Hopp til innhold

Varetektsfengslet i fire nye uker

Mannen som knivstakk to personer på Torvet i Trondheim i april, forblir fengslet i fire nye uker. Retten mener det fortsatt er gjentakelsesfare.

Knivstikking Trondheim

Politiet løsnet et varselskudd etter at en 25 år gammel mann knivstakk to personer på Torvet i Trondheim i april i år.

Foto: Siri Gulbrandsen / NTB scanpix

Det var fredag 14. april i år at den nå 26 år gamle mannen knivstakk to personer på Torvet i Trondheim.

Han ble to dager etter hendelsen varetektsfengslet i fire uker.

Siden har han vært fengslet i ytterligere to perioder, før han på fredag ble varetektsfengslet frem til 24. juli, det viser avgjørelsen fra Sør-Trøndelag tingrett.

Fare for at det kan skje igjen

Grunnlaget for at 26-åringen er varetektsfengslet har hele tiden vært faren for gjentakelse.

Også denne gangen vurderer retten det sånn at det er «nærliggende og konkret fare for gjentagelse», ifølge den siste fengslingskjennelsen.

Mannen har vært innlagt på Brøset hele tiden mens etterforskningen har pågått, og har mottatt behandling der. Av den første fengslingskjennelsen ble det lagt vekt på at 26-åringen var en form for psykisk ubalanse da knivstikkingen skjedde.

« ... hva som har utløst en slik eventuell ubalanse er det ikke mulig å ha noen formening om. Men handlingene i seg selv er en klar indikasjon på at siktede var i en avvikende psykisk tilstand» står det i kjennelsen fra april.

En alvorlig sak

Mannen er siktet for legemsbeskadigelse med særlig farlig redskap, etter at han knivstakk to ukjente personer midt på Torvet i Trondheim.

Mannen på 49 år og kvinna på 46 ble begge skadet.

Politiet måtte løsne et varselskudd i pågripelsen av mannen, i tillegg til å bruke både pepperspray, batonger og hundepatrulje.

En time i forkant av hendelsen fikk politiet inn en bekymringsmelding – men politiet valgte å ikke rykke ut. For de har politiet måtte tåle sterk kritikk. Politimesteren i Trondheim, Nils Kristian Moe, bekreftet til NRK 18. april at politiet burde ha rykket ut.

Mange vitner har forklart seg

Saken er ferdig etterforsket nå. Det neste som skjer er at erklæringen til rettspsykiaterne skal avgis til påtalemyndigheten.

Da 26-åringen ble fremstilt for varetektsfengsling første gang ønsket han ikke å ta stilling til skyldspørsmålet. Ifølge kjennelsen fra 9. mai har han derimot erkjent store deler av det som skjedde.

I tillegg har mange vitner blitt avhørt i saken.