Støvsuger 225 år gammelt spon

Deler av jordlaget under Røros kirke må fjernes etter at det er funnet hussopp i kirkegolvet.

Restaurering Røros kirke

- Vi har en gedigen støvsugerbil fra Trondheim med sekstoms slange som suger ut deler av jordlaget under hele kirka, sier Ole Jørgen Kjellmark, prosjektleder i Johan Kjellmark AS.

Fant hussopp

Røros kirke er under restaurering og nylig ble det slått fast at det er ekte hussopp i kirka. Soppfunnet førte til at hele kirkegolvet måtte rives opp.

Det er sjelden at såkalt ekte hussopp blir funnet på Røros. Nå tar man ingen sjanser og fjerner også ti centimeter av jordlaget under kirkegolvet.

- I tillegg skal vi prøve å samle opp alt gammelt trevirke og høvelspon både fra nåtida og fra for 225 år siden, sier Ole Jørgen Kjellmark.

Røros kirke
Foto: Tor Beisvåg

Varmebehandling

Gjenstander som er fjernet fra kirkebygget skal varmebehandles før de settes tilbake. Det skjer ved at de settes ett døgn i en ovn som holder 50 grader.

Fagfolkene mener gulvjobben i Røros kirke er helt nødvendig.

- Hadde vi ikke gjort dette kunne vi risikert at vi måtte komme tilbake for å reparere golvet om 10 til 25 år, sier Ole Jørgen Kjellmark.

Omfattende restaurering

Restaureringen av Røros kirke omfatter både arbeid innendørs og ute. Arbeidet har et budsjett på 72 millioner kroner, ifølge Riksantikvaren.

Istandsettingen skal være ferdig til jul neste år.