Filmer gater for eldre og demente

En spesialutrustet bil skal bidra til at eldre og demente får et bedre liv. Ikke ved at de tar en kjøretur – men ved at de blir motivert til å sykle.

Motivasjonsfilming
Foto: Morten Karlsen

– Det viktigste for oss er at eldre og demente skal få en god opplevelse og at de skal få inntrykk av hvordan det ville ha vært å sykle akkurat her, sier Aleksander Flatøy i firmaet Motitech.

Firmabilen til Motitech har kjørt sakte rundt i gatene i Trondheim i dag. Bilen er utstyrt med spesialutstyr og har påmontert tre kameraer. Ett som peker forover, ett som peker til høyre og ett til venstre. i tillegg til at det er montert mikrofoner på taket av bilen som tar opp lyd.

– Det er meningen de som ser opptakene skal få et best mulig inntrykk av hvordan det ser ut her, hvordan det ville vært hvis de hadde syklet gjennom gatene, sier Flatøy.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Aleksander Flatøy, motivasjonsfilming

Aleksander Flatøy er en av to som i dag har filmet rundt om i Trondheims gater. Opptakene skal brukes til å bidra til økt livskvalitet for eldre og demente.

Foto: Morten Karlsen

Utprøvd i Bergen

Tanken bak opptakene som blir gjort i bygatene i Trondheim er at video fra turen skal vises for eldre og demente når de trener på sykkel.

– Vi lager rett og slett motivasjonsfilmer fra kjente gater i Trondheim, som eldre og demente kan se på mens de trener på sykehjemmet. De skal sitte på en spesialtilpasset sykkel og så skal de ved hjelp av disse filmene bli motivert til å trene seg ned i vekt, til bedre søvn og til bedre humør, sier Flatøy.

Selskapet skrider ut ifra et prosjekt i Bergen hvor slike motivasjonsfilmer er brukt til å hjelpe eldre og demente.

– Prosjektet har vært såpass vellykket at man nå vil ta det videre til resten av landet, sier Flatøy.

Filmet kjente steder

Opptakene i dag er gjort i de mest folkerike og kjente gatene i Trondheim – i strålende finvær.

– Vi har hørt med lokalkjente om hva som er de mest kjente og populær plassene i Trondheim, så nå har vi vært blant annet ved Nidarosdomen og i Kongens gate, sier Flatøy.

Opptakene blir gjort slik at det blir filmet i 180 grader.

– En del har trodd at vi er fra Google, men det er vi altså ikke, sier Flatøy.

Motivasjonsfilming

Ser du en Opel elbil med påmonterte kameraer på panseret, er det ikke Google som er på opptak, men et selskap som skal være med å gi eldre og demente et bedre liv.

Foto: Morten Karlsen