Hopp til innhold

Ingvild Kjerkol valgt til ny leder i Trøndelag Ap

Ingvild Kjerkol er etter kampvotering valgt til ny leder i Trøndelag Ap. Fylkesårsmøtet stemte dermed ned valgkomiteens innstilling.

Ingvild Kjerkol er valgt til ny leder for Trøndelag Ap

NY LEDER: Ingvild Kjerkol er valgt til ny leder i Trøndelag Ap med klart flertall. etter ei konfliktfylt uke for fylkespartiet.

Foto: Bilder fra Trøndelag Ap / NRK

– Det ligger et alvorlig og vanskelig bakteppe som grunn til at jeg står her, sier Kjerkol på talerstolen.

Stortingsrepresentanten fra Stjørdal er også partiets helsepolitiske talsperson. Hun ble valgt med 156 stemmer av 233 avgitte. To var blanke.

Årsmøtet godtok resultatet ved akklamasjon.

Amund Hellesø og Eva Kristin Hansen er valgt til nestledere. Marit Bjerkås, som valgkomiteen hadde foreslått som leder, ble i stedet valgt til kvinnepolitisk leder.

Hard debatt

Det har i lang tid vært knyttet stor spenning til ledervalget til Aps største fylkesparti. Torsdag kveld skrotet valgkomiteen innstillingen hvor Trond Giske var foreslått som ny leder.

Debatten i partiet har rast i forkant av årsmøtet. Flere unge kvinnelige partimedlemmer har gått hardt ut mot en ukultur. Dette ble igjen et tema lørdag.

Marit Bjerkås ble ikke valgt som fylkesleder, men tar tapet med et smil

IKKE LEDER: Marit Bjerkås ble ikke valgt som fylkesleder, men tar resultatet med et smil.

Foto: Bjarte Johannesen / NRK

– Det skal være trygt å engasjere seg i Trøndelag Ap. Det er min garanti, sa Kjerkol etter at hun ble valgt til ny leder.

Hun mener partiet nå står ovenfor store oppgaver som de skal møte i felleskap.

– Vi har bare partiet til låns og det er vår oppgave å overlevere det sterkere, mer samlet og bedre til de som kommer etter oss, sier Kjerkol.

Laster Twitter-innhold

Benkeforslag

Valgkomiteens innstilling på Bjerkås fredag kveld vakte oppsikt. Varaordføreren i Rennebu sør i Trøndelag er også aktiv i fylkespolitikken.

Bjerkås sier til NRK etter valget at hun aldri vurderte trekke seg som lederkandidat, til tross for tøffe dager. Hun ønsker nå å bidra for å gjort noe med ukulturen i partiet.

– Vi har smurt oss selv utover media hele uka, så det synger. Det er tøft. Men vi har også erkjent mye denne uka som vi skal ta tak i, sier Bjerkås.

Styret må nå diskutere hvordan de skal løse utfordringene, framfor å ta det gjennom media, mener hun.

Benkeforslag

NRK erfarte fredag at valgkomiteen jobbet med forslag om Kjerkol og Tone Våg som lederkandidater. På kvelden meldte flere medier at valgkomitéleder Arild Grande skal ha mottatt informasjon om at det kunne komme et varsel mot Kjerkol. Dette skulle skje hvis valgkomiteen innstilte henne som ny leder. Det fikk Kjerkol til å rase mot Grande.

Det var Verdal Ap som lørdag kom med benkeforslaget på Kjerkol som leder. Leder Arild Pedersen krevde også skriftlig avstemning.

– Det er ikke ro Trøndelag Ap trenger, det er opprydding, sa Pedersen fra talerstolen i Steinkjer.

Delegater fra Steinkjer, Stjørdal, Namsos og Meråker uttrykte også støtte til Kjerkol.

Stemmene telles opp i ledervalget på årsmøtet til Trøndelag Ap

SKRIFTLIG: Det ble skriftlig avstemning i ledervalget, og her telles temmer opp i Trondheim.

Foto: Bjarte Johannesen / NRK

– Et varsel skal behandles ordentlig

Kjerkol gikk lørdag hardt ut mot Grande som leder av valgkomiteen:

– Det jeg har opplevd det siste døgnet kan jeg ikke akseptere. I Ap har vi klare vedtekter og rutiner hvordan vi håndterer blant annet varslingssaker, sa stortingspolitikeren fra talerstolen.

Hun sier vider at det var en overraskende opplevelse for henne å bli oppringt av valgkomiteens leder. Der redegjorde han for en SMS hvor det ble satt fram påstander om at hun har trakassert andre mennesker.

