Hopp til innhold

Tiltalte vet ikke om han drepte Vibeche

TRONDHEIM (NRK): 48-åringen som er tiltalt for forsettlig drap på Vibeche Sofie Falck Danielsen svarte dommeren at han ikke vet om han erkjenner straffskyld for forsettlig drap.

Soknes

Førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes er aktor i saken.

Foto: Jøte Toftaker/NRK

Christian Wiig

Advokat Christian Wiig forsvarer den tiltalte 48-åringen.

Foto: Jøte Toftaker / NRK
elektrisk scooter

Ifølge politiet ble Vibeche Sofie Falck Danielsen først drept i leiligheten og så fraktet i rullestol noen hundre meter til friområdet Marinen, der hun ble dumpet i elva.

Foto: Politiet
Vibeche Sofie Falck Danielsen

Vibeche Sofie Falck Danielsen

Han er tiltalt for å ha drept 48 år gamle Falck Danielsen med et skarpt redskap i Trondheim 16. januar i år.

Da saken startet i Sør-Trøndelag tingrett i dag svarte tiltalte at han ikke erkjenner straffskyld for å ha mishandlet liket. Ifølge tiltalen skal han ha hugget av en av fingrene til offeret.

Tiltalte: – Et svart hull

– Jeg antar at årsaken til at han sa vet ikke er at han ikke husker noe som helst. Han sier til meg at han har et svart hull og jeg tror han kommer til å si at det skyldes løsemiddelskade og alt for mye bruk av illegale rusmidler, sier forsvarer Christian Wiig til NRK.

Forsvareren sier videre at tiltalte er kritisk til bevisene som legges fram i retten.

– Hvordan kan den tidligere medsiktede i saken ha fått blodspor fra avdøde på seg hvis hun ikke var i umiddelbar nærhet av drapshandlingen?, spør Wiig. 48-åringen forklarte seg før lunsj og innrømmer å ha fraktet offeret til Nidelva.

– Bedre hukommelse som vitne

Aktor Bjørn Kristian Soknes mener det ikke har noen betydning at tiltalte sier han husker å ha vært med å frakte offeret til elva.

– Det har vært helt klart at det var bare de to til stede i leiligheten da drapet skjedde, så det er ikke noe tungt bevis i saken, men jeg registrerer at han etter å ha lest dokumentene sier at han klarer å huske noe av det, sier aktor.

Tiltalte ga i vitneboksen uttrykk for at han ikke husket noe av drapshandlingen. Soknes mener 48-åringen hadde bedre hukommelse da han hadde status som vitne.

– Ja, ut fra forklaringene han har avgitt tidligere. En relativt lang vitneforklaring og deretter to forklaringer som siktet, hvor han ikke ville forklare seg.

Savnet i fire dager

Vibeche Falck Danielsen (48) ble meldt savnet av sin samboer 16. januar. Samme dag gikk politiet ut og kalte det en drapssak. Bakgrunnen var blant annet at de fant blodspor i 48-åringens leilighet. Fire dager senere ble hun funnet død i Nidelva i Trondheim, innpakket i plast og en skipssekk.

Ifølge politiet ble Danielsen først drept i leiligheten og så fraktet i rullestol noen hundre meter til friområdet Marinen, der hun ble dumpet i elva.

I tillegg til de to som ble siktet for drap eller medvirkning til drap, ble Danielsens samboer og hans kamerat siktet for bevisforspillelse. I april ble imidlertid saken om bevisforspillelse henlagt. Det var allerede kjent at det siktede samboerparet var alene med Danielsen da hun ble drept.

Eks-samboer ble telefonavlyttet

Aktor Bjørn Kristian Soknes fortalte i retten i dag at tiltaltes eks-samboer ble telefonavlyttet i tiden etter drapet, for å finne ut hvilken rolle hun hadde spilt. Telefonavlyttingen ga ingen holdepunkter for at den 35 år gamle kvinnen hadde noe med drapshandlingen å gjøre.

– Det som ble sagt samsvarte med det hun forklarte politiet, sa aktor i retten. Soknes fortalte at kvinnen ble avhørt i cirka 20 timer. 35-åringen skal vitne i dag.

Kvinnen er ikke tiltalt for å ha medvirket til drapet ved å ha fraktet avdøde bort fra leiligheten.

– Der faller hun inn under en unntaksbestemmelse. Pårørende til en person som blir tiltalt for drap, kan straffefritt gjøre det hun har gjort, sier statsadvokat Bjørn Kristian Soknes.

«Gjorde det æ fikk beskjed om»

Tiltalte sier i sin forklaring i retten i dag at han knapt kjente Falch Danielsen, men at eks-samboeren hans kjente henne fra før. Den 35 år gamle, funksjonshemmede kvinnen skal ha sittet oppå det innpakkede liket da det ble fraktet bort på hennes elektriske scooter fra leiligheten og til Nidelva.

Et vitne som kom til leiligheten en stund etter drapet skal ha hørt tiltalte si:

«Æ har gjort det æ fikk beskjed om».

Hvem som eventuelt skal ha gitt han beskjed, og om hva kan kanskje komme frem i retten.

Trolig drept med øks

Forklaringen tiltalte avga i retten i dag er den første han er gitt etter at han ble siktet og deretter tiltalt i saken.

– Familien har forberedt seg så godt som mulig sammen med meg. Vi har blant annet gått igjennom saksdokumenter og medisinske rapporter fra politiet før hovedforhandlingene, slik at de vet hva deres datter og mor ble utsatt for, sier Sigrun Dybvad, som er bistandsadvokat for familien til avdøde.

Kvinnen blødde i hjel etter å ha blitt påført store skader i hodet og halsen. Ei øks er trolig drapsvåpenet, ifølge tiltalen mot den 48 år gamle mannen.

Har sendt brev til den tiltalte

Da den tidligere drapssiktede kvinnen satt i fengsel skrev hun brev til sin medsiktede samboer. I en fengslingskjennelse fra juni er noe av innholdet gjengitt:

«Du kan prate meg inn i dette, eller ut. Du kan snakke meg ut av dette eller inn i det, men hvis du velger deg selv og drar meg inn i dette blir du faen meg ikke gammel.»

– Kan bli ytterligere etterforskning

Christian Wiig er forsvarer for 48 åringen. Wiig sier klienten hans husker svært lite fra det som skjedde i leiligheten den aktuelle kvelden. Men at han vil svare på spørsmål i retten. Det er også aktor forberedt på.

– Dersom den tiltalte drar inn sin tidligere samboer inn i saken når det kommer til drapshandlingen, hva skjer da?

– Hvis det skulle skje og det er grunn til å feste lit til det, så vil jeg be om at retten tar en pause. Da er det behov for å foreta ytterligere etterforskning, sier Soknes.