- Vil ta tid å miljørydde Trondheim Havn

Mye arbeid gjenstår før havna i Trondheim har miljøgiftene under kontroll. Det mener Bellona som inspiserte området mandag.

Bellona sjekker Trondheim Havn

Bellona sjekker Trondheim Havn.

Foto: Morten Karlsen / NRK

Miljøstiftelsen Bellona er på tokt med eget skip i Trondheim, målet er å bli kvitt tonnevis med miljøgifter i havnebassenget.

Fagansvarlig for miljøgifter i organisasjonen, Marius Dalen, er ikke fornøyd med oppryddingsarbeidet som hittil er gjort.

Marius Dalen, fagansvarleg i Bellona.

Marius Dalen i Bellona håper oppryddingsarbeidet starter opp snart.

Foto: Bellona

– Det er gjort en del arbeid de siste årene, men det store ryddearbeidet er ikke satt i gang. Den faktiske oppryddingen komme snart.

Miljøsyndere

I havnebassenget til Trondheim Havn ligger det enorme mengder med sterkt forurenset bunnslam. Mengden tilsvarer over 30 000 lastebil-lass. En av de verste miljøsynderne i havna er det gamle anlegget til Killingdal gruver. Et tonn tungmetall renner ut i fjorden hvert år herfra.

Haster

Bellona sjekker Trondheim Havn

I S/Y Kallinika ble det holdt miljømøte i dag.

Foto: Morten Karlsen / NRK

Havna er pålagt å rydde opp og på skipet til Bellona ble det i dag holdt møte med kommunen og havnedirektøren. Dalen mener noe må gjøres raskt.

– I havneområdene langs kysten vår finner man alt av det svineriet som er blitt sluppet ut fra industrien de siste 50-100 årene. Dette har endt opp i havnebassengene, og så sitter man da med en jobb som må gjøres.

- Mye arbeid som står igjen i Trondheim altså?

– Ja, det ser jeg ikke bort ifra. Men det er viktig at man har en stadig bevegelse mot det målet som da faktisk er å rydde opp Trondheim Havn.

Havnedirektør Wollert Krohn-Hansen, sier de tar oppryddingsarbeidet på alvor, og at det er spesielt viktig at Nyhavna blir rydda.

Siste fra Trøndelag

Midtnytt tirsdag med Elisabeth Strand Mølster

Midtnytt tirsdag med Elisabeth Strand Mølster