Hopp til innhold

Norge kjøper nazistenes festbilder

Norge kjøper Josef Terbovens fotoalbum for rundt 60 000 kroner.

Falstadsenteret og Riksarkivet går sammen om å kjøpe 376 bilder etter den tyske Reichskommissar i Norge, Josef Terboven.

– Jeg er strålende fornøyd med at vi får bildene til Norge, sier konservator ved Falstadsenteret, Ingeborg Hjorth.

I desember kjøpte bokhandelen Bernhard Quaritch i London albumet for 21 000 kroner. Bokhandelen spesialiserer seg på gamle bøker og dokumenter.

– De hadde nok videresalg i tankene hele tiden, sier Hjorth.

En gave til folket

Albumet inneholder bilder fra Terbovens reise til Nord-Norge og Finland sommeren 1942.

Bildene viser blant annet Hitlers soldater som koser seg på en solfylt blomstereng, holder teselskaper i Namsos og ikke minst drikker og fester på en norsk bar.

Det var en alliert tjenestemann som etter frigjøringen i 1945 brakte albumet med seg som suvenir fra Norge til Storbritannia.

Inntil nylig var fotografiene ukjent for offentligheten. Nå skal de gjøres fritt tilgjengelig for alle. Selve albumet får sitt nye hjem i Riksarkivet.

– Bildene er en gave til folket, og vil bli digitalisert og være tilgjengelig for alle, sier Hjorth.

Falstadsenteret og Riksarkivet mener at kildeverdien er så stor at det er viktig at albumet ikke havner hos private samlere på ny.

– Vi er veldig glade for at bildene ikke lengre vil gå runden blant private eiere.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Nazistene slapper av i sola

Nazistene slapper av og koser seg under sola i en norsk blomstereng.

Foto: Bournemouth News and Picture Service

– Spennende bilder

Fotografiene har trykte bildetekster og en lengre innledning stilet til «Herr Reichskommissar». Trolig ble albumet gitt som gave til Terboven personlig.

De fleste fotografiene har karakter av uformelle øyeblikksbilder tatt under Terbovens reise fra Trondheim og Trøndelag gjennom Nordland, Troms og Finnmark, og til Ivalo i Finland.

Det er bilder fra selskap og drikkelag, fra møter med norsk natur og lokalbefolkning, fra inspeksjon av tyske styrker og fra samtaler med lokale befal langs reiseruten.

– Dette er helt unikt. Bildene gir et interessant innblikk i okkupasjonsmaktens perspektiv på landet og innbyggerne, sier Hjorth.