Hopp til innhold

– Må forvente at de går ned 3 - 4 kilo

Trekkhundene i Femundløpet må forberede seg på en real slankekur. Det er umulig å få i hundene nok næring i løpet av konkurransen, ifølge ernæringsekspert.

Hunden Panda

I løpet av en dag trenger trekkhundene i Femundløpet mellom 8.000 - 10.000 kalorier.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Hallgeir Stetten

Hallgeir Sterten jobber for Felleskjøpet Forutvikling, og har drevet med hund og ernæring i over 20 år.

Foto: Julie Haugen Egge/NRK

– I løpet av en konkurransedag bør en trekkhund spise to kilo med tørrfôr for å dekke behovet, men dette lar seg ikke gjøre, sier Hallgeir Sterten, som har jobbet med hund og ernæring i over 20 år.

Han sammenligner disse løpshundene med maratonløpere.

– O2-opptaket til disse hundene gjør dem sammenlignbare med langdistanseløpere. De har en seig muskulatur og er svært godt trent. Hvis man sammenligner en huskey med et menneske, så har hunden 3–4 ganger så høyt oksygenopptak, sier Sterten.

Puls på over 300

Han drar også en sammenligning med skikongen Petter Northug for å beskrive den enorme kapasiteten disse hundene har.

– Vi kan anta at Northug har en makspuls på omtrent 210 mens en 25 kilo tung trekkhund har en makspuls på godt over 320, sier Sterten til NRK.

Med en slik forbrenning er det ikke rart at hundene må få i seg mye energi på en langtur som Femundløpet er. Den lengste etappen er på 600 kilometer, den nest lengste på 400 og den korteste løypa er 220 kilometer lang.

Lavkarbodiett

De viktigste ingrediensene i hundematen er fett og proteiner. Karbohydrater skal de helst ikke ha noe særlig av, det trengs kun for å holde magen stabil.

– Man kan jo sammenligne det litt med lavkarbodietten som er så populær for tida. Det er denne dietten hundene må påvennes før slike konkurranser, sier eksperten.

Men selv om hundene bør ha i seg to kilo mat for å dekke dagsbehovet i de kommende dagene, så er ikke dette mulig.

– Nei, man klarer kanskje å få i dem 2/3 av mengden, så det er bare å belage seg på at hunden går ned noen kilo i løpet av turen.

– Er det forsvarlig?

– Disse hundene er vant til å tære på ekstralager, det aller viktigste er å sørge for at de drikker nok. Dehydrering er noe av det verste. Jeg mener at dette er forsvarlig, og at hundene ikke tar skade av turen. De legger raskt på seg de tapte kiloene etter målgang, sier Sterten.

Trenger 8000 kalorier

Sterten har god tro på at de fleste hundekjørerne vet hvordan de skal mate dyrene, og selv er han til stede på Femundløpet for å gi råd.

Mengden med hundemat tilsvarer omtrent 8 000–10 000 kalorier i løpet av en løpsdag.

– Det er jo utrolig mye kalorier, men hvis de ikke får i seg nok så taper de mye styrke på slutten av løpet. Men de skal ikke overfôres heller, sier den rutinerte hundekjøreren Ketil Reitan til NRK.

Femundløpet 2013

Dette spannet har akkurat startet ut på sin 22 mil lange ferd gjennom Sør-Trøndelag og Hedmark.

Foto: NRK