Hopp til innhold

Ungdom tar oppgjør med unge slankebloggere

Elever ved Trondheim Katedralskole reiser rundt og kurser ungdom i å spise sunt. Vil ikke at medelever skal påvirkes av negativt slankepress.

Kroppspress blant ungdom

En ny læringsmetode skal hjelpe unge folk å leve sunt, uten å måtte følge det de kaller slankebloggere på nett. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix

Fredrikke Martinius

Fredrikke Martinius sier ungdom hører bedre etter og lærer mer når det er en av deres egne som snakker til dem.

Foto: Grete Thobroe / NRK

– Mange av dem som har flest følgere på Instagram har jo et kroppsfokus som er svært uheldig, sier Fredrikke Martinius, som er ung matambassadør.

Hun har i løpet av det siste året kurset andre unge i sunt matvett.

– Jeg har lest at det er en sammenheng mellom hvor mye man tid man bruker på det jeg vil kalle «uheldige» kontoer på Instagram og hva slags syn man har på egen kropp. Det er skremmende, sier hun til NRK.

Fra ungdom til ungdom

«Ung til ung-metoden» er en læringsmetode som elevene ved Katedralskolen i Trondheim har utviklet selv.

Den brukes også av organisasjonen Unge kokker for å spre kunnskap om sunt kosthold.

Gita Aspen Kolltveit

Gita Aspen Kolltveit sier unge trenger et korrektiv til mye av det som finnes på sosiale medier.

Foto: Grete Thobroe / NRK

– Vi ønsker å være en motpol til den kostholdsforvirringa som vi ser både i blogger, på Instagram, Facebook og ellers på nettet, sier prosjektleder Gita Aspen Kolltveit.

– Det er mye kostholdsforvirring blant ungdom, og de unge sier de blir eksponert for dette flere ganger daglig.

Gode eksempler

Martinius ønsker også å understreke at det finnes inspirerende bloggere som tar for seg dette temaet i sosiale medier.

– Jeg vil gjerne vil trekke frem Ulrikke Falch fra tv-serien «Skam». Hun har mange følgere, og er sykt flink til å vise at man ikke trenger å se ut som disse syltynne damene for å være pen, sier Fredrikke Martinius.

Ulrikke Falch

Ulrikke Falch har fått mye skryt for å legge ut ærlige og realistiske videoer og bilder av egen kropp på Instagram.

Foto: NRK

Falch er selv med i den første episoden av «Line fikser kroppen», som er en ny serie på NRK i høst. Line Elvsåshagen, kjent fra P3, skal gjennom flere episoder lære seg å like sin egen kropp som den er.

– Jeg har vært veldig sinna på meg selv. Men etter hvert har jeg skjønt at det er mye rundt meg som kanskje ikke fungerer, det er ikke jeg som ikke fungerer. Det er ikke min skyld at noen har prøvd å presse på meg et skjønnhetsideal som jeg ikke passer inn i, sier Skam-skuespilleren.

Premiere! Line undersøker og kjenner på ekte kvinnekropper, hun bokser mot Ulrikke Falch og forsøker finne sin stemme som kroppsaktivist ved å arrangere bukseløs dag i P3 (1:6)

Line unngår stranda fordi hun skammer seg over hvordan hun ser ut. Nå har hun fått nok av å føle seg dritt. Derfor møter Line inspirerende kroppspositivister, utforsker kropper i alle former og oppsøker utfordrende situasjoner for å bli glad i seg selv - akkurat som hun er.

– Det handler om mot til å ta sunne valg

Foran salatbaren på «Katta» i Trondheim står Fredrikke Martinius. Hun er imponert over utvalget av mat.

– Det meste av dette er jo bra mat! Men det gjelder å velge ut det smarte, ta godt med grønnsaker og ikke bare skinke og andre godsaker, forklarer hun.

Martinius tror det er en fordel at hun som ungdom selv skal videreformidle dette budskapet til andre ungdommer. Hun tror de lytter mer til jevnaldrende enn voksne folk i slike tilfeller.

– Når det er ungdom som snakker om at dette er viktig, så hører de unge mer oppmerksomt, og lærer kanskje mer.

Fredrikke Martinius

Fredrikke Martinius, sjekker ut salatbaren ved Trondheim Katedralskole.

Foto: Grete Thobroe / NRK