Narkomane krever skrddersydd tilbud

For å få narkomane bort fra «plata» og tilbake til hjemkommunen, må man ha et skreddersydd behandlingstilbud, mener tidligere rusmisbruker.

Plata i Oslo

Trøndere er i overtall når det kommer til narkomane på «plata» i Oslo.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Sissel Trønsdal

Kommunalråd i Trondheim, Sissel Trønsdal, understreker behovet for individuell oppfølging.

Foto: Even Nielsen / NRK
Fagkoordinator Jan Erik Skjølås ved Helse- og overdoseteamet.

Jan Erik Skjølås, sier de narkomane gjerne må returnere til Trondheim.

Foto: Tone Iversen / NRK

– Man kan ikke behandle rusmisbrukerne på samme måte. Vi er individuelle personer og vi tåler forskjellige ting, sier tidligere rusmisbruker, Nils Petter Lyngsby til NRK.

Han har vært rusmisbruker i 30 år og har i løpet av de siste to årene gått på metadon.

Lyngsby mener det er mulig å lokke flere trøndere hjem fra «plata» i Oslo dersom kommunen skreddersyr ei løsning for de som ønsker å vende tilbake.

Vil sende trøndere hjem

Torsdag og fredag møtes Trondheim og Oslo kommune for å se på løsninger slik at flere rusmisbrukere tar turen tilbake til Trondheim og Trøndelag. Oslo kommune ønsker nå å sende hjem trøndere fra narkomiljøet i hovedstaden.

Ingen annen by i Norge har så mange i narkomiljøet på «plata» i Oslo som Trondheim. I 2011 ble over hundre trøndere sendt hjem fra hovedstaden etter at de hadde oppholdt seg i narkomiljøet utenfor Oslo Sentralstasjon.

– Trondheim har i de siste årene vært på topp i antall rusmisbrukere som har fått togbillett hjemover fra Oslo, sier Egil Johannes Bakke, som er avdelingsdirektør i Sentrums-og storbyavdelingen i velferdsetaten i Oslo kommune.

– Du må ha medisin med det samme

Å få rusmisbrukerne til å vende tilbake, stiller høye krav til hjemkommunen.

– Når en opiatmisbruker ikke har opiater i kroppen, så er ikke denne personen noe særlig tålmodig i forhold til å sitte å vente på å få svar om vedkommende får medisin eller ikke. Du er så syk at du forlanger medisin med det samme, sier Lyngsby.

Kommunalråd i Trondheim, Sissel Trønsdal, vet at de står foran ei utfordring.

– Rusmisbrukere er som alle andre mennesker, man har forskjellige behov. Det betyr at vi også må tilby forskjellige tilbud, så det er ingen tvil om at det må være en grad av individualisme i tilbudene som gis, sier Trøndsdal til NRK.

– Mer anonym i Oslo

Jan Erik Skjølås, psykiatrisk sykepleier og fagansvarlig i helse- og overdoseteamet i Trondheim kommune, sier rusmisbrukerne på «plata» er velkommen tilbake til Trondheim.

– Dersom de har lyst så må de bare komme, men det er jo en grunn til at de drar i utgangspunktet. En ting er at dopet er billigere, noe annet er at de drar fordi de ikke ønsker å bli gjenkjent i Trondheim. I Oslo blir man mer anonym som rusmisbruker, sier han til NRK.

Men han tror de narkomane har godt av å komme tilbake.

– Her i byen har vi et fantastisk samarbeid som i utgangspunktet er så forbilledlig at de andre plasser i landet ser hitover for å lære om rusarbeid, sier Skjølås.

Heroin på Plata i Oslo

All slags dop blir solgt blant de narkomane på «plata» i Oslo.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK