Hopp til innhold

Fortvilt farmor: – Dette er offentlig kidnapping

Tenåringsforeldrene ble fratatt omsorgen for barnet sitt. Nå tar familien saken til Høyesterett i håp om å få sønnen tilbake.

Tove Iversen, Marius Iversen, Karoline Skjærvold, Line Skjærvold

Tenåringsforeldrene Marius Iversen og Karoline Skjærvold sammen med besteforeldre Tove Iversen (til venstre) og Line Skjærvold.

Foto: Peter Breivik

Farmor fortviler i barnevernssak

Vi tok kontakt fordi vi trodde det var smart, og at vi fikk hjelp. Nå opplever vi det er det absolutt siste vi burde gjort, sier farmor Tove Iversen.

Foto: Grete Thobroe / NRK

Karoline Skjærvold og Marius Iversen stod i høst frem på NRK Trøndelag og fortalte om kampen for å få sønnen tilbake. De unge foreldrene på 15 og 16 fikk bare to måneder sammen med gutten sin før barnevernet fattet et akuttvedtak og plasserte babyen i beredskapshjem.

– Vi føler de røver fra oss en mulighet til å støtte opp barnebarnet vårt. Vi er en stor familie og har et stort apparat klart til å hjelpe, hevder farmor Tove Iversen.

– Ja, vi er unge, men vi har jo en stor familie rundt oss, sa pappa Marius Iversen i et intervju 17. oktober (se TV-reportasje nederst i artikkelen)

Farmor: – Offentlig kidnapping

Mens svigerdatteren var under veiledning ved et statlig mødrehjem, ble barnebarnet hentet og satt i beredskapshjem. Familien hadde frivillig kontaktet familiesenteret Viktoria for å få hjelp og støtte. Farmoren angret på at hun lot mor og barn si ja til et opphold der.

Vi tok kontakt fordi vi trodde det var smart, og at vi fikk hjelp. Nå opplever vi det er det absolutt siste vi burde gjort. Når de kommer og tar ungen, opplever vi det som en offentlig kidnapping, sier en fortvilt Iversen til NRK.no

Tenåringsparet tapte i fylkesnemnda, og nylig tapte de også ankesaken som gikk i Sør-Trøndelag tingrett. Selv om barnet ikke var i en typisk akuttsituasjon, ga retten kommunen medhold i at det var fare for at barnet kunne bli skadet ved å bli under mors omsorg.

Mens den unge moren bodde ved familiesenteret hadde sønnen ifølge barnevernet en negativ utvikling som var så alvorlig at de akutt tok barnet fra henne. Familien har hele tiden ment dette er helt feil oppfatning .

Barnevernstjenesten beklager

Aase Prytz Slettemoen

Aase Prytz Slettemoen er leder for barne- og familietjenesten på Heimdal i Trondheim.

Foto: Peter Breivik

– Generelt når det blir lagt frem forslag om omsorgsovertakelse er det fordi vi tenker på barnets beste, svarer leder for barnevernstjenesten på Heimdal, Åse Prytz Slettmoen.

Hun vil ikke uttale seg konkret om denne saken, men beklager at familien føler seg motarbeidet av barnevernet:

– Det synes jeg er forferdelig leit å høre. Det vil jeg på det sterkeste beklage, sier Slettmoen.

Les også: Advarer mot egne familiedomstoler

Advokat: – Misbruk av akuttvedtak

Advokat Venil Katharina Thiis.

Advokat Venil Katharina Thiis sier familien anker direkte til Høyesterett.

Foto: Grete Thobroe / NRK

Familiens advokat mener rettsanvendelsen er feil, og anker på det grunnlag direkte til Høyesterett.

Spørsmålet om situasjonen var akutt den dagen vedtaket ble fattet er behandlet på en utilfredsstillende måte. Vi advokater som har jobbet mye innenfor barnevernsområdet ser misbruk av akuttvedtak i stor stil og håper Høyesterett kan sette en stopper for det, sier Venil Katharina Thiis til NRK.no.

Hos kommuneadvokaten i Trondheim er de fornøyd med dommen i tingretten, og mener det var rett å plassere barnet akutt i beredskapshjem.

– Vi registrerer at de har anket direkte til Høyesterett, det er det anledning til. I Tingrettens dom står det at de anser saken til å ligge i nedre sjikt av den såkalte akutthjemmelen. Det gjør at man kanskje kan si at den har prinsipiell interesse, mener advokat Hans Vikheim.

Familien kjemper videre

Gutten blir godt tatt vare på i beredskapshjemmet, men farmor Tove Iversen mener det er best om barnet får vokse opp hos sin egen familie.

– Jeg føler vi har en sterk sak, og er spent på avgjørelsen i høyesterett. Jeg håper det er forståelse for saken. Hun må få en reell mulighet til å vise at hun er en god mor.

– Hvordan er situasjonen for det unge foreldreparet nå?

– De strever, men er beredt til å kjempe, forteller Iversen.

Tenåringsforeldre kjemper mot barnevernet for å få tilbake sønnen sin.

– Ja, vi er unge, men vi har jo en stor familie rundt oss, sier Marius Iversen og Karoline Skjærvold.