Hopp til innhold

Vil bygge UFO-hytte i UFO-bygda Hessdalen

Statskog ønsker å bygge en UFO-lignende hytte i Hessdalen i Trøndelag. Håpet er at de som leier hytta skal kunne sitte inne og observere mystiske lysfenomen.

UFO-hytta i Hessdalen

Den nye, planlagte Statskoghytta i Hessdalen er tegnet av arkitekt August Schmidt, Trondheim.

Foto: Statskog

– Vi ønsker å få til en utleiehytte i det området der vi ikke har noen fra før og gi et tilbud til folk om overnatting i spektakulære omgivelser, sier regionleder for Statskog i Midt-Norge, Carl Libach.

Hessdalen har i mange år trukket til seg skuelystne som har ønsket å se mystiske lysfenomen. Stedet er blitt viden kjent for "lyskuler" på himmelen som ingen har noen naturlig forklaring på.

Libach har ikke selv sett de berømte og omdiskuterte lysfenomenene i Hessdalen, men har fulgt med i debatten rundt Hessdalen og de påståtte utenomjordiske lysfenomenene over år.

Lysfenomenet i Hessdalen

Forskere har tatt dette bildet, som de mener viser lysfenomenet i Hessdalen. Den lille, lysende kula midt på bildet er fotografert på hundre meters avstand. Lyskula svever tilsynelatende fritt i tretti meters høyde, og kaster lys ned på bakken. De regnbuefargede feltene skyldes at bildet er tatt med spektralkamera. (Vi gjør oppmerksom på at bildet ikke er hentet fra originalfilen).

Foto: Høgskolen i Østfold

Hytta skal se ut som en UFO

Når Statskog i Trøndelag nå ønsker å bygge ny utleiehytte, tenker de virkelig nytt.

– Vi syntes det var aktuelt å spille på Hessdalfenomenet når det gjelder selve hytta, altså utformingen av den, forteller Carl Libach.

Regionleder for Statskog i Midt-Norge, Carl Libach

Statskog ønsker å bygge en UFO-lignende hytte i Hessdalen i Trøndelag. Håpet er at de som leier hytta skal kunne sitte inne og mystiske lysfenomen, forteller regionleder for Statskog i Midt-Norge, Carl Libach.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Statskog har derfor engasjert en arkitekt som har tatt utgangspunkt i lysfenomenet og tenkt i retning av UFO og på den måten utforma hytta etter en slik tankegang.

– Man kan sitte inne og se dersom det dukker opp noe, sier Statskogsjefen.

Det var i desember 1981 at de første rapportene om ukjente lysfenomener kom fra Hessdalen. Etter hvert som observasjonene er blitt mange, er også den lille fjellbygda i Holtålen kommune blitt verdenskjent. I 1994 var framtredende vitenskapsmenn fra ni land på UFO-seminar i Hessdalen.

UFO-hytta i Hessdalen

Den planlagte hytta skal bygges på beste utsiktstomta i fjellområdet. Foreløpig arbeidstittel på byggeprosjektet er UFO-hytta.

Foto: Statskog

En av 70 utleiehytter

Statskog har fra før over 70 utleiehytter i norsk natur. Hytter som hvem som helst kan leie, en helg, en uke eller hvor lenge man ønsker.

– Arkitektur på utleiehytter betyr mer og mer, både i forhold til besøkstall og oppmerksomhet, sier prosjektleder for UFO-hytta, Tone Groeggen.

Den nye, planlagte i Hessdalen blir derfor ikke mye lik de andre Statskog-hyttene. Det er tenkt at den kommer til å bli rundt 100 kvadratmeter.

– Når vi først skal gjøre dette, kan vi gjøre noe som er litt annerledes enn vanlige laftahytter, eller reisverkshytter. Hytta skal reflektere lysfenomenet, sier Carl Libach.

UFO-hytta i Hessdalen

UFO-hytta skal også fungere praktisk som utleiehytte.

Foto: Statskog

Usikre byggekostnader

Statskog har nå lagt selve byggeprosjektet ut som et offentlig anbud, og er spent på hvilken pris bygginga innebærer. Det foreløpige budsjettet på hytta er 2.5 millioner.

Et lite, foreløpig usikkerhetsmoment er kostnadene. Blir det for dyrt, er det ikke sikkert UFO-prosjektet kan realiseres.