tror ikke hjemmebane er et viktig poeng i seg selv.

Få fullfører

I landeveisrittet for elite senior er det 170 ryttere som starter. Mål og start er ved Sverresborg på Byåsen i Trondheim. Løypa er krevende med tøffe bakker og fartsetapper. Den er oppimot 20 mil fordelt på 14 runder og frafallet blir trolig stort.

– Kanskje er det 30 – 40 som fullfører og fem som kan konkurrere om seieren, sier Wilmann og minnes løpet i Bergen der sju eller åtte mann fullførte. På startstreken var det 150.

– Men så var det dårlig vær også da.

Alle har sett løypa

Løypa er ikke trålet igjennom gang på gang på forhånd, men den er kjent. Selv har Wilmann prøvd den to ganger.

Det er ei løype han opplever som et strekk uten pauser og tempoet blir stressende. Han møter flere proffer som Thor Hushovd, Kurt Asle Arvesen og Edvald Boasson Hagen i slaget om seieren.

– Løypa er midt i blinken for meg, sier Wilmann nøkternt.


Ville bli proff

Frederik Wilmann

– NM i Trondheim er viktig å vinne, sier Frederik Wilmann.

Wilmann er 24 år gammel og har holdt på med sykkel siden han var 16, omtrent. Ambisjonen var å bli så god som mulig og å bli proff.

Han sikter mot de store løpene og vil se hvor langt han kan komme.

Proff har han altså blitt i Nederland. Det gir muligheter og gode treningsforhold.

– I Norge derimot, sier han og kaster seg uoppfordret ut i den årlige vårdebatten her til lands. Syklister som problem i trafikken. I andre land og kanskje spesielt i Nederland er det lettere å være trenende syklist enn her.

Norge er sykkelfientlig

– Alt for mange norske bilister er for aggressive mot syklister. Bare dagens treningstur på en time var skummel, meget skummel til tider. Flere bilister passerte i stor fart med 10 centimeter klaring og de er sinte bare fordi de må ligge bak i ti sekunder, sier Wilmann.

Han mener Norge er Europas verste land i så måte. Det gjelder ikke alle bilister, sjølsagt, men alt for mange. Han er klar over at også noen syklister oppfører seg idiotisk i trafikken til tider, men uansett.

– Norske bilister gjør livet surt for syklistene, sier han.