Hopp til innhold

Arctic Race utvider: – Vi skal lære av Nord-Norge

Årets Arctic Race of Norway utvides med finale i Trondheim. En fantastisk folkefest, sier Rana-ordføreren.

Arctic Race of Norway 2019: 4. Etappe: Lødingen - Narvik (165,5 km)

SYKKELRITT I NORD-NORGE: Arctic Race of Norway er et profesjonelt etapperitt på landeveissykkel. Her er fra fjerde etappe fra Lødingen i 2019.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Onsdag ble årets utgave av Arctic Race of Norway presentert i Trondheim. Tidligere har rittet kun gått i Nord-Norge, men i år skal rytterne tråkke seg enda lenger sør.

– I år skal vi dele folkefesten med Trøndelag. Det gleder vi oss veldig til. Vi skal gjøre det vi kan for å vise det flotte Trøndelag og Nord-Norge har å by på i fellesskap, sier daglig leder i Arctic Race of Norway, Knut Eirik Dybdal.

Daglig leder i Arctic Race of Norway, Knut Eirik Dybdal, under pressekonferanse i Trondheim vdr. lansering av 2022-utgaven av rittet.

Daglig leder i Arctic Race of Norway, Knut Eirik Dybdal, presenterte årets sykkelritt under en pressekonferanse i Trondheim.

Foto: Morten Karlsen / NRK

Verdens nordligste ritt

Arctic Race er verdens nordligste sykkelritt, og årets utgave er den niende i rekken. Rittet arrangeres i samarbeid med Amaury Sport Organisation, som også arrangerer Tour de France.

Første etappe starter 11. august i Mo i Rana, og avsluttes 14. august i Trondheim.

Disse stedene skal rytterne innom:

  • Mo i Rana
  • Mosjøen
  • Brønnøysund
  • Namsos
  • Levanger
  • Trondheim

Hushovd tror rittet blir avgjort i Trondheim

– Jeg synes det er en spennende rute. Det er artig at Arctic Race skal innom Trøndelag. Jeg tror det blir full fest i Trondheim, sier tidligere landeveissyklist Thor Hushovd.

Han vant den første utgaven av Arctic Race. Den meriterte syklisten tror ikke rittet blir avgjort før rytterne for siste gang ankommer Trondheim sentrum.

– Det er en kamp innad i sykkellagene for å komme til Norge og sykle Arctic Race. Statusen for rittet er på vei oppover, og interessen er veldig sterk, sier Hushovd.

Arctic Race of Norway 2019: 3. Etappe: Sortland - Storheia (Melbu) (176,5 km)

Daværende statsminister Erna Solberg (H) sammen med Thor Hushovd og Knut-Eirik Dybdal (t.h) før den tredje etappen til Storheia i Arctic Race of Norway i 2019.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

– På tide med en folkefest

I 2016 besøkte syklistene Mo i Rana. Nå skal byen igjen settes på hodet.

– Det var en fantastisk folkefest, med stort engasjement både blant innbyggerne og næringslivet. Vi ser frem til nye muligheter og et minst like godt arrangement i 2022, sier ordfører Geir Waage (Ap).

– Etter så lang tid på hjemmekontor, er det på tide at vi får til en folkefest, supplerer ordfører i Brønnøysund, Eilif Trælnes (Sp).

Må ha «sinnssykt god» form

Terrengsykkel-legende Gunn-Rita Dahle Flesjå var også med på dagens lansering. Hun mener rytterne må være i «sinnssykt god» form for å ha sjans om pallplassering.

Tidligere terrengsyklist Gunn-Rita Dahle Flesjå og ordfører Rita Ottervik (Ap).

Tidligere terrengsyklist Gunn-Rita Dahle Flesjå kommenterte etappene under onsdagens presentasjon.

Foto: Morten Karlsen / NRK

– Verst blir tredje og fjerde etappe. Særlig når man kommer tilbake til Trondheim sentrum og skal kjøre fire runder på 8,5 kilometer pluss 1,4 kilometer motbakke med 17 prosent stigning, sier Flesjå.

Hun forstår godt at syklistene kniver om å få delta på Arctic Race.

– Rittet består av gode og spennende etapper, men ikke minst opplevelsen av den norske folkefesten og den vakre naturen, mener Flesjå

Gir penger i kassa

– Det er ingen tvil om at dette skaper store verdier i lokalsamfunnet. I fjor ble det generert 50 millioner kroner i Nord-Norge, tross pandemi. Det er rett og slett imponerende, og et godt eksempel på hva vi kan få til når vi samarbeider på tvers av kommune- og fylkesgrenser.

Det sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap). Han tror ikke innlemmelsen av Trøndelag vil gå på bekostning av den gode stemningen.

– Ryktet har nådd meg at trønderne kan å feste, sier Skjæran lattermildt.

Les også Syklister fra hele verden i Nord-Norge: – De er mest opptatt av utsikten

Arctic Race of Norway er et profesjonelt etapperitt på landeveisykkel. Rittet arrangeres hvert år i ulike deler av Nord-Norge

– Het omfavnelse og jubelrop langs løypa

Fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik (Ap), er mektig imponert over de tidligere utgavene av Arctic Race. Han håper rittet kan bli en opptur for de mange aktører som har vært rammet av pandemien.

– Vi får håpe det blir en pangstart uten munnbind og én meter avstand, og i stedet med het omfavnelse og jubelrop langs hele løypa, sier Sandvik.

– Trondheim har ingen tradisjon for sykkelritt. Hvordan får man til en folkefest slik vi ser sør i Europa?

– Vi skal lære av Nord-Norge. De hadde heller ingen tradisjon før 2013, men i fjor var det 55.000 publikummere, tross pandemi. Det bor flere langs strekningene i Trøndelag og vi har en tradisjon for folkefest ved idrettsarrangementer, så dette skal vi få til, sier Sandvik.

Ordfører Rita Ottervik (Ap) i Trondheim synes det er flott at rittet går gjennom flere deler av «Stor-Trondheim».

– I tillegg går rittet innom Skaun og Melhus, og vi skal jobbe sammen slik at folk får en fabelaktig opplevelse og skaper stemning, sier Ottervik.

Les også Freddys ekstreme sykkelstunt tar helt av: – Vi er vel litt spesielle på Myre

Over 1,6 millioner har sett det utrolige stuntet til vesterålingen Freddy Amundsen, under Arctic Race of Norway. Neste gang har han planlagt noe enda mer spektakulært.