NRK Meny
Normal

Tur-Tonje fant lykken blant reindriftssamene

Som 17-åring gikk hun Norge på langs, i fjor vinter krysset hun Nordkalotten alene. Nå starter et nytt eventyr for trondheimsjenta – som reindriftssame i Karasjok.

Hun er damenes svar på Lars Monsen. Nå har trondheimsjenta Tonje Blomseth slått seg på reindrift i Finnmark.

Tonje Helene Blomseth setter opp telt på vidda

Tonje setter opp telt på vidda.

Foto: Tonje Helene Blomseth
Tonje Helene Blomseth

Kjæresten Per Anders skryter av Tonjes innsats.

Foto: Anders Ulvolden / NRK
Tonje Helene Blomseth på Finnmarksvidda i januar 2014

Slik så det ut på Finnmarksvidda i januar 2014.

Foto: Tonje Helene Blomseth / Privat
Tonje Helene Blomseth ved bålet

Tonje er klar for nye ekspedisjoner.

Foto: Tonje H. Blomseth / Privat

At 20-åringen fra Trondheim er mørkredd, det skulle man ikke tro når man ser bilder og video fra de to store ekspedisjonene hun har lagt bak seg. Med et nødskrik har Tonje Helene Blomseth kommet seg gjennom storm og kulde.

Som den yngste noensinne gikk hun hele Norge på langs, og i fjor vinter fulgte hun opp med å krysse Lappland, fra Hetta i Finland, over Nord- Finland og videre over Finnmarksvidda og til slutt den svenske Kungsleden til Ammarnäs. Kanskje ikke rart trondheimsjenta blir sammenlignet med eventyreren Lars Monsen?

Fant varmen i kulden

Ved nordkalottekspedisjonens start besøkte Tonje en reindriftsfamilie i Karasjok. Der skulle hun bare tilbringe et par dager, men to dager ble til to uker og invitasjon om å komme tilbake til sommeren for å jobbe. Nå har søt musikk oppstått med en ekte reindriftssame

– Jeg er så fornøyd med å få bo her og ta sjansen på å flytte til verdens navle: Karasjok! Jeg føler meg heldig. Folkene her er så avslappet, sier Tonje til NRK.

En mil til nærmeste nabo

Nå har hun og kjæresten Per Anders Eira slått seg ned midt på Finnmarksvidda, en mil fra nærmeste nabo. Og alt handler om reinflokken på fjellet, et par mil unna.

Per Anders har stor tro på den nye kompanjongen.

– Hun er jo glad i å være ute, det er jo et stort pluss. Hun er villig til å lære, også er hun sterk, sier kjæresten om Tonje.

Drives på nye ekspedisjoner

Tonje Helene Blomseth

NRK sender en ny serie til høsten som blant annet følger Tonje tur over Nordkalotten.

Foto: Tonje H. Blomseth / Privat

– Jeg har ikke noe imot å bli samekjerring om det er han vil. Jeg kommer likevel til å bli tvunget til å dra på ekspedisjon. Det er viktig for meg at jeg holder på det, at jeg ikke bare blir fornøyd med å slå meg til ro her. Etter ti til 15 år vil jeg kommer til å tenke på alt jeg kunne ha gjort og stakkars den som er rundt meg da, sier Tonje.

Til høsten blir deler av Tonjes tur rundt Nordkalotten å se på i Ut i Naturen på NRK1.