Hopp til innhold

Skal gå 5000 kilometer lang pilegrimstur

Franskmannen Jean-Claude Helle starter i morgen på en over 5000 kilometer lang fottur. Han skal på pilegrimsferd fra Nidarosdomen til Santiago de Compostela i Spania.

Jean-Claude Helle
Foto: Stein Thue

Nidarosdomen sett fra Kristiansten festning

Jean-Claude Helle starter pilegrimsturen sin i Trondheim.

Foto: Hans H. Bjørstad

65 år gamle Jean-Claude Helle er ikke religiøs, men legger likevel ut på en ambisiøs pilegrimsferd fra Trondheim gjennom Europa i morgen.

- Jeg regner ikke meg selv for å være religiøs, men jeg er interessert i religion og er opptatt av filosofi, sier Halle til NRK.no dagen før det braker løs.

- Unik vandring

Det er en unik vandring norgesvennen legger ut på i morgen. De fleste pilegrimer som går fra Trondheim til Santiago de Compostela deler opp turen i flere etapper.

- Jeg tviler på at noen har gått hele veien uten opphold før. De fleste vil gjøre det etappevis over flere år, sier Stein Thue til NRK.no. Thue er pilegrimsentusiast og rådgiver i Trondheim kommune.

Jean-Claude Halle regner med å bruke ni måneder på turen gjennom Europa. Han planlegger å bruke en måned på å komme seg til Oslo. Deretter går turen via Halden til Göteborg og videre gjennom Danmark.

I juli håper han å være på vei gjennom Tyskland. Ferden går videre gjennom Belgia og Frankrike, før han kommer til Spania og Santiago de Compostela.

Reaksjon på økende materialisme

Turen er også en reaksjon på den økende materialismen i verden. Han er ikke motstander av utvikling og teknologi, men synes ikke meningen med livet finnes i det materielle.

- Jeg ville kjøpt en Ferrari hvis jeg hadde penger til det, men det er ikke det som er det viktige i livet.

I ryggsekken har han med seg Bibelen, Koranen og Talmud.

- Dette skal være en pilegrimsvandring i ordets egentlige forstand. Jeg vil åpne for inntrykk fra andre kulturer, og jeg vil lære av folk jeg møter på veien.

Halle sier til NRK.no at han som pensjonist er inne i en av livets siste faser, og han håper i løpet av turen finner ut hvordan han vil leve.

Hyllest til Norge

Den 65 år gamle pensjonisten har tidligere bodd åtte år i Oslo hvor han fra 1996 jobbet som sjef for norgeskontoret til den franske banken BNP Paribas. Oppholdet i Norge gjorde at han ble svært glad i Norge og den norske naturen.

Da han for omtrent ett år siden bestemte seg for å dra på pilegrimsvandring gjennom Europa, valgte han å starte ferden i Trondheim.

- Når jeg begynner vandringen 17. mai, er det min lille hyllest til Norge, sier Halle som nå er bosatt i Paris.

65-åringen har trent i et halvt år for å forberede seg på den lange fotturen. Han skal prøve å holde seg i god form underveis.

- Den kanskje største utfordringen er å gå så mye alene, man kan fort begynne å gruble.

Familien ble sjokkert

Jean-Claude Helle skal vandre alene så å si alle de drøyt 5000 kilometerne til Spania. Det er mulig han får selskap av venner en stund i Frankrike, men i så fall bare i noen dager.

Hjemme i Paris krysser kone og tre døtre fingrene for at helsa skal holde gjennom hele Europa. De ble litt sjokkert da han fortalte at han ville gå en så lang pilegrimstur.

- De ble sjokkert, og de trodde ikke helt at jeg faktisk ville gjennomføre det før jeg satt på flyet til Trondheim, sier Helle til NRK.no.

.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.