NRK Meny
Normal

Straffes for ulovlig utslipp av avfall

Et firma som produserer fiskemel og fiskeolje i Vikna har fått et forelegg på 150.000 kroner etter ulovlig utslipp fra fabrikken i 2014. Politiet konkluderer med at selskapet slapp avfall rett ut i sjøen.

Strandsone Rørvik

Slik så det ut i strandsonen ved fabrikken etter utslippet i 2014.

Foto: Fylkesmannen i Nord-Trøndelag

Anne Sundet Tangen

Anne Sundet Tangen er assisterende miljøverndirektør i Nord-Trøndelag.

Foto: Privat

Fiskemelfabrikken Vital Rørvik i Vikna produserer fiskemel og fiskeolje av avfall fra fiskeindustrien. Produktene benyttes stort sett som dyrefôr, hovedsakelig til gris, kylling og katter.

Fant avfall i sjøen

Det var i 2014 det ble oppdaget avfall i sjøen nedenfor fabrikken . Fylkesmannens miljøvernavdeling så svært alvorlig på det de mente var brudd på forurensningsloven.

– Det er sjelden vi kommer borti så alvorlige saker, og valgte derfor å anmelde saken til politiet. De ser også så alvorlig på dette at de har gitt bedriften et forelegg, forteller Anne Sundet Tangen ved fylkesmannens miljøvernavdeling i Nord-Trøndelag.

Fylkesmannen gjennomførte et tilsyn ved fabrikken etter meldingene om ulovlige utslipp i 2014.

– Brudd på utslippstillatelsen

– Det er ikke så ofte vi velger å gå til politiet. Det er et alvorlig virkemiddel å bruke, men dette tilfellet synes vi var såpass alvorlig. Her var det snakk om ulovlig utslipp og brudd på utslippstillatelsen, sier Sundet Tangen.

– Vi har hatt en god kommunikasjon med bedriften, og de har gjort tiltak i ettertid. Vi kjenner ikke til at det skal ha vært flere utslipp fra fabrikken, forteller Anne Sundet Tangen.

Strandsone Rørvik

Utslippet var synlig i hele strandsonen ved fabrikken da fylkesmannen var på befaring i 2014.

Foto: Fylkesmannen Nord-Trøndelag

Flinkere enn før

Hun forteller at næringslivet er blitt flinkere til å håndheve forurensningsloven enn tidligere.

– Ja, generelt sett er næringslivet opptatt av miljøvern. Avfall blir sortert, de leverer farlig avfall på rett sted, og håndterer også utslippene sine stort sett bra, sier Anne Sundet Tangen.

Daglig leder ved Vital Rørvik, Kristian Melgård, ønsker ikke å kommentere saken overfor NRK.

Video fra Trøndelag

Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.
Tellefsen antyder at Liv Ullmann duppet av under den nye Trondheims-filmen. - Det beste i meg kommer herfra, sier Liv Ullmann etter å ha sett filmen på Kosmorama.