– Et varsel mot meg skal behandles ordentlig. Det har det ikke blitt gjort her. Valgkomiteen leder har håndtert dette på en måte som er helt på tvers av det vi står for som organisasjon, sa Kjerkol.

Arild Grande på Trøndelag Ap sitt årsmøte 2020

FÅR KRITIKK: Valgkomiteens leder Arild Grande hører på at Arild Pedersen, leder i Verdal Ap, fremmer benkeforslag om Ingvild Kjerkol som leder i fylkespartiet. Grande får kritikk for hvordan han ledet valgkomiteen fra flere hold.

Foto: Bjarte Johannesen / NRK

Ville ikke støtte Kjerkol

Grande sa fra talerstolen at han hadde tilbudt seg å gå ut av valgkomiteen da flere foreslo Kjerkol som leder. Han kunne ikke stille seg bak en innstilling med Kjerkol som leder.

– Det har jeg personlige grunner til, forklarte Grande.

Han sa også at det bevisst var plantet inntrykk fra diskusjoner i valgkomiteen som åpenbart hadde en helt tydelig hensikt. Selv la han vekt på at det trengtes nye folk inn i ledelsen.

– Jeg tror ikke folk som allerede har stor makt, og som har vært del av konflikter oppigjennom årene, er de riktige til akkurat denne posisjonen, sa valgkomiteens leder.

– Jeg har full tillit til de valgkomiteen ha pekt på og intervjuet, er de riktige til å ta Trøndelag Ap inn i ei ny tid.

Grande siterte også fra Nils Arne Eggen på at konflikter ikke må gjemmes men løftes opp, for å få gjort noe med dem.

Ingvild Kjerkol er ny leder i Trøndelag Ap

KLART FLERTALL: Ingvild Kjerkol er stortingsrepresentanten er også partiets helsepolitiske talsperson. Hun ble valgt med 156 stemmer av 233 avgitte.

Foto: Solvår Flatås / NRK

– Vi må sette ned foten

Lederen i Steinkjer Ap mente at valgkomiteen hadde satt to kvinner – Kjerkol og Bjerkås – i en vanskelig situasjon.

– Innstillingen er god, men vi kan ikke godta at lista er levert på feil grunnlag og feil premisser. Vi må sette ned foten, sa Lars Petter Løkken.

Partifellen May Britt Lagesen fra Steinkjer mente at partiet ikke kunne godta det som skal ha skjedd i valgkomiteen.

– Det handler om at det vi som parti ikke kan godta det vi leser om i media. Det er valgkomiteens leder som har satt disse to kvinnelige kandidatene i denne situasjonen, sa Lagesen.

Pedersen i Verdal Ap sa at det var en mangefasettert ukultur i fylkespartiet.

– Jeg er rystet over at denne ukulturen også har bredt seg inn i valgkomiteen.

– Det har vært ei uvirkelig uke, sa Namsos-ordfører Arnhild Holstad, som også støtter Kjerkols kandidatur.

Bjerkås' lederkandidatur fikk støtte fra hjemkommunen:

– Hun kommer nedenfra og opp og representerer grasrota. Det er det vi trenger akkurat nå, sa Inger Helene Havdal fra Rennebu.

AUF sin delegasjon på Trøndelag Ap sitt fylkesårsmøte valgte å forlate salen da Trond Giske gikk på talerstolen.

AUF sin delegasjon på Trøndelag Ap sitt fylkesårsmøte valgte å forlate salen da Trond Giske gikk på talerstolen.

AUF gikk i protest da Giske talte

Noen av delegatene hadde forsatt ønsket å stemme på Trond Giske. Ap-veteran og tidligere Meråker-ordfører Bård Langsåvold har vært en av de mest profilerte Giske-tilhengerne i forkant av årsmøtet.

Han mener partiet nå mister en klippe i Trøndelag.

– Trond Giske stiller ikke som leder lenger, og det beklager jeg. Vi velger derfor å støtte Ingvild som leder, sa Langsåvold.

Giske fortalte i sin tale at han hadde gledet seg til å bli ny fylkesleder.

– Takk for alle rørende og varme meldinger, og oppfordringer om å stå på. Vi er ved veis ende nå, åpnet Giske.

AUF-delegasjon gikk ut under Trond Giskes tale

PROTEST: Representanter fra AUF forlot årsmøtet i protest da Giske skulle holde tale. Her fra Steinkjer.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Representanter fra AUF forlot årsmøtet i protest da Giske skulle holde tale. Dette skjedde både i Steinkjer og Trondheim.

– Vi markerer vår protest mot en stortingsrepresentant som fortsatt ikke anerkjenner at han har seksuelt trakassert unge jenter, sa Emilie Græsli.

Græsli ville ikke gi ytterligere kommentarer.