Hopp til innhold

Vil sende trøndere hjem fra «plata»

Oslo kommune vil sende trøndere hjem fra «plata» og narkomiljøet i hovedstaden. – De er i overtall, sier avdelingsdirektør i kommunen.

Plata

Rusmisbrukere har i flere år samlet seg på plassen foran Oslo sentralstasjon.

Foto: Knut Erik Solhaug / NRK

Inge Løvstad fra Helse- og overdoseteamet i Trondheim

Inge Løvstad fra Helse- og overdoseteamet i Trondheim.

Foto: Karin Jegtvik / NRK

Ingen annen by i Norge har så mange i narkomiljøet på «plata» i Oslo som Trondheim. I 2011 ble over hundre trøndere sendt hjem fra hovedstaden etter at de hadde oppholdt seg i narkomiljøet utenfor Oslo Sentralstasjon.

– Trondheim har i de siste årene vært på topp i antall rusmisbrukere som har fått togbillett hjemover fra Oslo, sier Egil Johannes Bakke, som er avdelingsdirektør i Sentrums-og storbyavdelingen i velferdsetaten i Oslo kommune.

Nå skal han, sammen med representanter fra Trondheim kommune, diskutere hva som kan gjøres for at enda flere fra Trøndelag skal forlate «plata».

– Mer stoff for pengene

En av de som skal være med på møtet er Inge Løvstad fra Helseteamet i Trondheim kommune. Han er ikke i tvil om hvorfor så mange fra Trondheim velger å reise og bli en del av narkomiljøet i Oslo.

– Det er et enkelt svar, man får mer stoff for pengene. Vi snakker fort om en halvering av prisen, sier Løvstad til NRK.

24. og 25. mai møtes representanter fra de to kommunene for å diskutere hva som kan gjøres.

– Vi vil jobbe for å få styrket sammarbeidet med Oslo når det gjelder trønderne på Plata, slik at de kan få hjelp til å komme hjem og for at de skal kunne få den hjelpa de trenger når de er tilbake, sier Boel Helgesen, rådgiver fra rådmannens fagstab i Trondheim.

Men det er snakk om voksne mennesker, og ingen skal tvinges, ifølge rådgiveren.

– Det er frie mennesker som har en fri vilje. Vi ønsker at de som vil komme hjem for å få hjelp, skal få det.

(Saken fortsetter under bildet)

Plata Oslo

For åtte år siden tok myndighetene affære og satte inn en offensiv mot miljøet, som da ble flyttet til Skippergata.

Foto: Olsen, Linn Cathrin / SCANPIX

– Hardt miljø

Hvis du reiser med tog fra Trondheim til Oslo så havner du på «plata», men plassen foran Oslo sentralstasjon og den gamle Østbanestasjonen heter egentlig Christian Fredriks plass, og er oppkalt etter den dansk/norske kongen.

I noen år, fram til 2004, ble området vest på plassen kalt «plata». Her ble det omsatt stoff, ganske usjenert, og uten at politiet grep inn særlig ofte.

For åtte år siden tok myndighetene affære og satte inn en offensiv mot miljøet, som da ble flyttet til Skippergata, men etter noen år var mye av miljøet tilbake på plenen foran sentralstasjonen.

– Det er i det hele tatt svært vanskelig å hindre dette, sier Løvstad fra Helseteamet i Trondheim kommune.

Vil begrense trafikken

Løvstad har vært på «plata» flere ganger, og beskriver det som en tøff plass å leve.

– Det er et hardt miljø. Her finner man salg og bruk av all slags narkotiske stoffer, og folket som holder til der er fra 20 år og oppover. Det er selvfølgelig en del yngre folk også, men de fleste som reiser ned fra Trondheim er fra 20 år og oppover, sier han.

Det er ikke mye håp om at de skal klare å hamle opp med miljøet, ifølge Løvstad.

– Jeg tror ikke det er realistisk å få bort miljøet. Jeg er usikker på hva som kommer til å skje på møtet, men der skal vi diskutere hva vi kan gjøre for å begrense trafikken.