Hopp til innhold

Trondheims havneområder blant Norges reneste

Tonnevis med forurenset sjøbunn har blitt fjernet fra Trondheim de siste årene. Nå er havneområdene blant Norges reneste.

For noen år tilbake var Trondheim havn blant de mest forurensa i landet - nå er havna blant de reneste. Et langt og omfattende miljøarbeid er over - og i dag var det tid for feiring.

Varaordfører Hilde Opoku klippet snora - nå er det bademuligheter i Trondheim havn.

CO₂ i atmosfæren
426,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Noen år tilbake var tilstanden i Trondheims havneområder blant de mest forurensa i landet. Fredag var FNs miljødag og da var det tid for markering. Sjøen erklært frisk, og snoren ble klippet av varaordfører Hilde Opoku.

Omfattende prosjekt avsluttet

Et langt og omfattende miljøarbeid er over. I overkant av 220 millioner kroner er brukt i "Prosjekt renere havn", et samarbeid med Trondheim kommune, Trondheim havn IKS og Miljødirektoratet.

Om lag 400.000 kvadratmeter sjøbunn i trondheimsnære havneområder er rengjort. Arealet tilsvarende 55 fotballbaner er omfattende rengjort.

Miljødirektør ble utfordra

Tidligere var altså tilstanden en helt annen i trondheimsnær sjø. I Desember 2014 lovte direktøren i Miljødiretoratet, Ellen Hambro, å bade når prosjektet var ferdigstilt.

Fredag innfridde hun lovnadene og hoppet til sjøs, tilsynelatende fornøyd med badevannet..