Hopp til innhold

Håper skjorta fra mirakelkampen skal bidra til nye mirakler

Den tidligere fotballspilleren Vegard Heggem auksjonerer bort skjorta han fikk av Paolo Maldini etter RBKs seier over Milan i Mesterligaen.

Vegard Heggem og Paolo Maldini i duell i møtet mellom Rosenborg og Milan på San Siro.

SENSASJON: Rosenborgs Vegard Heggem i duell med AC Milans Paolo Maldini under kampen 4. desember 1996. Det er skjorta Maldini har på bildet som nå legges ut for auksjon.

Foto: VG

Kampen er blitt kalt Mirakelet i Milano.

4. desember 1996 slo Rosenborg det som da var ett av verdens beste fotballag – AC Milan på San Siro.

En kamp, nesten ingen, trodde trønderne hadde en sjanse til å vinne. For AC Milan var et lag fullt av verdensstjerner og hadde blant annet vunnet Mesterligaen to år tidligere.

Men Rosenborg vant 2–1 og greide som første norske lag å komme seg til kvartfinalen i verdens gjeveste klubbturnering, Mesterligaen.

Det er helt sprøtt, men kjempeartig. Jeg møter folk den dag i dag som, i ulike sammenhenger, vil fortelle meg hvor de var da de så dette TV-øyeblikket, sier Vegard Heggem.

Skjorta Paolo Maldini brukte under kampen mot Rosenborg i 1996

Her er skjorta Maldini hadde på seg i bildet i toppen av denne saken. Nå auksjoneres den bort til inntekt for kampen mot demens.

Foto: Thomas Bergvoll Alstad / NRK

Les også Mirakelet i Milano

AC Milan - Rosenborg

– Maldini var i sjokk

Paolo Maldini

Paolo Maldini er en klubblegende i AC Milan. Han spilte for dem i over 20 år og vant den italienske ligaen sju ganger. I 1995 kom han på andreplass i FIFAs kåring av verdens beste spillere.

Foto: Emilio Andreoli / AFP

Vegard Heggem var høyreving for RBK i kampen og scora det avgjørende 2–1 målet. I løpet av kampen hadde mange dueller med Milan-stjerna, Paolo Maldini

Vegard Heggem

Vegard Heggem har hatt trøya på veggen hjemme siden han fikk den. Nå har han flytta og ikke lenger plass til den i den nye leiligheten.

Foto: Thomas Bergvoll Alstad / NRK

Venstrebacken til Milan var en av verdens beste forsvarsspillere og er senere blitt en legende i italiensk fotball.

– Vi var i nærheten av hverandre stort sett gjennom hele kampen. Så da blir det ofte sånn at man takker den nærmeste rivalen sin først, sier Heggem.

Da var da han spurte om å bytte skjorte.

– Jeg så han var skuffa over hvordan dette hadde gått, men han var raus nok til å takke ordentlig for kampen og bytta drakt. Jeg tipper han var i sjokk, sier Heggem.

Auksjoneres bort

Maldinis trøye nummer 3 har siden vært den gjeveste i samlinga til den tidligere fotballproffen.

Etter at fotballkarrieren var over har den hengt i ei ramme på veggen på hjemgården i Rennebu.

Men nå har Heggem flytta og har ikke lenger plass på veggen til Maldini-trøya.

– Det er for dumt om trøya blir stående på et loft og ikke gjøre noe nytte for seg

Heggem

Vegard Heggem ble matchvinner i den sensasjonelle seieren mot AC Milan i Italia. Han forteller at det ble en skikkelig feiring etter seieren.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Les også Dette mener norske eksperter vi kan glede oss over innen demensforskning

May-Britt og Edvard Moser viser fram det nye to-foton-mikroskopet.

Derfor har han bestemt at skjorte skal auksjoneres bort til inntekt for Demensdugnaden til Nasjonalforeningen for folkehelsen.

Heggem ble kjent med foreningas jobb med demens da han i fjor delte ut en pris til Jan Runar Eliassen fra Demenskoret på NRK.

– Det gjorde at denne saken kom litt nærmere meg, sier Heggem.

Høyere risiko for demens

I 2020 var det rundt 100.000 nordmenn som hadde demens. Dette er tall man regner med vil øke etter hvert som det blir flere eldre i landet.

Generalsekretær Mina Gerhardsen.

Mina Gerhardsen i Nasjonalforeningen for folkehelsen er veldig glad for at Vegard Heggem gir bort den kuleste fotballtrøya i samlinga si til dem.

Foto: Ilja C. Hendel

Forskning viser at fotballspillere er enda mer i faresonen for å få demens. Flere studier viser at headingene øker faren for å utvikle sykdommen.

– Vegard Heggem er en person som mange har et forhold til. Det at han snakker om dette gjør at vi når fram til andre som kanskje ikke har vært så opptatt av demens tidligere, sier generalsekretær Mina Gerhardsen i Nasjonalforeningen for folkehelsen.

Les også Massiv økning i antall henvendelser til Demenslinjen

Demenskoret S02 Stemningsbilde NRK TV

Pengene trøya samler inn skal gå til forskning på demensgåten.

– Det finnes ingen kur eller behandling av demens. Så det eneste som kan stoppe denne sykdommen er at vi forsker mer for å komme fram til både hvorfor man får denne sykdommen, og hvordan vi kan stoppe den, sier Gerhardsen.

Her kan du by på drakta.

Milan - Rosenborg 1996

Bent Skammelsrud og resten av spillerne jubla hemningsløst da dommeren blåste av kampen på San Siro.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix