Hopp til innhold

19 nye smittede: – Enkelte sier de ikke husker hvem de har festet med

Politikerne var mest opptatt av smittede som kvier seg for å oppgi sine nærkontakter. Helse- og velferdsdirektør Helge Garåsen sier flere ikke husker, når smittesporene tar kontakt.

Teststasjon på Leangen i Trondheim.

Fem dagers ventetid: Mange tester seg på Leangen i Trondheim.

Foto: Amund Aune Nilsen / NRK

To meter mellom bord på utesteder og maksimalt ti sosiale kontakter i uka. Dette er de viktigste rådene til politikerne i Trondheim. For første gang i moderne tid var de samlet til formannskapsmøte på en 1. juledag. Møtet foregikk digitalt.

– Trolig høyere smittetall

Siste døgn har 19 personer i Trondheim fått påvist koronasmitte. For fem av de 19 smittetilfellene er smittekilden ennå ikke identifisert. Det ble gjennomført 1319 tester.

I en pressemelding skriver kommunikasjonsdirektør Harry Tiller at tallene sannsynligvis ikke gir et helt korrekt bilde av antallet nye positive julaften. Dette fordi laboratoriet på St. Olavs hospital og smittesporingen stengte kl. 15.30 julaften.

Til adressa.no sier Tiller at smittetallene mest åpenbart er høyere også for det siste døgnet.

Kommunalråd Ingrid Skjøtskift deltar på digitalt formannskapsmøte 1. juledag 2020.

Kommunalråd Ingrid Skjøtskift vil at kommunen skal be politiet etterforske dem som ikke oppgir sine nærkontakter etter at de selv har fått påvist smitte.

Foto: Ingrid Skjøtskift / NRK

– Enkelte sier de ikke husker hvem de har festet med

I desember har byen gått fra "best i Europa" til smittestatus tre. Fire er maks. Ifølge kommunen virker det som om ikke alle i trønderhovedstaden tar smitteadvarslene like alvorlig. Før jul gikk kommuneledelsen ut med at smittesporinga hadde avdekket smittespredning i et miljø som hadde drevet med omfattende festing.

– I motsetning til andre miljøer hvor smitten har spredt seg er det vanskelig å peke på konkrete personer som er med i dette aktuelle festemiljøet, informerte Garåsen på dagens møte. – Når smittesporerne tar kontakt med folk med påvist smitte svarer flere at de ikke husker hvem de har vært sammen med.

– Det går mest sannsynlig folk rundt i byen som ikke har symptomer, men som burde teste seg.

Høyres Ingrid Skjøtskift vil ha hjelp av politiet til å straffe dem som bevisst bryter smittevernforskriften. Ordfører Rita Ottervik mener politiet må kobles inn når enkeltpersoner motarbeider kommunen ved å ikke følge smitteverntiltak eller oppgi sine nærkontakter.

Vil øke avstanden mellom bord på serveringssteder

Garåsen mener kommunen bør ifølge anbefalingene fra FHI. De mener folk i Trondheim ikke kan ha flere enn ti sosiale kontakter i uka. Dette er det mest effektive tiltaket.

FHI foreslår også at avstanden mellom bord på spisesteder økes fra én til to meter. I hele desember kan 47 smittetilfeller i Trondheim knyttes til utelivsbransjen, ifølge tall fra smittesporerne.

– Med to meters avstand mellom bordene tror vi flere utesteder må stenge, sa Wolden på møtet. Han understreket at kommunen fram til i dag har hatt en god dialog med utelivsnæringa.

– Vi vurderer å kreve at alle som besøker et serveringssted må registrere seg, og ikke bare én fra hver gruppe, sier Morten Wolden.

Kommunedirektør Morten Wolden. Skjermdump fra formannskapsmøte 1. juledag 2020

Kommunedirektør Wolden med konkrete tiltak han ønsker formannskapet skal vedta i morgen.

Foto: Skjermdump formannskapsmøte

Ragna Vorkinnslien (Uavhengig) mente kommunen må sørge for å få kartlagt hvor mange som blir permittert dersom de vedtar to meters bordavstand. KrFs Geirmund Lykke ba de andre i formannskapet vurdere tiltak som fører til at Nyttårsaften ikke blir den store smittespredningsdagen som sender byen ut i en mye mer alvorlig situasjon. Han ser for seg at noen superspredere kommer til å feste sammen med mange som til da ikke har vært smittet.

Kommunen vurderer også å stenge treningssentre som er ubemannet allerede fra 2. juledag.

Urolig for utenlandsstudentene

Kommunen ønsker at NTNU skal rapportere om alle utenlandsstudenter som kommer hjem til Trondheim. De som ikke har en hensiktsmessig bolig med eget bad og kjøkken må i karantenehotell. De første studentene fra utlandet kommer allerede 2. juledag, ifølge Garåsen.

Helse- og velferdsdirektør i Trondheim kommune, Helge Garåsen. Skjermdump fra formannskapsmøtet 1. juledag 2020

Helse- og velferdsdirektør Helge Garåsen.

Foto: Skjermdump formannskapsmøte

Hardt pressede smittesporere

Smittesporingsteamet i Trondheim er hardt presset, sier Helge Garåsen. – Vi klarer å sette folk i karantene, men klarer ikke å spore alt. Han sier at kommunen fortsatt mottar anonyme tips om fester i jula.

Det høye smittetallet har ført til at mange har meldt seg for å bli testet. Det har ført til opptil fem dagers ventetid på testestasjonene på Leangen og i sentrum.

Formannskapet skal møtes igjen andre juledag kl. 13. De skal da vedta nye lokale forskrifter, som i så fall kan tre i kraft fra samme dag.

Status - tall og statistikk rundt koronavirus