NRK Meny
Normal

Trondheimslege mistet autorisasjonen sin

En fastlege i Trondheim har mistet sin autorisasjon etter rot i pasientjournaler og manglende oppfølging av pasienter. Det avgjorde Statens helsetilsyn 10. mars.

En person får vaksine hos legen

Trondheimslegen får ikke lenger praktisere i yrket sitt. (Illustrasjonsbilde)

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Fylkeslege Jan Vaage

Jan Vaage er fylkeslege i Sør-Trøndelag.

Foto: privat

Det var Fylkeslegen i Sør-Trøndelag som gjennomførte et tilsyn hos legen i januar i fjor, etter å ha mottatt flere klager. Tilsynet ble gjennomført både i legens praksis og hjemme hos vedkommende.

– Alvorlig sak

Fylkeslege Jan Vaage i Sør-Trøndelag mener dette er en alvorlig sak.

– Vi oppdaget at det var manglende oppfølging av oppgaver legen hadde påtatt seg. Det var manglende oppfølging av prøver og notater fra sykehus. Dette var relativt gjennomgående, og vi besøkte han og fant mye uorden i dokumentene, sier Vaage til NRK

Hjemme hos den mannlige legen fant fylkeslegen blant annet pasientjournaler gjemt i en ryggsekk inne i en bod. Videre ble det avdekket at legen hadde brukt en privat datamaskin til pasientinformasjon.

Etter en gjennomgang av de dokumentene som ble funnet, ble det klart at en rekke pasienter ikke var fulgt forsvarlig opp. Dette gjaldt pasienter med hepatitt, stoffskifteproblemer og forhøyet kolesterol.

– Stor risiko

Jan Fredrik Andresen

Jan Fredrik Andresen er direktør i Statens helsetilsyn.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Vi mente dette medførte en stor risiko for legens pasienter, og da ble saken sendt videre til Statens helsetilsyn, forteller Jan Vaage.

Den 10. mars konkluderte altså helsetilsynet med at trondheimslegen måtte fratas autorisasjonen. I fjor skjedde dette med 32 leger i Norge.

– Dette er den mest alvorlige reaksjonen Statens helsetilsyn benytter. Det betyr at man ikke lenger kan arbeide som lege. Da skal det ligge alvorlige forhold til grunn, og det gjør det i dette tilfellet, sier direktør Jan Fredrik Andresen i Statens helsetilsyn.

NRK har prøvd å få tak i fastlegen, men han har ikke svart på henvendelsene.