NRK Meny
Normal

Vil bli nasjonalt kystkultursenter

Mye av norsk velstand er bygd på trekjøler og dristighet, sier museumsgjengen som satser på å skape et senter for tusenårig norsk båttradisjon og fiskerfamilienes liv i Rissa i Sør-Trøndelag.

Museet Kystens Arv vil bli et senter for den norske klinkbygde båten og dokumentere gammel norsk båttradisjon

Museet Kystens arv i Rissa mener de har en av Norges største samlinger av klinkbygde båter. Altså båter som er bygd etter en tusenårig norsk båttradisjon.

Utgangspunktet er Åfjordbåten, en åpen spissbåttype som kombinerer seil og roegenskaper godt og som lages av sagde bord i stedet for tilhugde.

Det finnes mange typer Åfjordbåt, alt etter størrelsen og antallet årepar. Det var stor produksjon av denne båttypen i Åfjord på Fosen.

Den klinkbygde båten

Her er et av eksemplarene på en Åfjordbåt

Foto: Einar Borgfjord

Praktiserer gamle kunster

– Åfjordingen har hatt stor betydning for å bygge opp landet, sier konservator ved Kystens Arv, Hilde Murvold.

Enkelt fortalt; fiskerne dro opp fangsten, de fikk sin skjerv, oppkjøperne solgte og ble rikere og rikere. Land, folk og velstand endret seg til det bedre, med mange ulike skjebner i kjølvannet.

Ved Museet Kystens Arv har et eget båtbyggeri. De har siden 80-tallet bygd rundt 200 båter etter gamle tradisjoner.

Båtbygger Einar Borgfjord har fått opplæring av gamle mestre og har vært med på flere båtprosjekter i inn- og utland. Han er en av flere på verkstedet.

De mange flere båttyper av gammelt merke, etter tradisjoner fra flere steder.

Kystens Arv i Rissa

Museet ligger ved enden av Prestelva i Rissa.

Foto: Trond Moksnes

Vil bli senter

– Med Einar Borgfjord i spissen på båtbyggersida, en mann som har et navn ikke bare i Norge, så mener vi at Museet Kystens Arv kan blir et senter for den klinkbygde båten og livet rundt den, sier museumsdirektør Bernt Brevik.

– Vi må få fram viktigheten av dette og en sunn nasjonal stolthet med utgangspunkt i fiskerne og fiskebåten.

Museet får snart et nybygg, og det er et trinn på veien. Ny dokumentasjon i form av ei bok er et annet.

– Det finnes bøker om det tekniske ved å bygge båter om hvordan båtbyggerne har tenkt, men dokumentasjon på hvordan folk brukte båtene, den mangler, sier Murvold.

Og det vil de gjøre noe med.

Båtbygging

De har flere verksteder for bygging, undervisning og vedlikehold av båter.

Foto: Einar Borgfjord

Flere ting å skilte med

De mener de kan skilte med mer enn utstillinga Lofotdrifta, 1100 kvadratmeter båtbyggerverksted og rom for det meste fra bøkkere til seilmakere, båtsamlinga og båtbyggere.

De har gjennomført flere framvisninger av Den siste Viking, en forestilling som bygger på Johan Boyers bøker om lofotfiskerne fra Rissa. Om tøffe og dramatiske seilaser, om seier og tap, fattig og rik og om de som ventet hjemme.

Og de har lenge tilbudt fisketurer med råseil og roing på gammelt tradisjonelt vis for skoleklasser og andre.

Video fra Trøndelag

Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.
Tellefsen antyder at Liv Ullmann duppet av under den nye Trondheims-filmen. - Det beste i meg kommer herfra, sier Liv Ullmann etter å ha sett filmen på Kosmorama.