Hopp til innhold

Støre: – Det var nødvendig at Giske trakk seg

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre mener Trond Giske ikke lenger hadde tillit og hans konklusjon om å trekke seg fra kampen om ledervervet i Trøndelag var nødvendig.

Jonas Gahr Støre

MANGLA TILLIT: Jonar Gahr Støre mener Trond Giske ikke hadde tilliten som skulle til for å bli valgt i Trøndelag.

Foto: Torstein Boe / NRK

– Han hadde ikke tilliten som skulle til for å bli valgt i Trøndelag, og da trakk han konklusjonen og trakk seg også fra stortingsnominasjonen. Det tror jeg var nødvendig og jeg forstår det, sier Støre til NRK.

Han mener også en del av sakene rundt Trond Giske har tatt oppmerksomheten bort fra politikken. Men at de nå kan legges til side og at de kan bruke kreftene på politikk i tida framover.

AUF sin delegasjon på Trøndelag Ap sitt fylkesårsmøte valgte å forlate salen da Trond Giske gikk på talerstolen.

AUF sin delegasjon på Trøndelag Ap sitt fylkesårsmøte valgte å forlate salen da Trond Giske gikk på talerstolen.

– Det har vært sterke følelser

Han understreker også at Giske fortsatt skal sitte på Stortinget ett år til og mener Giskes tale i dag om sosialdemokratiske verdier er noe mange er enig i og kan slutte seg til.

– Det har vært mye bråk, trusler om varsler, valgkomiteen har fått sterk kritikk. Hva synes du om prosessen rundt dette?

– Det blir sterke følelser og sterkt engasjement i en sånn innspurt, og her har det gått litt fram og tilbake. Men jeg synes de som har ledet dette møtet gjennom denne dagen har klart å ta gode valg, ryddet opp der det har vært uklart og truffet gode beslutninger, sier Støre.

Ingvild Kjerkol er valgt til ny leder i Trøndelag Ap

NY LEDER: Ingvild Kjerkol ble i dag valgt til ny leder i Trøndelag Ap.

Foto: Bilder fra Trøndelag Ap / NRK

Fornøyd med den nye lederen

Han har fulgt debatten i Trøndelag på avstand og vært veldig trygg på at dette må Trøndelag ta hovedansvaret for. Det mener han også de har gjort.

Støre er også fornøyd med at Ingvild Kjerkol ble valgt som leder. Han mener hun er en veldig sterk politiker.

– Hun har fått et veldig klart oppdrag i å rydde opp i denne partikulturen, få fokus over på politikk, vinne valget i Trøndelag og bidra til å vinne valget i Norge, sier Jonas Gahr Støre.

Han er opptatt av det nå må settes fokus på politikken og at de skal bruke tid på det og ikke på internt kluss.

– En usunn kultur

Når det gjelder rapportene om trakassering og utnytting av unge jenter i Arbeiderpartiet i Bergen mener Støre det er en del av det store bildet av hva de har sett opp gjennom årene.

– Det har vært en usunn kultur i det sosiale, hvor særlig unge jenter har vært utrygge og har blitt utsatt for ting som ikke skal skje. Det er ikke noe nytt, og det gjør vondt å høre om det igjen, sier han.

Arbeiderpartiet har derfor prioritert arbeidet med dette. Ifølge Støre har de skjerpet regelverket, nye prosedyrer og kvinnenettverket kjører jevnlige seminarer og runder på dette for å påvirke organisasjonskulturen.

– Vi skal si at varslerne kan stå fram med det de har å fortelle så skal vi følge det opp på en ordentlig måte. Om det er i Trondheim eller Bergen eller hvor det måtte være, så skal det gjelde, sier Støre.