Hopp til innhold

Tenåringspappa får omsorgen for sønnen

Tenåringsparet i Trondheim som ble fratatt omsorgen for barnet sitt i fjor høst, vant til slutt mot barnevernet. Faren får omsorgsansvaret, mens mor får begrenset samværsrett.

Karoline Skjærvold og Marius Iversen

Far Marius Iversen har blitt tilkjent omsorgsansvaret for sønnen sin, som har vært i beredskapshjem i ni måneder. Mor og kjæreste Karoline Skjærvold får begrenset samværsrett.

Foto: Morten Andersen/NRK

Gutten, som nå er 11 måneder gammel, ble tatt fra foreldrene sine da han var to måneder. Nå har fylkesnemnda bestemt at barnet skal bo hos far og hans familie.

Barnevernet har imidlertid bestemt at mor bare får begrenset samværsrett. Dette blir en utfordring for det unge paret, som er kjærester.

– Men de er likevel lettet og glad over at gutten kommer hjem til sin biologiske familie, sier advokat Venil Katharina Thiis.

LES: Fortvilet farmor: – Dette er offentlig kidnapping

Ble foreldre 14 og 16 år gamle

Babyutstyret står ubrukt i stua hos tenåringsforeldrene

Guttebabyen ble brått tatt fra foreldrene da han bare var to måneder gammel.

Foto: Peter Breivik / NRK
Tove Iversen, Marius Iversen, Karoline Skjærvold, Line Skjærvold

Farmor Tove Iversen, far Marius Iversen, Mor Karoline Skjærvold og mormor Line Skjærvold.

Foto: Peter Breivik / NRK

Karoline Skjærvold og Marius Iversen fikk barn da de var henholdsvis 14 og 16 år. De opplevde stor støtte fra sine respektive familier, og hadde tro på at de skulle mestre ansvaret.

Etter fødselen var Karoline og babyen på et frivillig opphold på Viktoria familiesenter. Senteret mente at mor ikke ga barnet god nok omsorg og stimuli, og etter to måneder fattet barnevernet et akuttvedtak og plasserte babyen i et beredskapshjem. Hverken mormor eller farmor ble vurdert som alternative omsorgspersoner.

Tenåringsparet overprøvde vedtaket, men tapte først i fylkesnemnda, og i november tapte de også ankesaken i Sør-Trøndelag tingrett. Men nå har altså nemnda snudd.

LES: Klagestorm mot Victoria familiesenter

– Far har vært underlagt sakkyndig vurdering

– Far oppfatter vedtaket slik at han er blitt gitt tillit. Han har vært underlagt en sakkyndig vurdering og utredning som konkluderer med at han kan ta hånd om sønnen sin, sier Thiis.

Selv om mor bare får begrenset samværsrett, men fremdeles er kjæreste med far, er både foreldrene og besteforeldrene til gutten innstilt på å klare dette, slik at barnet får vokse opp hos sin biologiske familie.

– Mor er veldig glad for at barnet nå endelig skal få bo hjemme hos sin biologiske far og hans famile, sier advokat Janne Fjelnseth.

Vil ha vedtaket kjent ugyldig

For å gjøre tilbakeføringen så skånsom som mulig for barnet, vil de bruke tid på å bli godt kjent med babyen. Dette også for å ta hensyn til beredskapshjemmet, som har blitt nært knyttet til barnet.

– Vi skal bruke den tiden som trengs for å få dette til på en god måte, både for barnet og for faren, sier Venil Katharina Thiis.

Advokatene står fast på at det aldri var grunnlag for å akutt ta barnet fra foreldrene, noe de mener vedtaket i fylkesnemnda beviser. De vil derfor fortsatt kjempe for å få akuttvedtaket fra i fjor kjent ugyldig, og har anket til Høyesterett.

Tenåringsforeldre kjemper mot barnevernet for å få tilbake sønnen sin.

Se intervju med foreldrene og bestemødrene etter at barnevernet omplasserte barnet.