Hopp til innhold

Suksess med digital mattehjelp

For noen er det skrekken å komme opp i matte. I Trondheim er realfagsstudenter ved NTNU online fra morgen til kveld, parat til å hjelpe elever fra hele landet.

Rannei Bjørklund får hjelp via ENT3R

Rannei Bjørklund i tiende klasse ved Nord-Odal ungdomsskole tok raskt kontakt med eksamensrådgiverne ved NTNU da hun i dag fikk vite at hun skal opp til matte-eksamen.

Foto: Jørgen Leangen / NRK

I formiddag fikk 61.000 tiendeklassinger vite hvilket fag de skal opp i til skriftlig eksamen. Kort tid etter satt studenter ved NTNU ved sine skjermer klare til å yte elever som skal opp i matematikk assistanse via nett.

– I fjor hjalp vi over 700 elever med vanskelige mattestykker og responsen var kjempegod. I år håper jeg vi når enda flere.

Det sier Karoline Nielsen, nasjonal koordinator i ENT3R. Prosjektet er driftet av Nasjonalt senter for realfagsrekruttering og finansiert av Kunnskapsdepartementet.

Karoline Nielsen

Mange følelser kommer til uttrykk hos tiendeklassingene som søker hjelp hos eksamensrådgiverne ved NTNU i Trondheim, sier Karoline Nielsen, nasjonal koordinator i ENT3R.

Foto: Jørgen Leangen / NRK

God respons

– Allerede første timen var mange som er nysgjerrig på opplegget innom nettsiden, og flere har allerede bedt om hjelp. Det er et godt tegn at de er tidlig ute med forberedelsene, sier Nielsen.

Hun har jobbet som mentor i snart fire år og liker godt å være «lærer» ved siden av studiene på NTNU.

– Jeg var egentlig ganske klar for å komme opp i matte. Jeg synes det er et morsomt fag, så jeg ble egentlig ganske glad.

Det sier Rannei Bjørklund, elev ved Nord-Odal ungdomsskole. Kort tid etter at hun fikk vite at hun skal opp i matematikk tok hun kontakt via nettstedet ent3r.no. Her får elevene kontakt med en mentor som hjelper dem med å løse oppgaver, enten en til en eller i plenum.

– Hva synes du om hjelpen du får fra studenter i Trondheim?

– Jeg synes det er ganske bra, særlig nå når det er langhelg for da får vi ikke noe hjelp fra lærerne på skolen, sier Bjørklund.

Travel start

For mentorene ved NTNU ble det en travel start.

– Over hundre elever har tatt kontakt i dag. Veldig mange lurer på hvordan de skal legge opp uka, og noen har også konkrete matteoppgaver.

– Hvilke oppgaver er det de fleste ber om hjelp til å løse?

– Det er mest oppgaver som går på ligninger og geometri, og en del av de lange tekstoppgavene. De ser gjerne litt annerledes ut enn i lærebøkene, og her er det viktig å trekke ut den informasjonen som er viktig for å klare og løse oppgaven, sier Karoline Nielsen. .

Glede og fortvilelse

Mye følelser er det også blant tiendeklassingene som tar kontakt de siste dagene før eksamen.

– Det er mest glede over å komme i mål, men det er også noen som blir fortvilet. Spenningen og nervene kommer tydligere frem jo nærmere vi kommer eksamensdagen. Vi tar det med godt humør og prøver å berolige så godt vi kan, sier Nielsen.

– Vi er jo studenter som har hatt mange eksamener, så vi vet hvordan de har det og kan gi gode råd.

Studentene gir hjelp i eksamensforberedelsene digitalt fra kl. 10 - 22 hver dag frem til eksamen 16. mai.