Streetlight får kritikk for manglende regnskap

Organisasjonen Streetlight har samlet inn 13 millioner kroner til oppbygging av barnehjemmet på Filippinene siden november. Nå får de kritikk fordi de aldri har ført regnskap.

Streetlight

Gavmilde nordmenn bidrar til at barnehjemmet til Streetlight på Filippinene kan bygges på nytt etter tyfonen. Erlend Johannesen var raskt tilbake på Filippinene for å få på plass et nytt hjem for barn som trenger det.

Foto: Privat

Innsamlingskontrollen, IK, la denne uka fram ei liste over organisasjoner som ikke er åpne om hva pengene de samler inn til gode formål virkelig går til.

Nå risikerer også Streetlight med base i Trøndelag å havne på denne «verstinglista», om regnskap ikke snart legges fram, skriver Dagbladet.

Streetlight ble stiftet i 2004 av Erlend Johannesen, og før tyfonen ødela alt besto senteret deres i Tacloban av et barnehjem for gatebarn, en skole for barn fra slummen og en liten medisinsk klinikk.

Prioriterte ikke regnskap

Robert Hoven

Robert Hoven, styreleder i Streetlight, sier de kommer til å legge fram regnskap både for 2012 og 2013.

Foto: Privat / NRK

Styreleder i Streelight, Robert Hoven, sier til NRK at de jobber med å legge fram regnskap både for 2012 og 2013.

Han mener situasjonen har endret seg etter tyfonen på Filippinene og etter at det er samlet inn 13 millioner kroner til organisasjonen. Tidligere år har det kommet inn langt mer beskjedne beløp på kontoen til Streetlight.

– Vi prioriterte å ikke bruke penger på regnskap og administrasjon. I fjor hadde vi et driftsbudsjett på bare 1,1 millioner kroner. Ei innmelding i Innsamlingskontrollen, regnskap og revisjon ville kostet 100.00 kroner, sier Hoven.

Han sier Streetlight nå straks er i mål og vil legge fram et regnskap for de to siste åra.

– At regnskapet ennå ikke er på plass skyldes blant annet at det er vanskelig å komme i kontakt med ulike instanser på Filippinene, sier Hoven.

Mener kritikk er berettiget

– Dere har fått en advarsel fra Innsamlingskontrollen om at dere kan havne på «verstinglista». Hvordan ser du på dette samtidig som det pågår et viktig gjenoppbyggingsarbeid på Filippinene?

– Kritikken er nok berettiget. Jeg ville også stilt spørsmål ved en organisasjon jeg ikke kjente til. Vi har hatt en god dialog med Innsamlingskontrollen hele tida, og vi har ikke noe å skjemmes over, sier Hoven.

– Ville dere lagt fram regnskap om dere ikke hadde blitt mast på?

– Ja, det tror jeg. Vi har en helt annen hverdag nå enn før tyfonen traff Filippinene. Vi ønsker å være en gjennomsiktig organisasjon.

Avhengig av pengestøtte

Alt ble rasert av de sterke naturkreftene, og nå er Erlend Johannesen tilbake i Filippinene for å reetablere organisasjonens hjelpearbeid.

Arbeidet pågår med å få på plass ei tomt for å bygge et nytt barnehjem.

Streetlight har nok egenkapital til dette, men vil fortsatt trenge penger fra frivillige til drifta i åra som kommer.

– Vi merker økt giverglede sammenlignet med tidligere. Vi planlegger å drive med dette i mange år framover, og håper å få flere faste sponsorer som kan sikre drifta, sier styreleder i Streetlight, Robert Hoven.

Studiesenteret før og etter

Barnehjemmet til Streetlight før og etter tyfonen.

Foto: Streetlight