Hopp til innhold

Været skapte meteortrøbbel

Grått vær skapte problemer for folk som ønsket å se den varslede meteorsvermen over Trøndelag søndag kveld.

Meteorkikkere

Birger Andresen og Terje Bjerkgård fikk ikke sett Geminidene.

Foto: MMS-foto: Ingrid Lindgård Stranden / NRK

- Jeg skal si det på en pen måte, dette var veldig dårlig gjort. Vi har byttet ut campingsenga med paraply, men jeg håper jo at andre deler av landet kan få en fin opplevelse, sier Birger Andresen i Trondheim Astronomiske Forening .

Lavt skydekke

Det som skulle bli en festaften for de som ville se meteorsvermen Geminidene endte med skuffelse i Trondheim.

NRK var ute med kamera for å filme fenomenet og formidle det direkte på nettet. Men på sendestedet, et jorde i nærheten av Trondheim, var det alt annet enn ideelle forhold for å se på astronomiske fenomener.

Tungt og lavt skydekke gjorde det umulig å se himmelen.

- Vi hadde gledet oss veldig. Det var ikke noe særlig å stå her med vann og regn, det var skikkelig nedtur, sier Birger Andresen.

Hans plan var å tilbringe første del av natten på jordet sammen med NRK. Senere var tanken å dra til klubbens observatorium for å fotografere. Men slik ble det altså ikke denne gangen.

Mange stjerneskudd

Nord-Norge fikk det beste været for å se meteorstormen i natt. I Tromsø ga klarværet glitrende forhold for meteorobservasjoner.

- Det var helt spektakulært og verdt alle timene jeg var ute i natt. Man så meteorene helt klart med det blotte øye, sier fotograf Bjørnar G. Hansen fra Tromsø.

Ifølge astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegård er det ventet 140 stjerneskudd i timen på det meste. Det er rundt to-tre hvert minutt hvis du er på et mørkt sted og har nattsyn.

Geminidene over New York 12. desember 2009

Geminidene over New York 12. desember 2009.

Foto: Stan Honda / Scanpix/AFP

Entusiastene i Trondheim sier at det kommer til å være høy aktivitet på Geminidene mandag morgen og at det kan være lurt å stå opp tidlig.

Du kan høre dem

Det er også mulig å lytte til meteorer på nettstedet Space Weather Radio .

- Der ligger det en link til en radarstasjon i Texas. Og der kan man faktisk høre Leonidene. Det er en utrolig spøkelsesaktig lyd, på det meste hørte jeg et par i minuttet, forteller Terje Bjerkgård i Trondheim astronomiske forening.