Hopp til innhold

Trondheim har avdekket ukontrollert festing – vurderer nedstenging i jula

Ved flere anledninger har smittesporingen i Trondheim avdekket større fester og grove brudd på smittevernreglene. Det kan bety strenge tiltak i julefeiringa til alle kommunens innbyggere.

Trondheim by Nidarosdomen

39 NYE SMITTEDE: Trondheim kommune har avdekket et miljø som driver utstrakt festing, tross den pågående pandemien.

Foto: NRK

– Vi er sjokkert. De fleste i Trondheim gjør som de skal, så er det noen som ødelegger for de andre, sier helse- og velferdsdirektør, Helge Garåsen til NRK.

Han forteller at kommunen har avdekket miljøer som planlegger omfattende sosial kontakt gjennom jula. Det er også folk som ikke møter opp til testing.

Kommunedirektør Morten Wolden i Trondheim sier at de venter seg en ny smittetopp i morgen, julaften, etter at mange har vært uforsiktige nå i julestria.

Kommunen har også oppdaget at det er en del personer som har drevet utstrakt festing i hele høst.

– Vi har indikasjoner på at fester med mange mennesker har blitt gjennomført i den siste tiden. Det kan ha skapt større smitteutbrudd, sier Garåsen.

Ordfører Rita Ottervik i Trondheim sier til NRK at kommunen nå vil anmelde og be om etterforskning av det de oppfatter som brudd på smitteverntreglene.

Helge Garåsen, kommunaldirektør

SLÅR ALARM: Helse- og omsorgsdirektøren i Trondheim, Helge Garåsen synes funnene er skremmende.

Foto: Anne Heidi Røstad/NRK

Aktivt festemiljø

Kommunen har ikke oversikt over hvor mange det gjelder. De undersøker saken ved å snakke med folk som har vært i miljøet på telefon.

– Det er snakk om en aldersgruppe på 20 til 50 år. Dette er ikke personlige venner og kontakter, men heller et festemiljø som har kommet sammen ser det ut som så langt, sier Garåsen.

Etter det NRK erfrarer er dette ikke i studentmiljøt, men andre unge voksne som er glad i å feste.

Kommunen vet ikke hvor festene holdes.

– Noen er åpne om detaljer. Andre husker ikke hvem de har vært med. Det er en tidkrevende prosess. Vi vil advare mot denne type aktivitet. Vi er under et sterkt smittepress, og hvis dette fortsetter må vi innføre veldig sterke restriksjoner i Trondheim, sier Garåsen.

Oppfører seg som vanlig

Til tross for strenge regler og anbefalinger oppfører mange seg som om det ikke pågikk en pandemi.

Helse- og omsorgsdirektøren legger til at smittesporerne har indikasjoner på at flere personer i enkelte miljø også har reist på utenlandsturer i denne perioden. De har ikke sittet i innreisekarantene ved hjemkomst.

– Våre funn er skremmende og gir grunn til å sterkt vurdere om det i romjula vil bli innført mer omfattende nedstengning over hele Trondheim, sier Garåsen.

Portrettbilde av Elizabeth Kimbell, sykehjemsoverlege i Trondheim. Bildet er tatt utendørs i Munkegata i Trondheim

BEKYMRET: Assisterende kommuneoverlege, Elizabeth Kimbell er redd smittetrykket øker.

Foto: Morten Andersen / NRK

– Uoversiktlig situasjon

Det er meldt om 39 nye smittetilfeller i Trondheim tirsdag. Det er noe lavere enn mandag, da 44 personer fikk påvist smitte.

– Vi ser at smittesituasjonen er mer uoversiktlig og uforutsigbar nå. Vi er bekymret for at smittetrykket skal øke mer, sier assisterende kommuneoverlege i Trondheim, Elizabeth Kimbell.

Hun oppfordrer alle innbyggere til å begrense sosial kontakt i jula. Det til tross for at de nasjonale rådene tillater at man deltar på to juleselskaper med ti gjester.

– Vi har ikke kommet med påbud lokalt angående juleselskaper. Men vi ber folk tenke seg godt om og begrense sosiale kontakter. Det er en sterk anbefaling fra oss.

Opprettholder testkapasiteten i jula

Kommunen har den siste tiden testet opp mot 2000 personer om dagen. De bekrefter at de også vil teste folk gjennom romjula.

– Det er god kapasitet på testing i Trondheim. Det er mulighet for å bli testet hver dag gjennom hele jula, sier kommunikasjonssjef Harry Tiller i Trondheim kommune.

Han understreker viktigheten av at folk møter opp til timen sin.

– Vi opplever at flere ikke møter til den oppsatte timen sin. Ved å ikke møte opp, blokkerer man tid som kan brukes for andre som trenger test.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad ber kommunene være aktive i jula, etter økt smitte i flere norske byer.

– Det aller viktigste nå er at kommunene som har smitteøkning er veldig langt framme i skoa. Følger med hvor smitten er, tester og smittesporer også i jula, sier Nakstad til NRK.

En ansatt i Trondheim som tar koronaprøver av trondhjemmere, iført fullt smittevernutstyr. Han organiserer prøver som skal sendes til testing.

JOBBER PÅ SPRENG: Trondheim kommune har det høyeste smittetrykket siden koronautbruddet startet. Smittesporerne sier de jobber på spreng.

Foto: Morten Andersen / NRK

Romjula blir avgjørende

Trondheim har den siste tiden hatt en kraftig økning i antall smittetilfeller.

Anbefaling var ikke nok: Nå må du bruke munnbind i Trondheim

Ordfører Rita Ottervik sa tirsdag til NRK at kommunen trolig vil iverksette strengere restriksjoner om smitten øker i romjula. De vil vurdere nedstengning av treningssentre eller utelivet.

– Vi innkaller nå til ekstraordinært formannskapsmøte i romjula, for å være klar til å iverksette enda strengere tiltak ut fra de anbefaler vi får fra nasjonale myndigheter, om ikke tallet går ned, sier ordfører Rita Ottervik (Ap).

Hvis de skal stenge ned, må de fatte politisk vedtak. Første mulighet for det vil være mandag 28. desember.

- Jeg håper regjeringen innfører hurtigtest på grensen slik at vi får bedre kontroll på reisende fra røde land. Vi forbereder oss på å motta mye mennesker etter nyttår. Vi jobber med informasjon på mange språk og gjennom mange kanaler, dette er spesielt rettet mot arbeidsinnvandring. Vi jobber intensivt inn mot arbeidsplasser sammen med NHO for å sørge for at arbeidsgivere bidrar til å ha ordentlige karantene systemer, forteller Rita Ottervik.