Hopp til innhold

Valpekos mot studiestress

Kos med mjuk pels og en takknemlig hundevalp gjør stressa studenter roligere. Interessen for å ha kontakt med hund på NTNU er formidabel. Ventelista er lang.

Studenter i Trondheim får hjelp av hunder til å forberede seg til eksamen.

VIDEO: Studenter får møte valper.

– Ventelista til valpedagen er på over 400 studenter! Jeg har innboksen full av interesserte hundeeiere og studenter, forteller masterstudent Henrik Wille.

Han har dratt i gang ordninga ved NTNU i Trondheim, hvor firbeinte med pels møter mennesker.

Det kan godt bety at prosjektet har kommet for å bli.

– I neste eksamensperiode skal konseptet oppgraderes. Da har jeg likevel ikke annet å gjøre enn masteroppgaven. Det blir valpebonanza og iskremmaskin! - bedyrer Wille.

Terapeutisk effekt

At kontakten med valper, hunder og andre dyr, har beroligende effekt, er godt dokumentert.

Flere forskningsrapporter viser at bare det å stryke et dyr senker pulsen, det utløser hormoner og endorfiner for både dyr og mennesker. Kort og godt en vinn-vinn-situasjon.

– Metoden brukes dessuten som lindring for psykiske lidelser, sier student Ina Vikøren, som er med i prosjektet.

Valp på Gløshaugen

BEROLIGENDE: Flere forskningsrapporter viser at bare det å stryke et dyr senker pulsen, det utløser hormoner og endorfiner for både dyr og mennesker.

Foto: Ole Petter Klepp / NRK

Innegriser roer folk down under

– Både hundevalper og andre dyr er til hjelp på universiteter i flere land. I Australia fins eksempler på at griser som rusler omkring innendørs roer studentene, sier Vikøren.

I Japan har de brukt bilder av søte dyr for å dempe eksamensnerver.

At beroligende tiltak behøves, er ikke Wille i tvil om:

– Statistikken viser at studenter blir mer og mer stresset i perioder med eksamen og oppgaveskriving. Det er et økende prestasjonspress overalt, sier Wille.

Besøk i grupper

Ti valper og fem voksne hunder er trukket ut til å delta i NTNU-prosjektet denne gangen. Langt flere eiere og hundre meldte seg frivillig.

– Interessen fra hundemiljøet er enorm, sier Vikøren.

Valpedagen, NTNU

TRIVSEL: studentene Maren R. Brubæk og Mina Ryssal har ingen kommunikasjonsproblemer med valpen Luna, en hund av rasen Alaskan malamute. I midten til høyre hundeeier Frida Søbstad-Eide. Helt til høyre, initiativtaker Henrik Wille.

Det blir organisert sånn at at små studentgrupper får være sammen med hund og hundepasser i en periode, før neste gruppe slipper til.

– Det viser seg å ha en beroligende effekt, sier Vikøren.

Avslappet

Hundekos på Gløshaugen

POPULÆRT: Det er satt opp plakater for å lokke studentene inn til hundekos, men det trengs knapt nok. Tiltaket er svært populært.

Foto: Magnar Brandseth / NRK

– Jeg synes det passer veldig bra å få tankene over på noe annet, spesielt nå i eksamensperioden, sier student Maren Refsnes Brubæk.

Hun møter valpen Luna sammen med to andre NTNU-studenter, Othilie Vikøren Ronæss og Mina Ryssdal. Ingen av dem har kontaktvansker med den godlynte Luna, som er av rasen Alaskan malamuk.

– Jo, jeg synes jeg kjenner meg mer avslappet nå, ler Vikøren Ronæss. Mina Ryssdal har samme oppfatning som sine medstudenter:

– Dette hyggelige møtet bidro til å senke skuldrene, det var fint.