Hopp til innhold

Stormfullt besøk for statsråd

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen prøvde vindtunnelen under dagens besøk hos NTNU og SINTEF.

Olje- og energiminister Riis-Johansen
Foto: Andreas Skeide / NRK

Forrige onsdag delte olje- og energiministeren ut en milliard kroner til energiforskning.

- Det var min beste dag som statsråd. Det var også en manifestasjon over forskningsmiljøet i Trondheim, sier Riis-Johansen.

Les: Fire nye forskningssentre til Trondheim

Uhyggelige fremtidsutsikter

- Om vi ikke gjør noe for å bremse dagens utvikling, vil den globale temperaturen i snitt øke med seks grader i løpet av dette århundret. Dette er en uhyggelig spådom, og jeg ser ikke noe viktigere enn å hindre denne utviklingen. Jeg trenger dere, sier Riis-Johansen i sitt første innlegg til de mange tilhørerne.

Tilstede i salen var representanter fra næringslivet, forskningsmiljøet, NTNU og pressen. Olje- og energiministeren trakk fram strømsparingen på Namsos som et godt eksempel på energisparende tiltak.

- Teknologien må bli billigere. Vi må ta teknologiske sprang for å gjøre fornybar energi konkurransedyktig. Det holder ikke med formaninger fra en sur minister, fortsetter Riis-Johansen.

Ikke bare alvor

Alvorlige temaer preget ministerens besøk, men det ble også tid til noen mindre seriøse aktiviteter. Riis-Johansen fikk kjenne vindkraft på kroppen i NTNUs vindtunnel.

- Dette var gøy. Heldigvis er jeg vant til at det stormer rundt meg, spøker Riis-Johansen.

Han fikk også prøvekjøre en energisparende bil laget av studenter ved NTNU.

Saken fortsetter under bildet.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen

Kjørte økobil: - Den var trang, eller er det kanskje jeg som er litt for stor? sa Riis-Johansen etter en innendørs biltur på Gløshaugen.

Foto: Andreas Skeide / NRK

Studentfrieri

Olje- og energiministeren etterlyste råd om klima og energi fra studentene på NTNU. NTNU og SINTEF skal sette sammen en arbeidsgruppe med opptil 16 master- og doktorgradsstudenter. Disse vil bli invitert til møte med Riis-Johansen i løpet av sommeren.

- Jeg håper denne arbeidsgruppen vil bidra med visjonære og kreative tanker. Vi må tenke utenfor boksen for å komme videre med klima- og energiproblematikken, sier Riis-Johansen.

Ministerens besøk ble avsluttet for en fullsatt forelesningssal. Her fikk studenter sjansen til å vise fram prosjekter de jobber med.

- Jeg har fått kjeft for at en så stor del av forskningsmidlene endte opp i Trondheim. Men det var her de beste søknadene kom fra. Etter dagen i dag er jeg overbevist om at dette er vel anvendte penger, avslutter Riis-Johansen.