NRK Meny
Normal

– En historisk skatt folk må få se

Riksarkivet er strålende fornøyd med å ha sikret seg det de mener er en historisk skatt for Norge.

I dag kunne Falstadsenteret i Levanger overlevere et album med bilder av Hitlers stedfortreder i Norge under krigen, Josef Terboven, til Riksarkivet.

Albumet, som inneholder 376 bilder, ble i desember i fjor kjøpt av Falstadsenteret og Riksarkivet da det ble auksjonert bort i London.

Blir tilgjengelig for alle

Riksarkivet anser albumet de har kjøpt sammen med Falstadseneret som en historisk skatt.

– Vi har sett bilder av rikskommissæren i forbindelse med offisielle opptredener før. Det som slår oss med disse bildene er den private sammenhengen de er tatt i, som middager, lunsjer og det som minner mer om fylleslag. Dette har vi ikke sett tidligere, sier avdelingsdirektør ved Riksarkivet Øyvind Ødegaard til NRK.

SE VIDEO: Riksarkivet får det unike albumet med bilder av Terboven

Video Unike bilder av Josef Terboven i Norge

– Stor verdi

Bildene gir et helt spesielt innblikk i den private sværen til de øverste tyske myndigheter i Norge under krigen.

De viser blant annet Hitlers soldater som koser seg på en solfylt blomstereng, holder teselskaper i Namsos og ikke minst drikker og fester på en bar i Norge.

– Bildene har stor verdi. De gir et helt annen inntrykk av Josef Terboven og hans nærmeste, og deres forhold til landet og befolkningen, sier historiker Ingeborg Hjort til NRK.

Terboven var Hitlers stedfortreder og hadde all makt i Norge under okkupasjonen. Han hadde ansvaret for terroren og undertrykkelsen befolkningen levde under.

– Med dette som bakteppe er det ganske spesielt å se disse private bildene, sier Hjort til NRK.

Publiseres i vår

Riksarkivet anser bildene som så unike at de i løpet av våren skal publisere de på sin egen nettside.

– Vi er ingen kjøper på arkivmarkedet, men i dette tilfellet føler vi det er viktig å ta vare på bildene, og at hele befolkningen skal få adgang til å se innholdet, sier Ødegaard.

Unike bilder av nazister i okkuperte Norge

Unike bilder av nazistene under okkupasjonen.