Hopp til innhold

Tenåringspar kjemper mot barnevernet for å få sønnen tilbake

De fikk barn som 14 og 16-åringer, men fikk ikke beholde babyen sin. Nå kjemper de en kamp mot barnevernet, som uten forvarsel tok sønnen fra dem.

Tenåringsforeldre kjemper mot barnevernet for å få tilbake sønnen sin.

– Ja, vi er unge, men vi har jo en stor familie rundt oss, sier Marius Iversen og Karoline Skjærvold.

Et grovt overtramp fra barnevernets side, hevder advokat Janne Fjelnseth i advokatfirmaet Krogstad, som nå bringer saken inn for retten.

Barnevernet på sin side, mener mor ikke gir god omsorg og stimuli.

Plassert i beredskapshjem

Det var slett ikke planlagt å bli foreldre i så ung alder, men Karoline Skjærvold og Marius Iversen hadde stor tro på at de skulle klare det, med god støtte fra familiene på begge sider.
Men, de fikk bare to måneder sammen med gutten sin før barnevernet grep inn, fattet et akuttvedtak og plasserte babyen i beredskapshjem.

– Ja, vi er unge, men vi har jo en stor familie rundt oss, sier Marius Iversen.

Tove Iversen, Marius Iversen, Karoline Skjærvold, Line Skjærvold

Tenåringsforeldrene får støtte både av farmor og mormor.

Foto: Peter Breivik / NRK

Ba om hjelp

Å få barn i så ung alder kan være tøft. Derfor foreslo mormor, som selv har god erfaring med barnevernet, at datteren takket ja til et frivillig opphold på familiesenteret Viktoria. Et opphold barnevernet støttet. Men, oppholdet på Viktora familiesenter ble ikke helt som forventet. I stedet for å finne tryggheten som mor, følte Karoline i stedet at hun fikk mye kritikk.

– Målet vårt er å være respektfulle i møte med familiene som bor hos oss og gi dem hjelp, så den opplevelsen må jeg bare beklage og jeg synes det er trist, sier leder for familiesenteret Viktoria, Karin Bele.

Besteforeldrene ble også sjokkerte da akuttvedtaket kom. Rett i forkant var mormor med på et møte hun oppfattet som konstruktivt og hvor alt virket normalt.

Aase Prytz Slettemoen

Aase Prytz Slettemoen er leder for barne- og familietjenesten på Heimdal i Trondheim.

Foto: Peter Breivik / NRK
Babyutstyret står ubrukt i stua hos tenåringsforeldrene

Babyutstyret venter på å bli tatt i bruk.

Foto: Peter Breivik / NRK

– Vedtaket kom som lyn fra klar himmel, sier Line Skjærvold.

Også farmor Tove Iversen er oppgitt.

– Vi fikk jo ikke noen beskjed overhodet, og vi ble ikke inkludert. Nettverket var helt uinteressant. Advokaten spurte også i møtet om hvorfor farmor ikke er vurdert. Det er helt uvirkelig, sier Iversen.

Senteret står på sitt

Men senteret står fast på konklusjonen om at Karoline ikke gir god omsorg og stimuli, noe som også trekkes frem i barnevernets begrunnelse for akuttvedtaket.

– Viktoria mødrehjem er jo en sakkyndig instans for oss, så det er klart de betyr mye, sier Aase Prytz Slettemoen, leder for barne- og familietjenesten på Heimdal.

–Men, er det ikke sånn at man i utgangspunktet tenker at det er babyens egen familie som er best egnet?

– Jo, og vi bruker bestandig å vurdere nettverket først før vi plasserer barnet utenfor, sier Slettemoen.

Må møtes i retten

Men, det har de ikke gjort her, sier familiens advokat, Janne Fjelnseth.

– Vi mener at det ikke foreligger en akuttsituasjon i denne saken. Det foreligger heller ingen risiko for at barnet skal bli vesentlig skadet ved å få bli i hjemmet hos mor. Det er derfor vi ønsker akuttvedtaket rettslig overprøvd.

Hjemme i stua hos de unge foreldrene står liggestolen ubrukt, mens nye, ubrukte klær ligger på stuebordet. Klær foreldrene håper sønnen kan bruke. Den siste måneden har de kun sett babyen sin en time i uka, men de nekter å gi opp.

– Han blir godt tatt vare på, men det er ingen som kan gjøre det bedre enn meg. Jeg er den biologiske moren hans, sier Karoline Skjærvold.

Partene møtes i retten når saken skal opp i Sør-Trøndelag tingrett i begynnelsen av november. Da er gutten fire måneder gammel.