Dommer (24) utsatt for slag, spark og kvelertak etter 5. divisjonskamp

Said Shafi opplevde et mareritt på og utenfor banen da han var satt opp som dommer i en fotballkamp på nivå seks i Oslo. Det startet med tilrop og skjellsord underveis. Etter kampslutt ble han utsatt for grov vold.

Said Shafi

OPPLEVDE MARERITT SOM DOMMER: Said Shafi, her på sykehuset med nakkekrage etter å ha blitt utsatt for vold etter en fotballkamp. Til venstre et oversiktsbilde av en fotballbane i Oslo brukt til illustrasjon.

Foto: NTB Scanpix/Privat

– Jeg tenkte jeg skulle dø, forteller dommeren til NRK, om hendelsen som inntraff etter kampslutt i en 5. divisjonskamp i Oslo juni.

Han var satt opp som dommer i oppgjøret mellom Romsås og Oppegård i den siste serierunden før sommerferien.

Det startet imidlertid med stygge tilrop og skjellsord som Shafi fikk slengt etter seg fra tilskuere. Det eskalerte da han viste ut to Romsås-spillere underveis. Han forteller at han følte seg utrygg. Uvisningene skal, ifølge 24-åringen, ha satt sinnene i kok hos en del av publikum.

Saken fortsetter under bildet.

Dommeren

DOMMEREN: Said Shafi, her avbildet på sin advokats kontor cirka en måned etter at han ble angrepet av tilskuere etter å ha dømt en fotballkamp.

Foto: NRK

– Jeg kunne kanskje blitt lam

Men det var først etter kampslutt at de ubehagelige verbale angrepene skled ut i vold. Da ble Shafi angrepet av en liten gruppe av de fremmøtte tilskuerne.

Dommeren forteller at han ble slått og sparket. En tilskuer prøvde også å stumpe en røyk i øyet hans, forteller han. I tillegg ble han tatt kvelertak på. Bildene NRK har fått tilgang til viser tydelige merker, sår og blodutredelser rundt Shafis hals.

Kvelertak

SYNLIGE MERKER: Slik så halsen til Said Shafi ut etter kampen.

Foto: Privat

– Ingen skal få oppleve dette. Hadde ikke de personene som reddet meg ... jeg kunne kanskje blitt lam. Dø, mest sannsynlig. Det så jo ikke ut som om de skulle slutte å banke meg opp, sier Shafi.

Dommeren ble sendt på sykehus etter at den utviste Romsås-spilleren og motstanderlaget til slutt fikk stoppet volden.

Saken er nå politianmeldt. Shafis advokat, Sulman Hussain, håper at gjerningspersonene blir straffeforfulgt.

– Det skal ikke være slik at fotballdommere i Norge skal dømme kamper med livet som innsats, sier Hussain klart og tydelig til NRK.

Saken fortsetter under bildet.

Advokat Sulman Hussain

DOMMERENS ADVOKAT: Sulman Hussain, her avbildet på hans kontor like ved Tinghuset.

Foto: Dag Robert Johansen / NRK

Voldshendelser i fotballen

Vold mot dommere er ikke noe ukjent fenomen i fotballen. Tilbake i 2012 fortalte NRK historien om Sebastian Mikalsen. Han var da 20 år gammel og fotballdommer. Han opplevde da å bli slått til blods av en spiller da han delte ut et gult kort under en 4. divisjonskamp.

TV 2 har i år omtalt lignende hendelser i Oslo-fotballen, men disse tilfellene har omhandlet trusler og vold mot spillere.

Blant annet skal tilskuere ha angrepet spillere i en gutter 16-kamp mellom Grei og Grüner. Noen uker senere skrev samme kanal om en avbrutt kamp mellom et juniorlag fra Vålerenga og klubben Sterling. At kampen aldri ble ferdigspilt skjedde angivelig på grunn av kniv- og voldstrusler fra ett lag mot det andre.

Klubber uttalte til TV 2 at de måtte flytte kamper fra den offisielle terminlisten på grunn av voldsrisiko. Men i disse to konkrete tilfellene fra i våres er det altså ikke dommeren som har vært angrepet.

Saken fortsetter under bildet.

Eliteserien i fotball 2017: Vålerenga-Sogndal. (3-0)

DOMMERSJEF: Terje Hauge, her avbildet under en eliteseriekamp på Ullevaal Stadion i 2017.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Nulltoleranse

NRK har vist Terje Hauge intervjuet med Said Shafi. Dommersjefen i Norges Fotballforbund har også sett bildene av hvordan den unge dommeren så ut etter overfallet.

– Jeg har masse uro i kroppen min. Jeg blir lei meg og forbannet på vegne av oss som dømmer fotball. De gjør en fantastisk innsats på vegne av kretsene og klubbene, så slike ting skal ikke skje i tilknytning til norske fotballkamper. Det er nulltoleranse for å røre dommeren ute ved arenaen, sier han.

Hauge legger ikke skjul på at dårligere rekrutteringgen kan bli konsekvensen av slike voldshendelser. Han legger til at han vil at de som i dag dømmer skal være ivaretatt av kretser, klubber og forbund.

NFFs dommersjef sier at noen tar dette på fullt alvor og er inne i det såkalte kvalitetsklubbprosjektet. Ifølge Hauge betyr det et bedre fokus på kamparrangementet hos klubbene.

– Samtidig ser vi at flere kan bli flinkere til dette.

– Denne dommeren følte seg alene, hvilke tiltak må gjøres?

