Hopp til innhold

Kristin må daglig kjempe seg gjennom en hinderløype av sparkesykler

Kristin Torske gruer seg til å gå ut fordi hun vet at hun plutselig kan snuble i henslengte elsparkesykler.

Kristin Torske går sammen med førerhunden sin langs et fortau i Trondheim. Noen meter foran dem, står en feilparkert grønn elsparkesykkel.

SNUBLEFELLE: Kristin Torske og førerhunden møter som regel på elsparkesykler som delvis sperrer fortau. Her i Søndre gate i Midtbyen i Trondheim torsdag kveld.

Foto: Bjørn Alexander Olsen / NRK

De sperrer delvis fortau og ligger slengt like etter en sving på gangveien.

Daglig må sterkt svaksynte Kristin Torske (31) fra Trondheim komme seg gjennom hinderløypen av elsparkesykler.

– Det kan være ganske skummelt, sier hun.

I likhet med mange andre svaksynte, gruer hun seg til å gå ut. Nå aksjonerer Blindeforbundet for å få folk til å tenke seg om før de forlater elsparkesyklene.

Klistrer på en viktig beskjed

De potensielt farlige snublefellene dukket opp i flere norske byer hvor selskaper for utleie av elsparkesykler har slått seg stort opp.

Aksjonen til Blindeforbundet går ut på å klistre klistremerke på sparkesyklene som er feilparkerte. De skal aksjonere flere steder i landet.

«Jeg har stått til hinder for svaksynte og blinde», står det på klistremerkene.

– Jeg regner med at det er mye ubetenksomhet. Nå kan folk bli mer oppmerksomme: La være å parkere slik at de står i veien, sier Torske.

Et klistremerke med påskriften "Jeg har stått til hinder for svaksynte og blinde" klistres på skaftet til en grønn elsparkesykkel.

AKSJONERER: Norges Blindeforbund aksjonerer med klistremerker. Dette merket ble satt på en feilparkerte sparkesykkel i Midtbyen i Trondheim torsdag.

Foto: Norges Blindeforbund

Førerhunden må ofte føre Kristin ut i bilveien

Kristin Torske har en førerhund som er god å ha. Hunden er trent for å føre henne vekk fra hindringer.

Men sparkesykler som blokkerer fortau har flere ganger fått hunden til å føre henne ut i bilveien.

– Det er tidvis ganske frustrerende, sier Torske.

Daglig leder i Blindeforbundet Trøndelag, Arild Ræder Nordberg, krever endringer i praksisen og nasjonale regler.

Styret på en elsparkesykkel er foran i bildet. Kristin Toske og hunden er i bakgrunnen. De går på et fortau i retning sparkesykkelen.

KREVER NASJONALE REGLER: Norges Blindeforbund krever at regjeringa får på plass et nasjonalt regelverk. Forbundet vil at sparkesykler som lånes må settes tilbake på oppsatte sparkestativ.

Foto: Bjørn Alexander Olsen / NRK

Vil ha stativer for sparkesyklene

– Vi ønsker at det opprettes parkeringsplasser for elsparkesyklene, slik det gjøres med bysyklene. Brukerne må da sette fra seg sparkesyklene på stasjoner for å avslutte leieforholdet, sier han.

I sommer har selskapet Voi satt ut tolv stativer for elsparkesykler i Oslo. Transportøkonomisk institutt skal forske på bruken av stativene.

Kommunikasjonsrådgiver i Norges Blindeforbund, Hilde Greve Mo, sier klistremerkeaksjonen er en påminnelse til brukerne om å parkere slik at fotgjengere kan ferdes fritt på fortauene.

Styret på en elsparkesykkel har fått kllistermerke med påskriften "Jeg har stått til hinder for svaksynte og blinde".

HÅPER BESKJEDEN HJELPER: Klistremerket med teksten «Jeg har stått til hinder for svaksynte og blinde» skal være en viktig påminner.

Foto: Bjørn Alexander Olsen / NRK