Hopp til innhold

Vil utestenge tenåring i ti måneder for vold på fotballturnering

Gutten slo en motspiller så hardt i ansiktet at han brakk nesen på en venneturnering. Nå vil fotballforbundet utestenge han fra all trening og konkurranse i ti måneder.

SLÅTT NED: NRK viser her en sladdet versjon av voldshendelsen fra fotballturneringen i Steinkjer, av hensyn til de involverte. Familien til fornærmede har sagt til NRK at de mener det er viktig at offentligheten får se hvordan voldshendelsen artet seg.

Den 17 år gamle gutten som ble slått ned under fotballcupen i Steinkjer i Trøndelag har gjennomgått flere operasjoner etter hendelsen.

En 14-åring fikk flere slag i ansiktet i samme turnering.

Nå har Norges Fotballforbund (NFF) behandlet sakene, og påtalenemnda foreslår ti måneders utestengelse fra all trening og konkurranse for personen som ødela nesen til motspilleren.

Alvorlige saker

I den andre voldsepisoden er gutten, som ifølge Trønder-Avisa slo den 14 år gamle motspilleren flere ganger i ansiktet og hodet, foreslått utestengt i seks måneder fra konkurranse og to måneder fra trening.

Begge sakene ble betraktet som så alvorlige at de er utenfor kretsens juridiske mandat. De ble derfor sendt til behandling i NFF.

Nå er sakene overlevert fra påtalenemnda til doms- og sanksjonsutvalget, og det er sjelden at den endelige dommen avviker fra påtalen, forteller daglig leder i Trøndelag fotballkrets, Jan-Roar Saltvik.

– Sakene på Steinkjer er triste, og det er bare tapere i sånne saker. I min tid som daglig leder, siden 2014, har vi ikke hatt utestengelser på så lang tid. Konsekvensene er store for de fornærmede, sier han.

Jan-Roar Saltvik

SKJERPER: Daglig leder i Trøndelag fotballkrets, Jan-Roar Saltvik, sier kretsen skjerper rutinene for å rapportere om voldshendelser på fotballbanen.

Foto: Trøndelag fotballkrets

Ferdig etterforsket av politiet

Politiet opprettet sak på begge voldshendelsene fra fotballturneringen i Steinkjer. Sakene er nå ferdig etterforsket, og skal avgjøres av påtalemyndighetene.

Sakene fra fotballcupen i Steinkjer er to av til sammen ni saker i kategorien vold og trusler i Trøndelag fotballkrets i 2019.

Få rapporterte voldssaker

NFF har allerede varslet endringer etter at VG først satte søkelyset på den økende andelen volds- og trusselsaker i norsk breddefotball.

Ifølge avisa har fotballkretsen i Trøndelag meldt inn betydelig færre saker til domsutvalget i Fotballforbundet, enn andre kretser de siste ti årene.

Saltvik tror en kultur om at man må tåle en del i fotballen kan ha vært hinder for rapporteringen av volds- og trusselsaker.

– Det er ikke nødvendigvis slik at en spiller som blir kalt noe stygt eller taklet hardt rapporterer det videre. Mørketallene er adskillig større.

Setter i gang nye tiltak

I mars behandler Forbundstinget nylig utarbeidede forslag til rutiner, sanksjoner og forebygging av vold og trusler på fotballbanen.

I Trøndelag har kretsen også satt inn nye tiltak før årets sesong. Dommerne blir fulgt tettere opp, og det skal bli enklere for klubbene å varsle om voldshendelser på hjemmesidene.

– Vi ønsker at de har en lavere terskel på rapportering enn det de kanskje har, sier Saltvik.

Siste fra Trøndelag