– Hver enkelt klubb må ha en kampvert på hvert enkelt arrangement, en som dommerne kan forholde seg til. Det er et kortsiktig tiltak som sikrer gode rammer og alle som er ute på banen kan føle seg ivaretatt for å sikre en god opplevelse. Denne verten må da være der til etter kampslutt slik at ingenting skjer når man forlater arenaen.

Han legger til at de som setter opp dommere til kampen gjerne må sette opp erfarne dommerne på steder «der det kan være urolig og tendenser som ikke er bra».

– Ellers har jeg en utfordring til alle fotballklubbene i Norge: Vær gode arrangører. Sørg for at vi har kampverter og gode rammer som gjør at det er gøy og trygt å komme til klubben din, og at det er en ansvarlig til stede til alle har dratt hjem.

Saken fortsetter under bildet.

Fotballdommer

TYDELIGE SÅR: Dommer Said Shaif ble blant annet slått i ansiktet.

Foto: Privat

– Uakseptable gjerninger

Tilbake på Romsås forteller styreleder i klubben, Øystein Andersen, at de ser meget alvorlig på hendelsen.

– Saken har preget spillere, lagledere og oss som klubb. Dette er uakseptable gjerninger utført av personer ingen av oss ønsker i nærmiljøet, og heller ikke i forbindelse med våre arrangementer, sier Andersen.

Styrelederen understreker at ingen kan akseptere at en kamp i 5. divisjon kan ende med fysisk angrep på dommeren og poengterer at deres egne spillere selv gikk imellom og forsøkte å stoppe angrepet. Andersen forteller også at de tidlig involverte politi og krets, i tillegg til å gi full støtte og sympati til dommeren i etterkant.

Andersen påpeker likevel at klubben som kamparrangør har begrenset myndighet overfor publikum.

– Vi har ikke en lukket arena og vi kan heller ikke kontrollere eller direkte bortvise tilskuere uten hjelp fra politi.

Siste nytt

 • Kjempetabbe avgjorde for Vålerenga

  Agnete Nielsen utnyttet en tabbe av gjestene og senket erkerivalene rett før slutt. Malin Brenn mistet ballen på klønete vis, og Nielsen kunne enkelt avgjøre kampen.

  – Det skjedde veldig plutselig. Jeg hadde bare en tanke i hode, og det var at den ballen skal bare inn. Det var deilig. sier Nielsen.

  Det var også Vålerenga som kom best i gang i hovedstaden. Etter en halvtimes spill chippet Marie Dølvik Markussen Vålerenga i ledelsen etter en strålende kontring.

  Kampen var tett og jevn gjennom samtlige 90 minutter. Og LSK slo tilbake et kvarter før slutt. Mimmi Löfwenius ble truffet av innlegget til Emilie Haavi, og ballen skrudde så vidt inn ved lengste stolpe.

  Men drøye ti minutt før slutt avgjorde Agnete Nielsen, og sendte Vålerenga opp i ryggen på LSK på tabellen. Seieren holder også liv i medaljedrømmen til hovedstadslaget.

  – Det var en veldig viktig kamp rent innbyrdes også, for tabellen. Jeg har hørt at disse kampene er spesielle, og det var mange på stadion og god stemning, avslutter Nielsen.

 • Hoelgaard imponerte i VM

  Markus Hoelgaard kom seg med i bruddet som skulle vise seg å gjøre opp om VM-medaljene på fellestarten. Franske Julian Alaphilippe skaffet seg en luke med under 20 kilometer igjen, og syklet alene over mål til sitt andre strake VM-gull. Dylan van Baarle fra Nederland tok sølvet, foran danske Michael Valgren.

  Hoelgaard kom i mål til en sterk 12.-plass.

  – Jeg kjører et veldig bra løp og er stolt av måten jeg kjører på, men jeg er skuffet over at jeg ikke henger på når de går før siste runden, så jeg føler det er en mulighet som glipper der, sier han til NRK.

  Norges største håp, Alexander Kristoff, kom inn med hovedfeltet, over seks minutter bak vinneren.

 • Tok seier nummer 100 i regndrama

  Lewis Hamilton nådde en enorm milepæl i formel 1-sirkuset søndag. Da tok Mercedes-føreren sin seier nummer 100.

  – Herlig innsats, jeg er så takknemlig for de hundre, sa Hamilton på lagets radio like etter at han kjørte over målstreken etter et kjempedrama i Sotsji.

  For det som så ut til å bli en helt ordinær kamp om seieren mellom Hamilton og McLarens Lando Norris, ble i stedet noe helt annet.

  Med få runder igjen begynte det nemlig å regne. Forholdene ble nær umulige med dekkene førerne brukte.

  Etter hvert tok Hamilton turen til pit stop for å bytte dekk. Selv om briten tapte stort i begynnelsen, ble regnværet bare verre på få minutter.

  Det kan Norris skrive under på. Han beholdt dekkene lengre. Det førte til at han knapt klarte å holde bilen på banen og fullstendig krise.

  Hamilton tok enkelt igjen hele forspranget og kunne kjøre i mål til seier.

  For Norris var det allerede for sent da han valgte å kjøre inn til pit stopp for dekkskifte. Han endte til slutt på syvendeplass.

  Det var også andre som jublet for forholdene. Max Verstappen startet sist i feltet under søndagens løp. God kjøring og en tidlig avgjørelse om å bytte dekk tidsnok førte ham til slutt helt opp på andreplass.

  – Da jeg våknet i dag morges forventet jeg ikke dette resultatet, sier en glisende Verstappen i et intervju vist på Viaplay.

  Hamilton overtok ledelsen i formel 1-verdensmesterskapet. Han står med 246,5 poeng med Verstappen bare to poeng bak.

  ObBeMAWtwnA
  Foto: YURI KOCHETKOV / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal