Hopp til innhold

Befester sin status som pilegrimsby

Trondheim er i ferd med å befeste sin status som pilegrimsby. Denne uka starter den lengste pilegrimsvandringen fra Nidaros i moderne historie, fra Trondheim til Roma og videre til Jerusalem.

Nidarosdomen

Nidarosdomen var et pilegrimsutgangspunkt i middelalderen, og er i ferd med å bli det igjen.

Foto: Kjell Rabben

– Nidaros' biskoper vandret fra Trondheim til Roma i middelalderen. Det er på høy tid å revitalisere den gamle pilegrimsveien, sier Stein Thue som er koordinator for Pilgrims Crossing Borders.

Det er fem år siden forrige store pilegrimsvandring. Da gikk ferden fra Stiklestad til Santiago de Compostela i Spania. Den nye pilegrimsvandringen, som blir en stafett hvor pilegrimsforeninger fra flere land vil delta, er inspirert av det som ble gjort den gang.

– Det er for å vise at Nidaros er en del av den verdensvide sammenhengen som pilegrimene alltid har stått i, sier pilegrimsprest i Nidaros, Einar Vegge.

Spesialkomponert verk

Flere steder underveis vil det bli kulturarrangementer: I Trondheim, Roma, Ramallah og Jerusalem. Her vil vokalensemblet Schola Sanctae Sunnivae og Trondheimssolistene bidra. Tanken er å la kulturen være en brobygger.

Trondheimssolistene

Trondheimssolistene har profilert seg gjennom olavsarven i lang tid, og har vært mange ganger i Israel.

Foto: Trondheim Kammermusikkfestival

Komponist Tormod Tvete Vik har laget et eget verk for Trondheimssolistene til vandringen som bygger på salmetoner fra landene pilegrimene skal gå gjennom.

– Pilegrimsarven fra hjembyen vår er viktig for oss. Vi har den med oss i mange prosjekter, og ser at det internasjonalt er en unik måte å profilere oss på, sier direktør for Trondheimssolistene Steinar Larsen.

Sammenleggbart alter

Håkon Gullvåg, reisealter

Håkon Gullvåg har laget et reisealter til pilegrimsstafetten. Det er uklart hvor alteret skal ende opp etter at vandringen er ferdig.

Foto: privat

Håkon Gullvåg har laget et sammenleggbart reisealter som skal være med på turen. I tillegg skal stafetten ha med seg en pilegrimsstav som stafettpinne.

Ferden går fra Trondheim til Oslo, videre gjennom Vestfold til Larvik og med danskebåten til Hirtshals ned Jylland til Tyskland. Ferden gjennom Tyskland, Østerrike og Nord-Italia vil følge «Via Romea», den galmle pilegrimsveien mot Roma.

Vigdis Vormdal

Vigdis Vormdal har vært med på å bemanne pilegrimsstafetten, og skal selv gå flere etapper.

Foto: Øivind Olsson / NRK

Vigdis Vormdal fra Pilegrimsfellesskapet St. Olav er en veteran innen pilegrimsvandring og skal være med på flere av etappene. Særlig ser hun frem til å gå fra Nasareth til Jerusalem.

– Det gjør noe med deg å være bevegelse i fremmede landskaper. Man blir opptatt av å være oppmerksom på det rundt deg, naturen og menneskene.

Pilegrimsstaven vil være fremme i Roma 15. oktober, og i Jerusalem elleve dager senere. Når staven er fremme i Jerusalem, har den passert gjennom sju land.

Kart pilegrimsstafett

Pilegrimsstafetten skal pågå i seks måneder.

Foto: Grafikk: Tuva Tagseth